Zakenman en vrouw met tablet en mobiele telefoon in hand
Zonnepanelen, Subsidies

CO₂ van uw bedrijfspand verminderen met zonne-energie

11 mei 2021 door Redactie Eneco
Energiebewust ondernemen is in trek. Het beperken van de eigen CO2-uitstoot is daarbij een belangrijke pijler. Een van de mogelijkheden om dit te realiseren, is door het energieverbruik in en rond bedrijfspanden aan te pakken. Wat draagt een zonne-installatie op uw bedrijfsdak bij? We zetten de toegevoegde waarde voor u op een rij.

Waarom uw CO₂-uitstoot beperken?

Organisaties en hun medewerkers willen bijdragen aan de (inter)nationale klimaatdoelen. Klanten verwachten dat ook. Bovendien stelt de overheid in toenemende mate wettelijke eisen aan bedrijven. Zo moeten bedrijven met een verbruik vanaf 50.000 kWh stroom en/of 25.000 m3 gas jaarlijks rapporteren wat ze hebben gedaan om hun energieverbruik te beperken. Ook moeten alle zakelijke panden uiterlijk in 2023 over minstens energielabel C beschikken. Reden genoeg om uw CO2-uitstoot te verlagen.

Waar begint u?

De belangrijkste veroorzakers van CO2-uitstoot bij bedrijven zijn meestal het wagenpark, de productieprocessen (in de industrie) en het eigen energieverbruik in en rond de vestigingen. Deze uitstootbronnen kunt u prima gelijktijdig aanpakken. Veel organisaties doen dit ook. Op co2emissiefactoren.nl/instrumenten vindt u een overzicht van mogelijke maatregelen en handige instrumenten om het effect hiervan te vergelijken. Vooral voor het verduurzamen van uw vastgoed zijn er enkele laagdrempelige én zeer effectieve maatregelen voorhanden. Zoals isoleren, waarmee u uw energieverbruik al snel fors terugdringt. En natuurlijk overstappen van grijze naar duurzame energie.

Twee manieren om uw energieverbruik te verduurzamen

Groene stroom
De CO2-uitstoot van uw elektriciteitsverbruik brengt u direct terug naar nul als u overstapt naar groene stroom. Daar zijn allerlei varianten op. Bij Eneco leveren we standaard groene stroom en heeft u bijvoorbeeld de keuze uit HollandseWind of -Zon uit eigen regio en EuropeseWind.Word zelf groene stroomproducent
Een aanvullende mogelijkheid is uw eigen groene elektriciteit opwekken. Daarvoor is een zonne-installatie op het bedrijfsdak een zeer toegankelijke oplossing. De businesscase hiervoor pakt al snel positief uit, zeker met SDE++ subsidie. Of u de zonne-installatie nu uit eigen middelen aanschaft of kiest voor een leaseconstructie waarbij u zelf niet in de installatie hoeft te investeren. De elektriciteit die uw eigen installatie produceert, kunt u zelf gebruiken. Die hoeft u dus niet meer af te nemen van uw energieleverancier. Het scheelt ook in de energiebelasting, omdat u minder ODE (Opslag Duurzame Energie) betaalt. Daar komt bij dat het uitstraling heeft naar de omgeving: een zonne-installatie op het dak is een zichtbaar teken dat u verduurzaming een warm hart toedraagt. In combinatie met groene stroom bent u uw energieverbruik fors aan het verduurzamen.

Wat leveren zonnepanelen aan CO₂-reductie op?

Elke kilowattuur grijze stroom die u niet gebruikt, betekent minder CO2-uitstoot. Het effect loopt al snel op. Met een zonne-installatie op uw dak met een opgesteld vermogen van 1 MWp wekt u bijvoorbeeld ruwweg 850.000 kWh op. Als u deze zelf verbruikt, beperkt u uw uitstoot met ongeveer 338 ton CO2 per jaar.* Dat staat gelijk aan de CO2-opname van 15.377 bomen.*Vergeleken bij de uitstoot die de productie van dezelfde hoeveelheid grijze stroom uit aardgas veroorzaakt. Vergeleken bij grijze stroom uit kolen is de uitstootreductie nog aanzienlijk groter.

ZonOpDak

Eneco ZonOpDak en Eneco ZonnigLaden

Overweegt u uw eigen duurzame-energieproducent te worden met zonnepanelen op uw eigen bedrijfsdak? Eneco helpt u hierbij. Hier leest u meer over ZonOpDak. Heeft u geen groot dak maar bijvoorbeeld wel een grote parkeerplaats? Dan kan ZonnigLaden ook een interessante oplossing zijn: een carport met geïntegreerde zonnepanelen. Zo kunt u met de opgewekte duurzame energie meteen elektrische auto’s opladen op uw eigen terrein.

Meer duurzame inspiratie

Zakenman en vrouw met tablet en mobiele telefoon in hand

CO₂ van uw bedrijfspand verminderen met zonne-energie

Lees hier meer over CO₂ verminderen
Zon op dak

De 8 voordelen van zonnepanelen leasen

Lees hier de 8 voordelen