Waalhaven

Laden en lossen met hulp van de wind

Waalhaven Group + Eneco20 september 2023 door Redactie Eneco
We willen allemaal de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties, dat kan alleen als we sneller verduurzamen. Zakelijk Nederland kan daar een grote bijdrage aan leveren. Eneco helpt u daarbij. Benieuwd wat u kunt doen? Laat u inspireren door onze klant Waalhaven Group.

Alle containers CO₂-neutraal transporteren in 2030

Het Rotterdamse havenbedrijf Waalhaven Group transporteert jaarlijks ongeveer één miljoen containers. Dag en nacht laden en lossen zij containers van schepen vanuit de hele wereld die vervolgens verder naar Duitsland en Nederland worden vervoerd. Waalhaven heeft de klimaatambitie om in 2030 geheel CO2-neutraal te zijn. Daarom zetten zij vol in op CO2-reductie en innovatie en laten dat ook zien aan de buitenwereld. Onderdeel zijn van de duurzame keten biedt de klanten van Waalhaven meerwaarde. 
'Wij voelen een verantwoordelijkheid om het sneller te doen. We willen dit bedrijf namelijk graag duurzaam doorgeven aan de volgende generaties.'- Jan Overdevest – CEO Waalhaven Group
Jan Overdevest werd in 2022 gekozen tot Havenman van het jaar.  Een titel die hij voor heel 2023 mag dragen. Duurzaamheid en innovatie zijn aandachtspunten van Jan binnen de directie. Met een nadrukkelijke inzet op elektrificatie van de eigen terminals. Lees meer over de benoeming van Jan op de website van Waalhaven Group.

Laden en lossen met hulp van de wind

Om in 2030 met al het transport CO2-neutraal te zijn, neemt Waalhaven verschillende flinke klimaatstappen. Zo voorziet Hollandse wind van Eneco vanaf de Maasvlakte de terminal van 100% groene stroom en laat het de elektrische kranen hun dagelijkse werk doen. Door te kiezen voor groene stroom bespaart Waalhaven op jaarbasis 1.131.609 kg CO2. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-opname van ca. 51.437 bomen.

Waalhaven heeft de terminals voorzien van ledverlichting en is begonnen met het elektrificeren van hun apparatuur. Op één kraan na, zijn alle kranen geëlektrificeerd. Tevens worden de kranen nu aangedreven door een vliegwiel. Met dit vliegwiel kan energie tijdelijk worden opgeslagen. Dit levert CO2 besparing op en zorgt er ook voor dat het stroomnet op peil wordt gehouden. Daarnaast zoekt Waalhaven samen met Eneco naar oplossingen om schepen die aanmeren te voorzien van walstroom. Er is inmiddels een aansluiting voor de binnenvaart zodat meer schepen straks elektrisch kunnen varen en de duurzame impact nog groter wordt.
Zakenman met tablet in hand

Eneco en klanten in 2035 klimaatneutraal

Klimaatambities waarmaken. Samen gaat dat sneller. Daarom werken we daar met ondernemers zoals u hard aan.

Meer duurzame inspiratie

Zon op dak

Bedrijfspand verduurzamen? 8 redenen om te kiezen voor zonnepanelen op uw dak

Lees hier de 8 redenen