'Passend bij het topsportklimaat, streven wij naar het hoogst haalbare'

'We willen toonaangevend zijn en hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarom zoeken we ook op het gebied van duurzaamheid, altijd naar mogelijkheden om onszelf te verbeteren.'

Jochem Schellens, directeur van Sportcentrum Papendal.
Papendal Jochem

Onze gezamenlijke doelen

Warmte Koude Opslag
Zonne-energie
Laadpalen
LED lantarenpalen

Video en podcast

In onze video en podcast nemen Jochem Schellens van Sportcentrum Papendal en Roelof-Jan Vink van Eneco u mee in de wereld waar sport en duurzaamheid samenkomen. Bekijk en beluister hoe de duurzame ambities van Papendal ruimschoots zijn waargemaakt.

Duurzame energie op Papendal

In de Veluwse bossen ligt het grootste sportcentrum van Nederland: Papendal. Niet alleen sporters trainen hier om de top te bereiken, ook de bedrijfsvoering gaat voor goud. Zeker als het over duurzaamheid gaat. De ambitie is om niet alleen het meest duurzame en energiezuinige sportcentrum van Nederland te zijn en blijven, maar ook op Europees niveau voorloper te zijn. Eneco werkt op het gebied van duurzaamheid al jarenlang trots samen met Papendal.
Papendal
Papendal samenwerken aan topprestaties

Samen werken aan topprestaties

Om topprestaties te kunnen leveren, is een goede samenwerking essentieel. Daarom wordt bij het realiseren van duurzame oplossingen intensief met Papendal samengewerkt. Doordat partijen constant met elkaar in gesprek zijn, is het gelukt nieuwe, innovatieve manieren te vinden waarmee Papendal nog verder is verduurzaamd. 

'Ik heb echt diep respect voor het hoge ambitieniveau en de integrale aanpak. Jochem zit ook in de positie om keuzes te kunnen maken. Er is één opdrachtgever op één terrein. Je hoeft geen compromissen te sluiten met andere gebruikers.' Aldus Roelof-Jan Vink, Directeur Eneco Warmte & Koeling Zakelijk.

Duurzame energievoorziening

Al vanaf 2013 zijn de eerste gezamenlijke stappen richting duurzaamheid gemaakt. En sinds eind 2014 is Eneco officieel partner in energieoplossingen voor Papendal. Zelden wordt een dergelijke verscheidenheid aan energieoplossingen voor één opdrachtgever gerealiseerd. We zijn trots op de volgende energieoplossingen op Papendalse grond:  • Warmte Koude Opslag (WKO) 
  Op Papendal zijn inmiddels al zes panden aangesloten op vier WKO’s, die zich maar liefst 220 meter onder de grond bevinden. Warmte Koude Opslag vormt de basis voor het verwarmen en koelen van de panden. Hier wordt in de winter koude opgeslagen, waarmee zomers wordt gekoeld. Andersom verwarmen we in de winter met zomerwarmte. Dit levert Papendal een besparing op van 35% op het gasverbruik.

 • Zonne-energie 
  Er liggen op de daken van de gebouwen van Papendal maar liefst 3.424 zonnepanelen. Samen hebben ze een piekvermogen van 0,98 megawatt. Daarmee wekt het sportcentrum een groot deel van het jaar zijn eigen groene energie op, tot twintig procent.

 • Laadpalen 
  Met de elektrische laadpalen van Eneco ‘tanken’ sporters, huurders en bezoekers hun elektrische fietsen, scooters en auto’s met gecombineerde stroom van de zonnepanelen en vanuit HollandseWind stroom. Deze stroom wordt opgewekt door Hollandse windmolens. Als de zon schijnt en het licht is doen de zonnepanelen hun werk en anders de windmolens.

 • LED-lantarenpalen 
  De duurzame stroom uit de zonnepanelen wordt ook gebruikt voor verlichting. Uiteraard is dit LED-verlichting met doppler. Deze zorgt ervoor dat de verlichting aangaat op beweging. Zo worden bezoekers op het terrein 'gevolgd' door het licht.  


100% groene elektriciteit 
Naast bovenstaande energieoplossingen heeft Papendal voor de komende jaren gekozen voor Eneco EcoPower, voor de levering 100% groene elektriciteit. De exacte samenstelling van deze mix kan variëren, maar bestaat voor het overgrote deel uit waterkracht.

Een comfortabel binnenklimaat

Het resultaat van de innovatieve energieoplossingen? Een goed en comfortabel binnenklimaat; essentieel voor topsporters. Eneco voorziet bijna het gehele complex van verwarming en koeling met duurzame energie. Daarmee is Papendal een van de meest duurzame sportcentra van Nederland. In het streven van vrijwel alle vastgoedeigenaren naar energieneutraal bouwen, is Papendal een mooi voorbeeld. We zijn trots dat we op Papendal hebben laten zien dat we boven onszelf uit kunnen stijgen in onze tak van sport: duurzame energie.
Papendal
Karel Boessenkool

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Spreekt onze aanpak voor Papendal u aan? En bent u nieuwsgierig naar wat Eneco voor uw project kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.

Karel Boessenkool, Ontwikkelaar Energieprojecten regio Utrecht

Meer over Warmte & Koeling

Duurzame Warmte & Koeling realiseren

Een gebouw of hele wijk CO2-neutraal maken. Een decentraal thermisch grid of warmtenet aanleggen voor de buurt. Wij brengen daarin een bak aan ervaring en expertise mee, plus een nuchtere, no-nonsense aanpak. Het is altijd maatwerk en voor ieder project hebben we een oplossing.

Bestaande aansluiting voor Warmte & Koeling

Al klant of wordt u klant bij Eneco op een bestaande aansluiting voor Warmte & Koeling? Dat betekent een comfortabel binnenklimaat. Daar zorgt Eneco voor als uw kantoorpand, bedrijfsgebouw of appartementencomplex is aangesloten op ons warmte- of koelnet.

Onze projecten

Samen met onze experts komt uw organisatie tot de beste energie-oplossingen. Elk project is uniek: van complexe gebiedsontwikkeling tot lokale projecten met uitdagende eisen. Stuk voor stuk ingevuld met teamwork en maatwerk. Zo gaan we samen op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2035.