Zakelijke energietarieven

Als ondernemer wil je inzicht in je kosten. Wat kost het om met je bedrijf energie af te nemen bij Eneco? Welke soorten tarieven zijn er en hoe zijn ze opgebouwd? Wat is de beste keuze voor jouw bedrijf? Op deze pagina krijg je meer inzicht in onze zakelijke tarieven.
Illustratie van man met document in zijn hand

Bekijk je tarieven

Benieuwd hoe het precies zit met jouw energieproducten en de tarieven daarvan? Bekijk ze direct.

Jouw zakelijke tarieven voor stroom en gas

Wat je betaalt voor je zakelijke energie, is afhankelijk van je contract. Bij Eneco heb je de keuze uit een vast of variabel contract. • Vast of variabel contract
  Een vast contract sluit je af voor een bepaalde periode. Hoe langer je contract, hoe lager de prijs. Een variabel contract is maandelijks opzegbaar. De prijs wisselt wel, want we bewegen mee met de energiemarkt. Lees meer over vaste en variabele tarieven.

 • Enkel- en dubbeltarief
  Enkel- en dubbeltarief is ook nog een optie. Bij enkeltarief betaal je gewoon één tarief. Dubbeltarief ken je misschien als dag- en nachtstroom. Je betaalt dan namelijk voor de energie die je ‘s avonds en ‘s nachts verbruikt minder dan voor de energie die je overdag verbruikt. Lees meer over enkel- en dubbeltarief.

Je energiekosten

Om te beginnen betaal je voor de energie die wij leveren. Dat bedrag noemen we ook wel ‘leveringskosten’. De hoogte is afhankelijk van het contract dat je hebt. Een vast contract, of een variabel contract, waardoor je meebeweegt met de prijsontwikkelingen in de energiemarkt, bijvoorbeeld onder invloed van de olieprijs.

Netbeheerkosten

De netbeheerder zorgt voor je energiemeters en voor het transport van je energie. De kosten daarvoor brengen wij namens de netbeheerder in rekening.

Overheidsheffingen

Overheidsheffingen bestaan uit: • Energiebelasting
  De overheid wil bedrijven stimuleren zuinig met energie om te gaan. Deze belasting is een heffing die je betaalt over iedere kWh aan stroom of m³ aan gas die je verbruikt.

 • Btw
  De btw op energie (stroom, gas en stadsverwarming) is 21% in 2023.

Deze overheidsheffingen hoef je niet apart te betalen. Wij brengen ze namens de overheid in rekening.

De ODE-tarieven (Opslag Duurzame Energie) worden in 2023 verwerkt in de energiebelasting. 

Vermindering energiebelasting

Omdat energie een basisbehoefte is, heft de overheid geen belasting over een deel van je energieverbruik. Dat bedrag wordt elk jaar opnieuw bepaald. Deze vermindering is alleen geschikt voor panden met een verblijfsfunctie zoals wonen of werken. Lees er meer over op deze pagina.

Zoveel bedrijven, zoveel energierekeningen

Je energiekosten zijn afhankelijk van heel veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel personeel er in je pand werkt, hoe groot het pand is en hoe goed het gebouw geïsoleerd is. Het maakt ook uit welke werkzaamheden in het pand worden uitgevoerd. Een ‘gemiddeld’ energieverbruik voor een eenmanszaak of mkb is door al die verschillen eigenlijk onmogelijk te geven. Wel kun je natuurlijk het verbruik van je eigen bedrijf vergelijken met dat van eerdere jaren. Zo krijg je meer inzicht in je verbruik.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

 • E-mail
 • Eneco digitale assistent
 • Telefoon

We helpen je graag.