Incassotraject

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat je bedrijf een factuur te laat betaalt. Geen probleem: we sturen je een kosteloze herinnering. Volgt er dan geen betaling, dan start het incassotraject.
Illustratie van een man achter de laptop 2

Een betalingsregeling voor je bedrijf nodig?

Je kunt een zakelijke betalingsregeling met Eneco gemakkelijk zelf regelen.

Betalen aan Eneco: het traject

  1. Betaal je te laat, dan krijg je een herinnering. Betaal je je nota niet (volledig) binnen 14 dagen? Dan krijg je een betalingsherinnering. Binnen 15 dagen nadat deze herinnering bij je is bezorgd, moet je betalen. Voor deze eerste herinnering worden geen kosten in rekening gebracht. Je ontvangt hem per brief of per e-mail. Dat hangt er vanaf welke voorkeur je hebt aangegeven en of we een mailadres van je bedrijf hebben. In de e-mail zit een iDEAL-betaallink waarmee je direct kunt betalen. Betalen kan ook via Mijn Eneco.
  2. Heb je binnen 15 dagen na ontvangst van de betalingsherinnering de herinnering niet op tijd of niet helemaal betaald, dan krijg je een aanmaning. Hiervoor brengen we kosten in rekening. Is het notabedrag € 267 of minder? Dan betaal je € 40 incassokosten. Bij een notabedrag hoger dan € 267 betaal je maximaal 15% van dat bedrag aan incassokosten. We volgen hier de Wet Incasso Kosten (WIK). Volgens deze wet mogen we tenminste € 40 in rekening brengen en deze kosten kunnen oplopen als de hoogte van de aanmaning oploopt. Bij een nota onder de €50 berekenen wij slechts €20 incassokosten. Meer weten? Op de website van de rijksoverheid lees je meer over de hoogte van incassokosten.
  3. Hebben we op de vervaldatum van de aanmaning nog geen volledige betaling ontvangen? Dan ontvang je een slotsommatie.
  4. Betaal je na de slotsommatie niet? Dan neemt het incassobureau de openstaande nota(‘s) over van Eneco. Het incassobureau houd je dan op de hoogte van de vervolgstappen.
  5. Heb je het incassobureau niet (helemaal) betaald? Dan moeten we het contract stopzetten. We stoppen dan met het leveren van de producten en/of diensten. Gaat de schuld over je energielevering? Dan informeren wij de netbeheerder over het stopzetten van het energiecontract, waarna de levering van energie stopt. We zijn wettelijk verplicht ook je gemeente hierover te informeren. Je moet je schulden nog steeds betalen.
  6. Blijven je nota’s onbetaald? Dan dragen we je dossier over aan de gerechtsdeurwaarder. Je betaalt de (wettelijke) kosten hiervoor.

Persoonlijk advies over je geldzaken

Dreigt je bedrijf in de problemen te raken vanwege schulden, of ben je al in financiële moeilijkheden geraakt? We denken graag met je mee. Bijvoorbeeld door het aanbieden van een betalingsregeling. Ook werkt Eneco samen met Geldfit. Een organisatie die je kan helpen bij het gezond krijgen van je geldzaken. Krijg gratis en anoniem advies en tips om energie te besparen. Kijk of je recht hebt op energietoeslag. Of lees waar je terecht kan voor hulp bij jou in de buurt. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

  • E-mail
  • Eneco digitale assistent
  • Telefoon

We helpen je graag.