Moeder en dochter op de bank,

Wat is duurzame energie? 5 Vragen beantwoord

We hebben het steeds over duurzame energie of groene energie. Maar wat is dat precies? En hoe weet je zeker dat je ook echt groene stroom uit je stopcontact krijgt? Deze vragen leggen we voor aan Gerben Meijer, duurzaamheidsmanager bij Eneco. Hij legt je het verschil uit tussen groene en grijze stroom en hoe je energieleverancier aantoont dat je groene stroom krijgt. Lees ook meteen waarom je voor groene stroom uit Nederland zou moeten kiezen.

1. Wat is duurzame of groene energie?

Laten we bij het begin beginnen. Wat is duurzame energie? Gerben steekt van wal. 'Duurzame energie is opgewekt uit bronnen die nooit 'op' raken. Ze veroorzaken geen luchtvervuiling en ze stoten zelf geen CO₂ uit. Denk dan aan wind- en zonne-energie of aardwarmte. Fossiele brandstoffen raken wel op. Dat zijn bijvoorbeeld olie, gas en kolen. Deze energiebronnen zijn niet hernieuwbaar en stoten CO₂ en broeikasgassen uit. Fossiele brandstoffen hebben daardoor een negatieve invloed op het klimaat en dragen bij aan de opwarming van de aarde.'

Gas is dus geen groene energie. Eneco biedt daarom Eneco CO₂-GecompenseerdGas. Dit is een duurzamere optie, waarbij je de CO₂-uitstoot van gasverbruik compenseert. 

2. Wat zijn duurzame bronnen?

Zon, wind en warmte zijn duurzame energiebronnen. Ze raken nooit op, veroorzaken geen luchtvervuiling en hebben zelf geen CO₂-uitstoot. Meer weten? Lees verder over al onze duurzame bronnen

Wind
Windenergie is een van de schoonste en meest milieuvriendelijke energiebronnen. De turbines wekken stroom op zonder de lucht te vervuilen, het klimaat te belasten en grondstoffen uit te putten. Zo biedt de wind ons een veilige en betrouwbare energievoorziening voor de toekomst. Heel Eneco investeert fors in windparken op land en op zee

Zon
Je kunt zelf de energie van de zon benutten met zonnepanelen of een zonneboiler op je dak. Maar het gebeurt ook op veel grotere schaal. Zonneparken en zonnedaken in Nederland leveren een belangrijke bijdrage aan de verduurzaming van onze energievoorziening. 

Warmte
Eneco gebruikt warmte uit verschillende bronnen. Zo benutten we warmte die er al is. Zoals bijvoorbeeld warmte die vrijkomt bij bedrijven, elektriciteitscentrales en afvalverwerkingsinstallaties. Ook gebruiken we warmte uit de bodem (geothermie), uit water (aquathermie) en biomassa. Steeds meer wijken in Nederland gaan van het gas af. Met stadswarmte verwarmen we steeds meer huizen.
Windpark op zee met schaduw van wolken op het waterPrinses Amaliawindpark wekt stroom op vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo'n 125.000 huishoudens.

3. Wat is groene stroom?

Gerben: 'Groene stroom is een vorm van duurzame energie. Het is stroom, opgewerkt uit bronnen die nooit 'op' raken. Zoals de wind of de zon.' En hoe zit het dan met de stroom die uit je stopcontact komt? 'De energie uit je stopcontact is een mix van groene en grijze stroom en komt altijd van het landelijke energienet. Aan de stroom van het landelijke net zie je niet meer wat voor soort stroom het is.'

Waarom je dan toch voor groene stroom zou moeten kiezen? 'Hoe meer mensen voor groene stroom kiezen, hoe meer groene stroom er opgewekt moet worden. Je helpt zo dus mee om de hoeveelheid beschikbare groene stroom te vergroten. Je energieleverancier moet namelijk aantonen in het stroometiket dat er net zoveel groene stroom is opgewekt als afgenomen door klanten', aldus Gerben. 

4. Waarom kiezen voor groene stroom uit Nederland?

'Als je Hollandse groene stroom neemt, dan weet je zeker dat je bijdraagt aan de groei van duurzame energie in Nederland. Hoe meer duurzame opwek van energie in Nederland, hoe minder we in Nederland afhankelijk zijn van kolen of gas. En hoe meer mensen kiezen voor groene stroom uit Nederland, hoe groener de mix uit je stopcontact zal zijn,' vertelt Gerben. Bij Eneco ben je verzekerd van 100% groene stroom, opgewekt in eigen land.

5. Hoe groen is mijn energieleverancier?

Hoe groen je energie(leverancier) is, kun je volgens Gerben aan de hand van 2 punten checken:

1. Bekijk de duurzaamheidsranking
Om erachter te komen hoe groen een energieleverancier is, kun je de duurzaamheidsranking bekijken. Ieder jaar onderzoeken Wise, Natuur & Milieu en de Consumentenbond de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. Eneco stijgt nog ieder jaar in de ranking op de consumentenmarkt. In de duurzaamheidsranking 2021 voor stroomleveranciers scoort Eneco een 9 op de consumentenmarkt. Met deze score blijft Eneco de meest duurzame stroomleverancier van de grote energiebedrijven. We zijn hier erg trots op. En we laten hiermee zien dat we doen wat we zeggen.

2. Check het stroometiket

Hiermee laat je energieleverancier zien dat je groene stroom ook echt groen is. Duurzame energie is opgewekt uit bronnen die nooit 'op' raken. Op het stroometiket zie je welke duurzame energiebronnen dat zijn en de verhouding daarvan. Dit wordt gecontroleerd door de overheid. Met Eneco HollandseWind & Zon® krijg je altijd 100% groene stroom uit Nederland. 

Wist je dat...

  • Heel Eneco één van de grootste investeerders is in het ontwikkelen van duurzame energieprojecten, zoals windparken en grote zonnedaken? We realiseren deze projecten samen met partners of in opdracht van klanten.
  • We bij Eneco vinden dat de energiesector een belangrijke voortrekkersrol heeft in de energietransitie? Helemaal nu we weten dat klimaatdoelen en -acties veel ambitieuzer moeten zijn. Eneco neemt hier verantwoordelijkheid voor en vervroegt haar bestaande ambitie om klimaatneutraal te worden met 15 jaar naar 2035. Je leest er meer over in ons One Planet Plan

Meer inspiratie

Julien-in-winkel

Zo pakt Wijnkoperij Platenburg door op duurzaamheid

Lees hier het interview
Eneco monteur op een windmolen

Klimaatneutraal: wat is dat?

Ontdek het hier