Montage zonnepanelen,

Zakelijke zonnepanelen verzekeren: hoe werkt dat?

In Nederland hebben duizenden bedrijven hun daken met een zonne-installatie tot een bron van inkomsten gemaakt. En dat aantal neemt snel toe. Lees hieronder de zeven meest gestelde vragen.21 mei 2021 door Redactie Eneco

1. Welke (extra) verzekeringen heb ik nodig als ik een zonne-installatie op mijn bedrijfspand laat plaatsen?

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen bij de installatie en het beheer van zonnepanelen is schade aan of door een zonne-installatie nooit helemaal uit te sluiten. Om de resterende risico’s te dekken, zijn er verschillende verzekeringsmogelijkheden. Voor gebouweigenaren zijn risico’s, zoals storm- of brandschade, te verzekeren met de gebouwenverzekering. Huurders die een installatie (laten) plaatsen kunnen een verzekering afsluiten via de zakelijke opstalverzekering. Als u een zonne-installatie op uw bedrijfsdak leaset, ligt de aansprakelijkheid voor schade mogelijk bij de eigenaar van de installatie. Die draagt dan zorg voor het afsluiten van de verzekering.

2. Klopt het dat zakelijke zonne-installaties nauwelijks nog te verzekeren zijn?

Nee, dat klopt niet. De afgelopen jaren zijn er enkele incidenten geweest waarbij brand is ontstaan in een zonne-installatie, of waarbij risico-experts een verhoogd brandrisico hebben vastgesteld. Dat heeft er wel toe geleid dat veel verzekeraars terughoudender zijn geworden. Ook hebben verschillende verzekeraars hun eisen aan zonne-installaties en de plaatsing hiervan aangescherpt. Maar een kwalitatief hoogwaardig, goed ontworpen en veilig geïnstalleerd zonnedak dat aan alle veiligheidseisen voldoet, is goed te verzekeren.

3. Hoe groot zijn de risico’s voor het plaatsen van een zonne-installatie?

De feitelijke risico’s zijn laag. In 2019 deed TNO in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) onderzoek naar de aard en oorzaken van incidenten met zonne-installaties in 2018. In totaal vonden er dat jaar voor zover bekend 27 incidenten plaats, waarvan slechts 4 betrekking hadden tot zakelijke zonne-installaties. In 80-90% van de gevallen ging het om geïntegreerde zonnesystemen, dus systemen die in het dak ingebouwd waren. Schade-experts melden bovendien dat 80-99% van de incidenten samenhangt met slechte materialen, fouten in het ontwerp of ondeugdelijke installatie. Vergelijkbare lage cijfers komen onder meer uit Duitsland, Australië en Japan. Zo concluderen Tüv Rheinland en Fraunhofer ISE, twee onafhankelijke en zeer gerenommeerde onderzoeksinstituten, dat niet meer dan 0,006% van alle zonne-installaties in Duitsland brand veroorzaken.

4. Wanneer moet ik toestemming vragen aan de verzekeraar?

De realisatie van een grote zonne-installatie op een bedrijfspand verloopt in een aantal stappen. Dat begint met het aanvragen van subsidie (SDE++). Als die toegekend wordt, volgt de verdere ontwikkeling van het project. Hierbij hoort ook de afstemming met de verzekeraar. Daarbij is het belangrijk om in een vroeg stadium in gesprek te gaan met de verzekeraar. Zo kunt u afspraken maken over hoe u voor een veilige en verantwoorde zonne-installatie zorgt, waardoor u verderop in het proces niet voor verrassingen komt te staan.

5. Wat kost het om mijn zonne-installatie te verzekeren?

Die vraag is niet met één bedrag of gemiddelde te beantwoorden. De kosten hangen niet alleen af van de omvang van de installatie, maar ook van het verzekerd belang. Bij een zonne-installatie op een leegstaande schuur is het verzekerd belang bijvoorbeeld veel lager dan bij een zonne-installatie op een groot datacenter van een techgigant. Als u de zonnepanelen op uw bedrijfsdak leaset, zijn de verzekeringskosten meestal voor rekening van de eigenaar van de installatie.

6. Kan een verzekeraar weigeren de zonne-installatie te verzekeren?

Soms blijkt na gesprekken met de verzekeraar dat een bedrijfspand niet geschikt is voor zonnepanelen. In zo’n geval ligt het voor de hand dat de verzekeraar geen verzekering biedt. Toch hoeft dit niet het einde van het project te betekenen: meestal zijn er aanpassingen mogelijk aan het ontwerp, de materialen, de dakbedekking of belasting waardoor uw bedrijfspand én de installatie alsnog goed te verzekeren zijn.

7. Wat kan ik doen om (brand)schade te voorkomen?

Zoals eerder genoemd hangen de meeste incidenten met zonnepanelen samen met het gebruik van slechte materialen, fouten in het ontwerp of ondeugdelijke installatie. Denk aan omvormers die oververhit kunnen raken, kabels die niet goed zijn aangesloten of slecht onderhoud. Ook de constructieve reserve in dakbelasting (wat een dak aankan qua gewicht) en de dakisolatie spelen een rol. Sommige soorten dakisolatie kunnen namelijk een verhoogd risico vormen. Door samen te werken met een professionele en deskundige partij, zijn deze risico’s al grotendeels te ondervangen. Zo werkt Eneco uitsluitend met gecertificeerde A-kwaliteit materialen. En wordt de installatie door een onafhankelijke externe partij gekeurd voor oplevering.
ZonOpDak

Vergroot uw succeskansen met Eneco

Wilt u ook graag zonnepanelen op uw bedrijfsdak, maar weet u niet precies waar u op moet letten? Eneco neemt graag de hele projectorganisatie op zich. Van subsidieaanvraag tot dakonderzoek, ontwerp, uitvoering en onderhoud. Wij helpen u de risico’s te minimaliseren en verzekeraars te overtuigen van de veilige oplossing. Zo kunt u altijd rekenen op een veilig, optimaal werkend systeem. Of u dit nu zelf aanschaft, leaset of uw dak verhuurt.

Meer duurzame inspiratie

Zon op dak met zonnepanelen

Zonnepanelen, ook bij lage of negatieve energieprijzen

Bekijk hier hoe het werkt
Zonnepanelen boven IJ Ziekenhuis

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfsdak

Bekijk de stappen
Tim en Thomas op dak Rotterdam Ahoy

Dak Rotterdam Ahoy vormt bron van duurzame energie

Lees meer over de duurzame energie van het Rotterdamse Ahoy