Albert Heijn plaatst laadpalen voor haar klanten

Boodschappen doen terwijl uw auto laadt op Hollandse wind

Albert Heijn + Eneco28 maart 2024 door Redactie Eneco

We willen allemaal de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Dat kan alleen als we onze klimaatambities omzetten in acties. Daar helpt Eneco u graag bij. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Laat u inspireren door het verhaal van Albert Heijn.

Albert Heijn wil ‘Samen beter eten bereikbaar maken. Voor iedereen.’ Vanuit deze missie hebben zij als klimaatdoel om in 2050 een uitstootvrije keten (Netto 0) te zijn. Het tussendoel is om in 2030, 45% minder broeikasgassen uit stoten t.o.v. 2018. Om dit doel te bereiken zijn er al veel stappen gezet. Zo zijn de winkels, distributiecentra en kantoren al volledig over op groene stroom. Wat mede te danken is aan de overstap naar 100% Eneco HollandseWind®, en het installeren van 28.000 zonnepanelen op de distributiecentra die geschakeld zijn met speciale accu’s om piekbelasting te voorkomen.Ook (ver)bouwen ze sinds 2010 alle winkels aardgasvrij waardoor inmiddels 92% van de winkels van het gas af is. Vervoer vormt ook een belangrijk component in de CO2-reductie van Albert Heijn. Samen met vervoerspartners en leveranciers versnelt Albert Heijn de verduurzaming van het transport naar winkels en klanten. Zo is de thuisbezorging van boodschappen en de bevoorrading van winkels in het centrum van de grote steden inmiddels 100% elektrisch en plaatst Albert Heijn laadpalen voor haar klanten. 

Snelladen tijdens het boodschappen doen

Albert Heijn en Eneco eMobility hebben in 2022 een samenwerkingsovereenkomst bereikt voor de aanleg van elektrische laadpalen bij de Albert Heijn-winkels. In 2023 opende Eneco de eerste snellaadpalen bij de XL winkels in Nijmegen en in Tilburg. Begin dit jaar zijn er ook snelladers geïnstalleerd op locaties in Eindhoven, Ede en Borculo. De verwachting is dat er eind volgend jaar ruim 200 laadpunten gerealiseerd zijn die stroom krijgen van Nederlandse windparken. Door deze maatregelen maakt Albert Heijn het voor haar klanten nog makkelijker om een bewuste keuze te maken om met elektrisch vervoer naar de supermarkt te komen, naast uiteraard fietsen of lopen.
"Met onze laadpalen, geplaatst in samenwerking met Eneco, bieden we onze klanten een snelle en gemakkelijke manier om hun auto op te laden tijdens het boodschappen doen."- Rob Heesen, Directeur Partnerships & Business, Albert Heijn
Laadpalen bij Albert Heijn

Stroom van meest ecologische windpark op Noordzee

Om een compleet CO2-vrije energieketen te bewerkstelligen is energie-afname van nieuwe duurzame bronnen nodig. Albert Heijn zet daarom een volgende stap door energie af te nemen van een nieuw te bouwen windpark door Consortium Ecowende, gelegen in de Noordzee op 53 km afstand van IJmuiden. Dit windpark is het eerste offshore windpark ter wereld dat in harmonie met de natuur wordt gebouwd. Zo worden er maatregelen genomen die de impact op de natuurlijke leefomgeving van vogels en vleermuizen, zeezoogdieren en ander zeeleven zo min mogelijk beperken tijdens de bouw en operatie van het park. Met de opwekking van Nederlandse windenergie via dit park voorziet Albert Heijn in de helft van de eigen stroombehoefte vanaf 2027.

Bent u benieuwd wat Eneco voor uw bedrijf kan doen? Vraag een adviesgesprek aan.

Zakenman met tablet in hand

Eneco en klanten in 2035 klimaatneutraal

Klimaatambities waarmaken. Samen gaat dat sneller. Daarom werken we daar met ondernemers zoals u hard aan.

Gerelateerde artikelen

Files op het elektriciteitsnet: wat merkt u daarvan?

Files op het elektriciteitsnet: wat merkt u daarvan?

Lees meer over de files op het elektriciteitsnet
Blijdorp

Diergaarde Blijdorp wordt klimaatpositief in 2030

Pinguïns duurzaam koel houden
Zon op dak

Bedrijfspand verduurzamen? 8 redenen om te kiezen voor zonnepanelen op uw dak

Lees hier de 8 redenen