Carport elektrisch laden
Laadpalen, Subsidies, Zonnepanelen

Wettelijke duurzaamheidseisen behalen met zonne-carports

19 september 2021 door Redactie Eneco
De overheid stimuleert organisaties duurzamer te ondernemen. Enerzijds met de SDE++ subsidieregeling maar ook met wettelijke duurzaamheidseisen. Hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf aan deze wettelijke duurzaamheidseisen voldoet?

CO₂-uitstoot verminderen

Zo min mogelijk CO2 uitstoten is een belangrijke pijler bij het voldoen aan de wettelijke duurzaamheidseisen en certificaatsnormen. Bij veel organisaties komt een groot deel van de CO2-uitstoot uit eigen energieverbruik in en rond de bedrijfspanden en het wagenpark. Om uw energieverbruik te verminderen kunt u uw pand isoleren en gebouwinstallaties optimaliseren. Maar daarnaast is het zelf opwekken van energie in veel gevallen noodzakelijk om aan de eisen te voldoen.

Zelf energie opwekken

Met zonnepanelen kunt u op een laagdrempelige manier uw eigen energie opwekken. Zonnepanelen vallen onder de SDE++ subsidieregeling en er zijn verschillende financieringsmogelijkheden. De energie die uw eigen installatie produceert, kunt u zelf gebruiken en hoeft u dus niet meer af te nemen van uw energieleverancier. Het scheelt ook in de energiebelasting, omdat u minder ODE (Opslag Duurzame Energie) betaalt. Hierdoor bespaart u al gauw op uw energiekosten.

Carports met zonnepanelen

Zonnepanelen op daken zijn een bekend fenomeen. Maar wat als het dak van uw bedrijfspand niet geschikt is? Dan liggen er mogelijk kansen op uw parkeerterrein. Vanaf zo’n 80 parkeerplaatsen kunt u een carport met zonnepanelen overwegen. Eneco biedt deze aan in combinatie met laadpalen: ZonnigLaden. Met een zonne-carport met laadpalen kunt u zelf groene stroom opwekken én duurzaam laden op zonne-energie. De stroom die u overheeft na het laden, gebruikt u in uw pand of levert u terug aan het net.

Zonne-carports en laadpalen zijn voor uw medewerkers en bezoekers een zeer zichtbare maatregel waarmee u duurzame stappen zet. En met het overdekken van uw parkeerplaatsen biedt u extra comfort voor de parkeerders. Zo kunnen zij beschut parkeren en gemakkelijk duurzaam laden.

Wat levert een zonne-carport aan CO₂-reductie op?

Elke kilowattuur grijze stroom die u niet afneemt van uw energieleverancier, betekent minder CO2-uitstoot. Met een zonne-carport produceert u per parkeerplaats circa 3.000 kWh per jaar. Met een parkeerterrein van 100 parkeerplaatsen betekent dat zo’n 300.000 kWh groene stroom per jaar. Dit levert naar verwachting een CO2-besparing op van bijna 120.000 KG CO2. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2-opname van circa 47.500 bomen. *

*Deze berekening is een indicatie gebaseerd op CO2-emissiefactoren en CO2-opname van bomen zoals vermeld op: www.co2emissiefactoren.nl

 


Gemeente Dronten

Zet een duurzame stap met ZonnigLaden van Eneco

Maak van uw parkeerterrein een energiebron met Eneco ZonnigLaden. Onze experts kunnen binnen 5 minuten online een eerste analyse maken of uw parkeerterrein geschikt is. We kunnen u volledig begeleiden met de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van de zonne-carports. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Meer duurzame inspiratie

Montage zonnepanelen

Zakelijke zonnepanelen verzekeren: hoe werkt dat?

Lees hier hoe het werkt
Monteurs op dak met zonnepanelen

Kies voor zonnepanelen op uw bedrijfsdak met SDE++-subsidie

Lees alles wat u moet weten over de SDE++ subsidie
Gemeente Dronten

De zonnige kant van parkeren - Deel 2

Lees meer informatie over het evenement