Zonnepark Ameland

Zonnepark Ameland is gebouwd in de zuidwesthoek van het vliegveld in Ballum. De 23.000 zonnepanelen op het Waddeneiland produceren sinds 2016 meer dan voldoende stroom voor de circa 1.500 Amelandse huishoudens. Zonnepark Ameland draagt mede bij aan de strategie van de gemeente om zelf in de energiebehoefte te voorzien.
Man met helm tussen zonnepanelen

"We willen het eiland niet alleen verduurzamen, ook willen we een rendabel project."

- Albert de Hoop, voormalig burgemeester Ameland
Zonnepark Ameland

Meer over Zonnepark Ameland

Zonnepark Ameland heeft een vermogen van 6 MWp. De 23.000 zonnepanelen, gelegen op ongeveer 10 hectare grond, produceren jaarlijks 5,6 GWh stroom. Dat is 5,6 miljoen kilowattuur.  

De gemeente Ameland wil op een duurzame manier voorzien in zijn eigen behoefte aan elektriciteit en warmte. Om hier invulling aan te geven hebben de gemeente Ameland, de Amelander Energie Coöperatie (AEC) en Eneco vanuit een gedeelde visie op de verduurzaming van de (lokale) energievoorziening een zonnepark gerealiseerd. Ameland heeft de ambitie om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. 

"Dit project werd niet van bovenaf gedicteerd, maar komt van de burgers zelf. Daardoor is er meer draagvlak."

- Johan Kiewiet, voorzitter AEC

Lokale participatie

Om een project als Zonnepark Ameland van de grond te krijgen is het essentieel om lokaal samen te werken en samen te investeren. Niet alleen de gemeente Ameland en Eneco, maar ook bewoners en bedrijven betaalden via AEC mee aan het park. Ook is er voor Amelanders en eigenaren van recreatiewoningen een mogelijkheid gecreëerd om via een obligatielening te participeren in het zonnepark. Op deze manier worden de voordelen van hernieuwbare energie eerlijk verdeeld. 

Benieuwd naar de dagelijkse prestatie van Zonnepark Ameland?
Zonnepark Ameland

Feiten en cijfers

Zonnepanelen
  • 23.000 stuks
  • Vermogen: 6MWp
Jaarlijkse opbrengst
  • 5.600.000 kWh
Medewerker klantenservice

Contact

Heb je na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen over Zonnepark Ameland? Klik op de knop hieronder en stuur ons een mail.

Gerelateerde pagina's

Kijk ook wat we verder al tot stand gebracht hebben om onze missie ‘duurzame energie van iedereen’ waar te maken.
Zonnepark Tholen

Zonnepark Tholen

Zonnepark Kabeljauwbeek

Zonnepark Kabeljauwbeek

Rennende mensen naast een zonnepark

Zonnepark Ouddorp aan Zee