Veelgestelde vragen Biomassa
Is biomassa verbranden voor duurzame warmte niet zonde?
Nee, de biomassa die wij in Utrecht gaan gebruiken bestaat enkel uit reststromen hout. Daar kun je weinig anders mee. Het betreft snoeihout uit regulier park-, plantsoen- en beheerd bosonderhoud, plus reststromen vanuit groenverwerking en compostering. Daar kun je geen planken, spaanplaat of compost van maken. Door deze reststromen hout te verbranden voor het opwekken van warmte gebruiken we het materiaal alsnog nuttig. De warmte wordt voor het verwarmen van huizen in Utrecht en Nieuwegein gebruikt.
Er is veel kritiek op het inzetten van biomassa voor energie. Hoe zien jullie dat?
Het kabinet is ervan overtuigd dat de inzet van biomassa nu en richting 2030 en 2050 noodzakelijk is voor de verduurzaming van onze economie en het realiseren van de klimaatopgave.
Biomassa wordt in alle klimaatsectoren gebruikt als energiebron. In de landbouw is biomassa belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid en de koolstofvoorraad in de bodem. Op termijn zal biomassa daarnaast ook in toenemende mate als materiaal en grondstof kunnen gaan dienen. Een zo optimaal en zo efficiënt mogelijk gebruik van de beschikbare hoeveelheid biomassa is gewenst om zoveel mogelijk klimaatwinst te boeken en de economische waarde van biomassa te vergroten. Aan de sectortafels van het Klimaatakkoord is vooralsnog vooral gesproken over de inzet van biomassa ter vervanging van fossiele brandstoffen met als doel CO2 emissies terug te dringen. Uitgangspunt is dat alleen duurzame biomassa werkelijk bijdraagt aan verduurzaming van de economie en dat duurzame biomassa op mondiaal niveau op termijn schaars zal zijn.
Welke biomassa gebruikt Eneco voor de BWI in Utrecht?
De biomassa voor de BWI zal voornamelijk (rond de 80%) bestaan uit zogenaamde houtshreds afkomstig als reststroom van groenverwerking en compostering. De rest (rond de 20%) zal bestaan uit zogenaamde houtchips afkomstig als snoeihout uit snoeien en dunnen in plantsoenen, parken en beheerde bossen. De BWI kan als we dat willen op 100% houtshreds. We gebruiken geen biomassa die je kunt gebruiken als voedsel, noch gaat het om gebieden die omwille van biomassa beplant of gesnoeid of geoogst worden. Het gaat dus echt om een reststroom. Ook is het enkel schone biomassa. Het bevat dus geen hout dat vervuild is met verf –en/of lijmresten.
NTA 8080 & Better Biomass
Eneco toetst al haar bestaande biomassaprojecten aan het duurzaamheidskader NTA8080 – met het certificeringsschema Better Biomass. Deze norm is opgesteld onder meer in samenwerking met NGO’s (zoals Stichting Natuur & Milieu, Greenpeace, WWF, IUCN), wetenschappelijke instellingen, industriële partijen en de overheid. De NTA8080 is erkend door de Nederlandse overheid en door de Europese Commissie voor de duurzaamheidstoetsing in het kader van Renewable Energy Directive.
Eneco hanteert de NTA8080 norm ook vrijwillig voor de biomassa gerelateerde activiteiten die niet onder de regelgeving vallen die de overheid tegenwoordig stelt aan grote industriële bio-energie installaties, zoals de Biowarmte installatie Lage Weide. Zowel ons handelsbedrijf, Eneco Energy Trade, als de Biowarmte installatie zelf beschikken over het Better Biomass certificaat (certificaatnummers: QSC-13071018-1 en QSC-18441110) met betrekking tot de handel in en verwerking van houtshreds en houtchips, zoals in de BWI worden gebruikt. Daarnaast worden de biomassaleveranciers gecertificeerd voor zover zij nog niet over de vereiste certificering beschikken. Dit wordt als voorwaarde in de leveringsovereenkomsten meegenomen. Daarmee is de gehele keten, van biomassaproductie tot en met energieproductie, aantoonbaar duurzaam.
Hoewel bovengenoemde duurzaamheidscriteria tot de strengste van de wereld behoren, kiezen wij ervoor om aanvullende duurzaamheidseisen te stellen voor het gebruik van biomassa. Een voor ons belangrijk aanvullende voorwaarde is dat de inzet van biomassa voor het opwekken van energie gebeurt op basis van cascadering, oftewel dat biomassa alleen voor energie wordt toegepast als er te weinig duurzame alternatieven beschikbaar.
Waar komt de biomassa voor de BWI vandaan?
De biomassa komt uit parken, plantsoenen en beheerd bos als restromen hout. Het gaat om zogeheten snoeihout en reststromen hout vanuit groenverwerking en compostering. De biomassa die wij in Utrecht gaan gebruiken komt vanuit leveranciers op een zo kort mogelijke afstand van Utrecht. Het doel is om zo veel als mogelijk gebruik te maken van biomassa vanuit lokale en regionale bronnen. Deze biomassa komt hoofdzakelijk uit Nederland. Wij gebruiken geen biomassa uit landen op grote transportafstand zoals Afrika, Zuid-Amerika, of Noord-Amerika.
Is gebruik van biomassa slecht voor de bossen?
De biomassa die wij gaan gebruiken is slechts voor een klein deel afkomstig uit beheerd bos. Van de boomstammen worden planken gemaakt en de dikke takken spaanplaat. De dunste takken zijn de reststromen. Het gebruik van biomassa uit beheerd bos hoeft niet per definitie verkeerd te zijn. Het kan ook goed zijn voor het bos zelf om dit soort biomassa uit de bossen te halen. Uit gesprekken met deskundigen van o.a. Staatsbosbeheer blijkt dat zij daar heel voorzichtig mee omgaan. Door gebruik te maken van leveranciers die hier ook goed op letten, is er weinig risico op problemen voor het bos.
Hoeveel biomassa gaat de BWI per dag gebruiken?
Elke dag zijn er tussen de dertig en veertig vrachtwagens aan biomassa nodig afhankelijk van het type vrachtwagen en dichtheid van de biomassa. Deze biomassa wordt opgeslagen in een opslaghal voordat het wordt verbrand. Dit is nodig omdat er in het weekend geen biomassa wordt aangevoerd.