Falco

Parkbankjes maken met behulp van de zon

Falco + Eneco23 mei 2023 door Redactie Eneco
De aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties, dat kan alleen als we sneller verduurzamen. Zakelijk Nederland kan daar een grote bijdrage aan leveren. Eneco helpt u hierbij. Benieuwd wat u kunt doen? Laat u inspireren.

Het in Vriezeveen gevestigde Falco B.V. is een fabrikant van park- en straatmeubilair en grote fietsoverkappingen. Zij begonnen bijna 12 jaar geleden aan hun energietransitiereis. Tot nu toe heeft dit geleid tot een CO2-reductie van 60% op het energieverbruik. Maar Falco is nog niet klaar. Binnen 5 jaar willen zij daar nog eens 15% besparing aan toevoegen.

Falco wil de CO₂-uitstoot drastisch verminderen

Klimaatneutraal word je niet van het een op het andere moment. Vooral als je een grote fabriek hebt vol met machines die grote hoeveelheden staal en hout verwerken en dus veel energie vragen. 

Dit schrikt Falco niet af. Met realistisch optimisme pakken ze het stap voor stap aan. Eerst vervingen ze alle lampen voor LED-verlichting. Al snel schaften ze nieuwe en zuinige machines aan. De volgende logische keuze was om het dak te voorzien van zonnepanelen. Maar toen ze eenmaal 1.787 zonnepanelen hadden, kwam er een nieuwe uitdaging. Want wat doe je met de opgewekte stroom die je niet zelf nodig hebt?
'We vinden het belangrijk onze verantwoordelijkheid te nemen in de energietransitie en nu in actie te komen om onze CO₂-uitstoot te beperken.'- John Wermink - circulair manager

Zonnepanelen pauzeren tegen overbelasting

We wekken in Nederland steeds meer zonne-energie op. Een positieve ontwikkeling, maar het zorgt er ook voor dat er soms meer duurzame stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Hierdoor ontstaan kortstondige netproblemen.

Om het stroomnet minder te belasten, heeft Eneco de dienst Eneco OpwekOptimaal ontwikkeld. Eneco OpwekOptimaal maakt hun zonnesysteem slimmer. Falco was meteen geïnteresseerd en deed mee aan de pilot om hun zonnepanelen slimmer te maken. Op het moment dat het stroomnet uit balans raakt, pauzeren een aantal zonnepanelen automatisch door middel van een slimme stuurbox. Eneco kan daardoor een aantrekkelijker teruglevertartief bieden en Falco draagt, als eerste OpwekOptimaal klant, actief bij aan de energietransitie in Nederland. Dankzij een stroomnet dat meer in balans is, hebben anderen bedrijven in de omgeving ook de mogelijkheid om hun eigen stroom op te wekken. 
'Doordat wij onze zonnepanelen kunnen dimmen, raakt het stroomnet minder uit balans. Wij krijgen een beter teruglevertarief en het zorgt ervoor dat de buurman ook panelen op zijn bedrijfspand kan leggen.'- John Wermink - circulair manager

De volgende stappen; batterij en elektrische vrachtwagens

Naast Eneco OpwekOptimaal zijn Falco en Eneco continu bezig met het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Zo werken we nu aan slimme oplossingen om de door Falco opgewekte zonne-energie in de nabije toekomst op te slaan in een grote batterij. Een batterij stelt Falco in staat om zelf optimaal gebruik te maken van de duurzame opwek. Daarnaast heeft Falco ook een elektrische vrachtwagen aangeschaft. Met een batterij kan Falco straks op zonnige dagen extra opgewekte energie opslaan om bijvoorbeeld 's nachts de elektrische vrachtwagen op te laden.
 
Eneco en Falco hebben open gesprekken over de optimale inzetbaarheid van een batterij, waarbij zowel continuïteit van het bedrijfsproces, de businesscase als het realiseren van duurzame ambities hand in hand gaan. Daarin is het belangrijk om verder te kijken dan vandaag en morgen.
Zakenman met tablet in hand

Eneco en klanten in 2035 klimaatneutraal

Klimaatambities waarmaken. Samen gaat dat sneller. Daarom werken we daar met ondernemers zoals u hard aan.

Meer duurzame inspiratie

Waalhaven

Laden en lossen met hulp van de wind

Benieuwd wat u kunt doen?
Schouten

Schouten gaat voor duurzaam met groene stroom

Lees verder over de duurzaamheid bij Schouten
Zakenman en vrouw met tablet en mobiele telefoon in hand

CO₂ van uw bedrijfspand verminderen met zonne-energie

Lees hier meer over CO₂ verminderen