Windpark ZE-BRA
Op de grens van Zeeland en Brabant staan negentien windmolens van Lindewind, Zeeuwind en Eneco. Omdat de bestaande windmolens aan vervanging toe zijn, dienden we als initiatiefnemers een gezamenlijk plan in om zestien nieuwe, efficiëntere windmolens neer te zetten in het gebied.
Voor een kijkje op de website van gemeente Reimerswaal over windpark ZE-BRA klik je hier.





Het windpark
Om te laten zien hoe de windmolens in het landschap komen, hebben we visualisaties gemaakt. Klik op de fotopunten om vanuit verschillende locaties te zien waar de windmolens komen.
Status

Milieueffecten
Een onafhankelijk onderzoeksbureau onderzocht wat de gevolgen van de windmolens zijn voor het milieu. Zo wordt er bekeken of de windmolens teveel geluid maken voor de omgeving, of dat slagschaduw voor overlast zorgt. De resultaten hiervan staan beschreven in het Milieueffectrapport (MER). Wil je hier meer over weten? Klik hier om het MER te lezen. De commissie m.e.r. bracht in juni een voorlopig advies uit en in september een toetsingsadvies. De initiatiefnemers en het bevoegd gezag verwerken de adviezen van de commissie m.e.r. in hun plannen.

Participatie
Per MWh die windpark ZE-BRA opwekt, geven we vijftig cent aan de omgeving. Jaarlijks komt dit neer op een bijdrage van ongeveer 95 duizend euro. Dit bedrag is bedoeld om iets te realiseren in de omgeving dat bijdraagt aan het leefklimaat en past bij het project. Allereerst voor de directe omgeving in een straal van 1000 meter rond de windmolens. Ook willen we een omgevingsfonds opzetten zodat een deel van de opbrengsten ten goede komt aan maatschappelijke doelen in de buurt. Mensen die dat willen, kunnen obligaties kopen en zo financieel deelnemen aan het project. Het is ook mogelijk om lid te worden van coöperatie Zeeuwind en zo mede-eigenaar van het park te worden.
Meedenken
We werken de invulling van de participatie de komende tijd verder uit. Wil jij meedenken over de invulling van bijvoorbeeld het omgevingsfonds? Laat ons weten hoe jij er over denkt!
Planning
Klik hier om de planning te vergroten.

Digitale informatieavond
Video’s
De meest recente informatiebijeenkomst was op 14 juni. We organiseerden samen met de gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht een digitale informatieavond over het windpark. Hier gingen we onder andere in op de milieueffecten, de vergunningsaanvraag en de bijdrage aan de omgeving. Ook beantwoordden we vragen van kijkers.
Ook in februari 2021 organiseerden we verschillende digitale informatieavonden. Klik hier om de bijeenkomst van 10 februari terug te kijken.

Animatievideo

Feiten en cijfers
*Hierbij houden we het gemiddelde verbruik aan volgens het CBS, dat uitgaat van 2730 kWh per huishouden.
16 windmolens
Ca. 67,2 MW opgesteld vermogen
Ca. 190 miljoen kWh per jaar
Ca. 70.000 huishoudens*
(equivalent)
Veelgestelde vragen
- Hoewel de technische ontwikkelingen van windmolens snel gaan, zijn windmolens niet geluidloos. Het geluid dat windmolens maken, komt door:
* De draaiende rotorbladen (aerodynamisch geluid). De hoeveelheid geluid is vooral afhankelijk van de tipsnelheid (ofwel rotordiameter en toerental) en de vorm van de rotorbladen. Op het moment dat een rotorblad de mast passeert, verandert de klank van het geluid.
* De bewegende delen in de gondel, zoals de generator en de tandwielkast (mechanisch geluid). Of én hoeveel geluid die onderdelen maken, hangt af van het type windmolen. - Windpark ZE-BRA wordt ontwikkeld door drie initiatiefnemers die allemaal windmolens in het gebied hebben staan; Zeeuwind, Eneco en Lindewind.
Zeeuwind - Windpark Bath (gemeente Reimerswaal)
Windpark Bath was de eerste locatie waar Zeeuwind windmolens heeft gerealiseerd (in 1988). Het huidige windpark (bouwjaar 2000) bestaat uit twee windmolens op de dijk (de Grensweg) langs de Westerschelde in de provincie Zeeland ter hoogte van de suatiesluis Bathpolder.
Eneco - Windpark Anna-Mariapolder (gemeente Reimerswaal)
Het huidige Windpark Anna-Mariapolder is gebouwd in de periode 2007-2009 en in 2009 in gebruik genomen. Het windpark bestaat uit zestien windmolens. Het windpark bevindt zich in Zeeland nabij de grens met België en de Antwerpse haven.
Lindewind - Windturbine Grindweg (gemeente Woensdrecht)
De solitaire windturbine (bouwjaar 2001) maakt deel uit van het voornemen om de bestaande windparken in de directe omgeving van Windpark Kreekraksluizen samen te voegen tot een nieuw windpark. Deze windturbine bevindt zich nabij de provinciegrens in Noord-Brabant.
Het verwijderen van deze bestaande negentien windmolens is een randvoorwaarde voor het realiseren van het nieuwe windpark ZE-BRA. - Om Windpark ZE-BRA te realiseren zijn er meerdere vergunningen en ontheffingen nodig. Deze worden door verschillende instanties afgegeven (de bevoegde gezagen). Zo beoordeelt Rijkswaterstaat de aanvraag voor de Waterwetvergunning, en de Provincie de ontheffing en de vergunning voor de Wet Natuurbescherming. De Gemeente is verantwoordelijk voor het verlenen van de Omgevingsvergunning die de bouw van de windmolens mogelijk maakt.
Aangezien we als initiatiefnemer te maken hebben met een zowel provincie- als gemeentegrensoverschrijdende ontwikkeling, vindt er omtrent het vergunningsproces een zorgvuldige afstemming plaats tussen gemeente Reimerswaal en gemeente Woensdrecht en tussen de provincie Zeeland en provincie Noord-Brabant. Hiervoor stelden de gemeenten Reimerswaal en Woensdrecht een samenwerkingsovereenkomst op.
Het proces ziet er als volgt uit:
1. De initiatiefnemers dienen de vergunningsaanvragen in.
2. Bevoegd gezag neemt de vergunningsaanvraag in behandeling en beoordeelt deze inhoudelijk.
3. Bevoegd gezag stelt een ontwerpbesluit op. Dit is een beschrijving van de exacte invulling van het windpark op basis van de onderzoeksresultaten en zienswijzen vanuit NRD en MER.
4. Dit ontwerpbesluit gaat ter inzage. Op dat moment is er de mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen op dit ontwerpbesluit
5. Bevoegd gezag zal zienswijzen behandelen en indien nodig verwerken.
6. Het ontwerpbesluit wordt omgezet in een definitief besluit.
7. Dit definitieve besluit gaat ter inzage. Op dat moment is er de mogelijkheid bezwaar te maken op dit definitieve besluit. Iedereen die belanghebbend is, mag beroep aantekenen tegen de definitieve besluiten bij de Raad van State. De Raad van State bepaalt of men belanghebbend is.
8. De Raad van State doet uitspraak over de definitieve besluiten. - Een grotere windmolen wekt meer energie op dan een kleinere windmolen. De tiphoogte voor dit initiatief is vastgesteld op maximaal 200m hoog, dat is inclusief mast en wieken op het hoogste punt. Hoger kan op dit moment niet aangezien hier niet de milieueffecten voor zijn onderzocht. Het definitieve merk en type windturbine is nog niet gekozen. De exacte afmetingen worden dan ook pas later bekend.

Wil je nog meer weten?
Meer informatie is ook te vinden op de website van de partners: