Biodiversiteit wereldwijd onder druk
One Planet ambitie op biodiversiteit: positieve impact nieuwe assets vanaf 2025
Biodiversiteit is de term die wordt gebruikt om de verscheidenheid van het leven op aarde aan te duiden. Die verscheidenheid is van groot belang voor een veerkrachtige natuur en een leefbare aarde. Helaas staat de biodiversiteit wereldwijd onder grote druk. Herstel van bossen, bodem en wetlands en meer groen in steden zijn essentieel om de effecten van klimaatverandering te beperken.


Ons One Planet doel voor biodiversiteit: positieve impact nieuwe assets vanaf 2025
Om verlies aan biodiversiteit te keren wil Eneco voorloper zijn in de energiesector. Eneco heeft daarom als One Planet doel dat vanaf 2025 al haar investeringsbeslissingen voor nieuwe duurzame energiebronnen een netto positief effect hebben op de biodiversiteit. Dat betekent dat we de biodiversiteit meer vergroten dan dat we deze belasten. Dit bereiken we door bij de ontwikkeling en uitvoering van nieuwe projecten negatieve effecten op biodiversiteit tot het uiterste te beperken en door te investeren in natuurherstel en -ontwikkeling.
Eneco houdt bij de bouw en uitvoering van projecten rekening met de lokale impact op biodiversiteit. Biodiversiteit in de keten en bij ontmanteling van een project vallen onder het One Planet domein circulariteit.
Methode
Advies- en ingenieursorganisatie Arcadis heeft voor Eneco een aanpak ontwikkeld om voor elk project passende natuurherstelmaatregelen te nemen om zodoende netto positief te worden. Deze aanpak komt bovenop de vereisten vanuit de benodigde vergunningen. Om deze doelstellingen waar te maken maakt Eneco gebruik van de Biodiversity Metric, een meetinstrument dat wordt gebruikt door de regering van het Verenigd Koninkrijk.
De leidraad van de Biodiversity Metric verwijst naar waarden die ook worden gebruikt in BREEAM - een veelgebruikte norm voor duurzaam bouwen. BREAAM onderscheidt twee niveaus van ‘biodiversiteitspositief’. Eneco kiest ervoor het hoogste niveau als voorwaarde te stellen. Dit betekent dat, na uitvoering van de activiteiten door Eneco, de natuur zich zal herstellen tot minimaal 110% ten opzichte van de staat bij aanvang van het project.
Demonstratieprojecten
Eneco start met zes demonstratieprojecten, waarbij we gaan werken met minimaal 110% natuurherstel. De demonstratieprojecten bestaan uit zes duurzame energiebronnen die in ontwikkeling zijn. De bronnen verschillen in type - zon, wind en warmte – en locatie - in Nederland, België en Duitsland.
Bij elk demonstratieproject maken we vooraf een inschatting over hoe we deze duurzame bron zo goed mogelijk kunnen inpassen in het landschap en hoe we de natuur en biodiversiteit (het liefst lokaal) kunnen versterken. Wanneer het niet mogelijk of zinvol is om lokaal bij te dragen aan natuurherstel, zullen we op een andere, vergelijkbare locatie aan natuurherstel van de leefomgeving werken of een financiële bijdrage leveren voor natuurherstel. Via monitoring houden we bij of het beoogde natuurherstel ook echt plaatsvindt.
Planning
- In 2024 rondt Eneco de demonstratiefase af en besluiten we of de meetmethode kan worden gebruikt voor alle nieuwe duurzame energiebronnen.
- Uiterlijk in 2025 bevatten onze investeringsbeslissingen alle maatregelen die nodig zijn voor een netto positief effect op biodiversiteit bij nieuwe duurzame energiebronnen.
Lopende projecten biodiversiteit
Ecocertified Solar Parks

Lopende projecten biodiversiteit
Ontwikkeling onderwaterleven en oester herstel projecten

Lopende projecten biodiversiteit
Natuurherstel Hoge Veluwe
