Still KPN datacenter

Werken aan nog groener internet met hulp van wind én zon

KPN + Eneco17 mei 2024 door Redactie Eneco

We willen allemaal de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Dat kan alleen als we onze klimaatambities omzetten in acties. Daar helpt Eneco u graag bij. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Laat u inspireren door het verhaal van KPN.

KPN zag al vroeg dat het als groot bedrijf verschil kon maken in de duurzaamheidstransitie en werkt al jarenlang samen met Eneco als energiepartner. Zo neemt KPN al lange tijd groene stroom af, opgewekt door Nederlandse windmolens. Zoals het Nederlandse energiesysteem werkt, betekent dit dat windmolens net zoveel stroom opwekken als KPN jaarlijks gebruikt. Daar krijgt KPN een Garantie van Oorsprong (GvO) voor, een certificaat waarop staat hoe, waar en wanneer de stroom is geproduceerd. En waarmee Eneco aan KPN aantoont dat zij 100 procent groene stroom levert.
Maar dit systeem betekent ook dat opwek en afname van stroom niet altijd gelijk lopen. KPN wil meer doen en vindt het belangrijk dat de stroom die zij gebruikt ook daadwerkelijk op het moment van verbruik wordt opgewekt door duurzame bronnen zoals wind of zon.

“Door energiebronnen te combineren, zorgen we dat opwek van groene stroom en het verbruik ervan op meer momenten van de dag gelijk gaan lopen.”- Jikke op de Weegh, VP Sustainability KPN

Combineren van zon en wind

Daarom is KPN samen met Eneco op zoek gegaan naar een oplossing. Het is een gegeven dat de energiebronnen zon en wind elkaar goed aanvullen. Op een dag met weinig zon staat er vaak wind. En op een windstille dag schijnt vaak de zon. Daarnaast zijn in de zomermaanden de meeste zonuren en in de wintermaanden de meeste winduren. Door beide energiebronnen te combineren zorg je ervoor dat opwek en afname van stroom zoveel mogelijk gelijklopen.
Zonnepanelen Museon
“De wereld om ons heen verandert snel, we zitten midden in de energietransitie naar een fossielvrije toekomst. Dat betekent ook dat we toe moeten naar lange termijn verbintenissen voor het gebruik van duurzame bronnen voor onze energie.”- Jikke op de Weegh, VP Sustainability KPN

Zonnepark Kabeljauwbeek

Naast de afname van windenergie uit het op zee nieuw te bouwen windpark Ecowende, heeft KPN zich daarom voor 15 jaar verbonden aan afname van de stroom uit zonnepark Kabeljauwbeek, dat Eneco in de gemeente Woensdrecht bouwt. Het park, met zo’n 88.000 zonnepanelen, levert ongeveer 47.500 MWh groene stroom per jaar. Met ingang van 2025 levert Eneco de opgewekte stroom uit dit park aan KPN.
Zakenman met tablet in hand

Eneco en klanten in 2035 klimaatneutraal

Klimaatambities waarmaken. Samen gaat dat sneller. Daarom werken we daar met ondernemers zoals u hard aan.

Gerelateerde artikelen

Albert Heijn plaatst laadpalen voor haar klanten

Boodschappen doen terwijl je auto laadt op Hollandse wind

Laat u inspireren
Rondaan kraanvoertuigen

Laadkranen produceren met kracht van de wind

Laat u inspireren
Museon

Bezoekers meer leren over onze planeet met hulp van de zon

Laat u inspireren