Museon

Bezoekers meer leren over onze planeet met hulp van de zon.

Museon + Eneco14 maart 2024 door Redactie Eneco
We willen allemaal de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Dat kan alleen als we onze klimaatambities omzetten in acties. Daar helpt Eneco u graag bij. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Laat u inspireren door het verhaal van het Museon-Omniversum. 

Museon-Omniversum is een leuk en leerzaam museum met grootbeeldfilmtheater voor jong én oud. Alles draait er om de aarde, de mens en een duurzame toekomst. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de ambities van het museum hier naadloos bij aansluiten. Het grootbeeldfilmtheater, dat volledig in eigen beheer is, moet in 2026 volledig van het gas af zijn. Daarnaast is er, net als bij Eneco, de ambitie om in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn. En om daar te komen zijn er al flink wat stappen gezet.
Museon-Omniversum dak met zonnepanelen

Practice what you preach

Er zijn door Museon-Omniversum al heel wat stappen gezet. Een groot deel van alle verlichting in de publieke ruimte is namelijk al vervangen door energiezuinige ledlampen, het buitenglas is vervangen voor HR++ glas en de verwarmingsbuizen hebben nieuwe isolatie. Verder zijn er in samenwerking met Eneco zonnepanelen geïnstalleerd en heeft het museum sinds 2018 een groen dak waardoor het rendement van de zonnepanelen is toegenomen en de isolatie van het gebouw is verbeterd. Al deze maatregelen zorgen voor een energiebesparing van 32%.
“De mondiale uitdagingen van vandaag vragen om verandering en concrete acties van ons allen. Wij gaan met zakelijk en gezinspubliek aan de slag én zetten zelf duurzame stappen in de bedrijfsvoering en onze panden."- Iris G. van den Akker - commercieel directeur Museon-Omniversum.
Onder het museum bevindt zich een eigen wereld. In drie grote depots worden meer dan 360.000 objecten bewaard - van krokodillen tot kano’s van de Inuit, van dinosaurusdrollen tot Egyptische mummiekisten en stoommachines. Om deze objecten zo goed en duurzaam mogelijk te bewaren is er een speciaal energiezuinig klimaatsysteem geïnstalleerd. Hierdoor besparen ze maar liefst 44.000 kWh per jaar en wordt de levensduur van de installatie significant verhoogd.

Jarenlange relatie Eneco

Vanaf 2010 werkt het museum al samen met Eneco. Sinds 2020 maakt het museum ook gebruik van Eneco HollandseZon® met het SMK-milieukeurmerk. De helft van de zonnepanelen op het dak zijn van Eneco en worden gebruikt om energie te leveren aan het Statenkwartier.

Toekomstplannen

De komende jaren wordt de regel/installatie techniek en alle oude zonnepanelen vervangen. Verder zal de in 2026 verwachte verbindingsstraat tussen de gebouwen van het museum en het grootbeeldfilmtheater nog meer warmte behouden.

Om de kimaatambities te behalen heeft het museum recent het ‘Waardehouderschap’ geïntroduceerd. Hiermee willen ze het bedrijfsleven inspireren ook duurzame stappen te zetten door te investeren in het museum en daarvoor kennis terug te krijgen.

Bent u benieuwd wat Eneco voor uw bedrijf kan doen? Vraag een adviesgesprek aan.

Zakenman met tablet in hand

Eneco en klanten in 2035 klimaatneutraal

Klimaatambities waarmaken. Samen gaat dat sneller. Daarom werken we daar met ondernemers zoals u hard aan.

Gerelateerde artikelen

Files op het elektriciteitsnet: wat merkt u daarvan?

Files op het elektriciteitsnet: wat merkt u daarvan?

Lees meer over de files op het elektriciteitsnet
Blijdorp

Diergaarde Blijdorp wordt klimaatpositief in 2030

Pinguïns duurzaam koel houden
Zon op dak

Bedrijfspand verduurzamen? 8 redenen om te kiezen voor zonnepanelen op uw dak

Lees hier de 8 redenen