Termijnbedrag onderneming

Elk jaar berekenen we hoeveel energie je onderneming komend jaar waarschijnlijk nodig heeft en wat dat kost. Door dit bedrag te delen door 12 maanden, bepalen we je termijnbedrag. Aan het eind van het jaar verrekenen we het verschil tussen wat je vooruit hebt betaald aan termijnbedragen met de werkelijke kosten.
Illustratie van een man achter de laptop 2

Pas je termijnbedrag aan

Wil je je termijnbedrag aanpassen? Je regelt het gemakkelijk en snel online.

Welk termijnbedrag bij je bedrijf past

Het is altijd goed om het energieverbruik van je bedrijf regelmatig in de gaten te houden. Zo zie je of het termijnbedrag past bij het werkelijke verbruik. In Mijn Eneco zie je je verbruik van de afgelopen maanden. Daar pas je ook gemakkelijk en snel je termijnbedrag aan.

Heb je een slimme meter, dan kun je met de Tussenstand-check in de Eneco App je verbruik bekijken en zien of het termijnbedrag nog overeenkomt met je werkelijke verbruik. Zo zie je of het handig is om je termijnbedrag aan te passen. En voorkom je vervelende verrassingen aan het eind van het jaar!

Elk jaar een nieuw termijnbedrag

Je termijnbedrag is vooral gebaseerd op het energieverbruik van je bedrijf van het afgelopen jaar. Wanneer je termijnbedrag te laag was, moet je bijbetalen op de jaarnota en verhogen we je termijnbedrag. Heb je juist elke maand te veel betaald, dan verlagen we het bedrag voor het komende jaar.

De vaste leveringskosten, netbeheerderskosten en belastingen kunnen ook veranderen. We schatten de prijswijzigingen voor komend jaar in, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Bij jaarlijkse tariefwijzigingen, verlenging of verandering van je contract passen we je termijnbedrag niet aan. Die verschillen verrekenen we op de jaarnota.

In de volgende situaties kan je termijnbedrag ook veranderen:

Het energieverbruik van je bedrijf verandert

Er kan altijd iets in je situatie veranderen. De openingstijden van je bedrijf zijn verruimd, er zijn nieuwe apparaten bijgekomen of je werkt als ZZP'er minder of vaker op kantoor. Dat heeft invloed op je verbruik. En dus op de hoogte van je energiekosten. Natuurlijk speelt het weer ook een rol. Want was het vorig jaar heel koud, dan heb je waarschijnlijk meer energie verbruikt om je pand te verwarmen.

Je bedrijf is net verhuisd

Dan kijken we naar het verbruik van de vorige gebruiker. Dat geeft een vrij betrouwbaar beeld, omdat je verbruik grotendeels wordt bepaald door het soort gebouw waarin je werkt. In een nieuwbouwpand zijn er natuurlijk geen vorige gebruikers. In dat geval gebruiken we een verbruik dat past bij de inhoud van je pand en de capaciteit die de aannemer van het nieuwbouwpand heeft afgestemd met de netbeheerder.

Je bedrijf is net klant geworden

We baseren je termijnbedrag op het verbruik dat we doorkrijgen van je netbeheerder. Je kunt je termijnbedrag aanpassen als je het te hoog of juist te laag vindt.

Je bedrijf kiest voor aanvullende producten

Als je kiest voor aanvullende producten, zoals een onderhoudsabonnement voor je ketel, tellen we een extra bedrag bij je termijnbedrag op voor het nieuwe product. Zeg je een product op, dan verlagen we je termijnbedrag.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

  • E-mail
  • Eneco digitale assistent
  • Telefoon

We helpen je graag.