Drijvend zonnepark Berenplaat

Op het waterbekken Berenplaat van Evides Waterbedrijf, bouwt Eneco een drijvend zonnepark van ongeveer 3 hectare. Het zonnepark gaat naar verwachting 4500 MWh (mega watt uur per jaar) opwekken. Dit staat gelijk aan ongeveer 1700 huishoudens (bij een verbruik van ongeveer 2800 KWh per huishouden per jaar). De opgewekte groene energie wordt ingezet voor het productieproces van drinkwater voor de klanten in het Rijnmond gebied, Voorne-Putten, de Hoeksche Waard en het Westland.
Drijvende zonnepark Berenplaat
Luchtfoto van drijvend zonnepark Berenplaat
Evides Waterbedrijf draagt bij aan de energietransitie door het energieverbruik te verlagen en te verduurzamen. Dit doet Evides onder andere door haar bekkens beschikbaar te stellen voor zonne-energie. Om dit te realiseren heeft Evides al een zonnepark gerealiseerd bij de drinkwaterlocatie in Rotterdam Kralingen. De volgende stap is het plaatsen van drijvende zonnepanelen op het spaarbekken bij de drinkwaterproductielocatie Berenplaat.

Visualisatie: GroenLeven

Een drijvend zonnepark

Een zonnepark bestaat uit zogenaamde zonnebootjes. Deze bestaan uit een frame met drijvers en panelen. Dit wordt aan wal gemonteerd. Per ‘bootje’ worden de panelen te water gelaten. 

Het zonnepark is verankerd door ankerblokken op de bodem. Met kabels wordt zo het hele park op de juiste plek gehouden.  

Op elk eiland van panelen staat een transformatorhuisje. Hier wordt de opgewerkte energie omgezet in elektriciteit wat gebruikt wordt voor het productieproces. 

Visualisatie: GroenLeven
Luchtfoto van Zonnepark Berenplaat in het water

Nieuwsupdates

Drijvend zonnepark Berenplaat

Persbericht

Eneco opent eerste drijvende zonnepark

In april openden Evides Waterbedrijf en Eneco een drijvend zonnepark op het spaarbekken van productielocatie Berenplaat in Spijkenisse. Hiermee wordt 21% van de energiebehoefte van de drinkwaterzuivering duurzaam ingevuld. Het is de volgende innovatieve stap naar het energieneutraal maken van het drinkwaterproductieproces van Evides. Het drijvende park bestaat uit 2 eilanden van ongeveer 1,5 hectare met in totaal 8804 zonnepanelen.Lees meer...

Een vaartuig in het water bij Berenplaat zonnepark

Statusupdate bouw

De bouw van het zonnepark is sinds een aantal weken in volle gang en verloopt heel voorspoedig.

De montage van de diverse onderdelen vindt plaats aan land. Er zijn inmiddels diverse “bootjes” met zonnepanelen gereed. Ook de bouw van de drijvers met de transformatorhuisjes is in volle gang. Klik hier (PDF) voor een kleine impressie van de werkzaamheden.

Naar verwachting wordt de bouw van het zonnepark in het vierde kwartaal van dit jaar afgerond.

Omgevingsfonds

Om verduurzaming in de omgeving een impuls te geven is een omgevingsfonds opgericht. Vanuit het fonds wordt een bijdrage beschikbaar gesteld voor de financiering van leefbaarheids- en/of duurzaamheidsprojecten in de gemeente Nissewaard en de gemeente Hoeksche Waard. Vanaf september is het mogelijk om initiatieven in te dienen om een beroep te doen op een bijdrage uit het omgevingsfonds.

Planning

In het voorjaar van 2024 is het zonnepark in bedrijf genomen.

Feiten en cijfers

Zonnepanelen
  • Ca. 9.000 stuks
  • Vermogen: 4,8 MWp
Jaarlijkse opbrengst
  • 4.500 MWh
Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland.
Medewerker klantenservice

Contact

Hier (PDF) vind je antwoord op de meest gestelde vragen. Heb je na het lezen hiervan nog vragen? Klik op de knop hieronder en stuur ons een mail.

Gerelateerde pagina's

Kijk ook wat we verder al tot stand gebracht hebben om onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ waar te maken.
Zonnepark Tholen

Zonnepark Tholen

Zonnepark Kabeljauwbeek

Zonnepark Kabeljauwbeek

Rennende mensen naast een zonnepark

Zonnepark Ouddorp aan Zee