Variabele leveringstarieven per 1 januari 2021

Hoe is mijn termijnbedrag opgebouwd?
- Overheidsheffingen en btw59%
- Eneco31%
- Netbeheerkosten10%
Waarom veranderen de variabele leveringstarieven?
Stroom en gas worden gekocht en verkocht op de groothandelsmarkt. Ook door Eneco. De prijs van stroom en gas is dus een kwestie van vraag en aanbod. De energievraag is sterk gedaald door de coronacrisis. Daarnaast is de olieprijs laag. Door die gedaalde energievraag én de lage olieprijs is de energieprijs vrij laag vergeleken met vorige jaren. In Azië zien we de energievraag juist weer aantrekken. En dit zorgt ervoor dat de prijzen ook in Europa iets omhoog gaan. Door al deze ontwikkelingen zijn onze nieuwe tarieven iets hoger dan de vorige tarieven.
Wat betekent dit voor mij?
Wat deze verandering betekent voor je energierekening hangt af van je eigen energieverbruik. En van het moment waarop je onze jaarnota ontvangt. Heb je meer of minder verbruikt dan je aan ons hebt betaald? Dan verrekenen wij het verschil op je jaarnota. Dat regelen wij voor je, je hoeft hier zelf niets voor te doen.

De energiebelasting en Opslag Duurzame Energie per 1 januari 2021
Vanaf 1 januari 2021 zijn ook de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE) veranderd. Vooral het verbruik van gas wordt hoger belast. Maar je wordt hiervoor deels gecompenseerd door een gunstigere vermindering energiebelasting. Heb je een gemiddeld jaarverbruik (7500 kWh en 2600 m3)? Dan schatten we in dat de energiebelasting/ODE op jaarbasis met ongeveer € 30 (exclusief btw) stijgt. Gebruik je meer gas, dan zal de stijging hoger zijn. En gebruik je minder, dan zal de stijging lager zijn.
