OpwekOptimaal

Optimaliseer het rendement van uw zonnepanelen

We wekken in Nederland steeds meer zonne- en windenergie op. Een positieve ontwikkeling, maar het zorgt er ook voor dat er soms meer duurzame stroom wordt opgewekt dan verbruikt. Hierdoor ontstaan kortstondige netproblemen of negatieve energieprijzen. Met Eneco OpwekOptimaal creëren we meer balans op het net door de opwek van zonnepanelen slim te sturen. Terwijl u het financieel rendement van uw zonnesysteem optimaliseert.
Maak een afspraak

Waarom Eneco OpwekOptimaal?

Hogere terugleververgoedingMet Eneco OpwekOptimaal helpt u om het energienet in balans te houden. Hiervoor ontvangt u extra terugleververgoeding op uw huidige tarief. 
Volledige compensatieBovendien wordt u volledig gecompenseerd voor gemiste productie, SDE++ subsidies en belastingen en verbruikte stroom op moment van sturing. 
Compleet ontzorgd
Van installatie tot inzicht. Eneco monitort 24/7 de energiemarkt en met onze Virtual Power Plant sturen we uw zonnesysteem op afstand aan.
Bijdrage energietransitieHet dimmen van zonnepanelen wanneer er een overschot is, draagt bij aan het ontlasten van het stroomnet. Een gebalanceerd energienet is noodzakelijk voor de energietransitie.

Zo werkt het

  1. Eneco plaatst kosteloos een stuurbox op de omvormer van uw zonnesysteem.
  2. Eneco monitort 24/7 de energiemarkt. Draaien de windmolens en zonnepanelen overuren en wordt er minder energie geconsumeerd? Dan ontstaat er een overschot aan energie en krijgen we te maken met negatieve prijzen op de energiemarkt.
  3. Bij een overschot aan duurzame energie dimt of pauzeert Eneco tijdelijk de opwek van uw zonnesysteem via de stuurbox.
  4. Op dat moment neemt u automatisch gratis groene stroom af van het net. We compenseren u volledig voor de gemiste opbrengsten, subsidies en kosten van geleverde stroom op dat moment.
  5. We geven u het hele jaar een hogere terugleververgoeding over alle teruggeleverde stroom.
  6. U draagt bij aan een juiste balans op het energienetwerk, wat noodzakelijk is voor de energietransitie.

Vraag en aanbod in balans

Om het stroomnet goed te laten werken, moet de productie en het gebruik van stroom altijd in balans zijn. Eneco heeft als grote energiepartij het beste zicht op vraag en aanbod. Draaien de windmolens en zonnepanelen overuren en wordt er minder energie geconsumeerd? Dan ontstaat er een overschot aan energie en krijgen we te maken met negatieve prijzen op de energiemarkt. Door te sturen, voorkomen we onbalans en optimaliseren we het energiesysteem.

"Als het stroomnet overbelast uitvalt, staan hier in de buurt alle bedrijven stil. Dat wil je natuurlijk niet" 

Oep Schilling, co-founder Fiction Factory

Meer weten?

Heeft u een eigen zonnesysteem van meer dan 60 kWp en levert u energie terug aan het net? Vanaf circa 100 zonnepanelen komt u al in aanmerking. Neem contact op en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

  • Gratis stuurbox en installatie door een gecertificeerde monteur
  • Tot wel 10 euro per MWh extra terugleververgoeding op uw huidige tarief
  • Volledige compensatie voor gemiste productie, subsidies en belastingen en verbruikte stroom op moment van sturing

Veelgestelde vragen