Wind farm Windpark Hogezandse Polder Numansdorp,

Wat vindt zakelijk Nederland van groene stroom?

Zakelijk Nederland gaat voor groen. Dit blijkt uit het onderzoek dat Blauw Research bv onlangs in opdracht van Eneco uitvoerde onder 425 zakelijke grootverbruikers. Ontdek in dit artikel de belangrijkste drijfveren en belemmeringen van zakelijk Nederland.23 maart 2021 door Redactie Eneco

1. Aantal bedrijven dat bewust voor groene stroom kiest groeit hard

Ongeveer 50% van de bedrijven in Nederland gebruikt al groene stroom. Dat betekent ook dat veel organisaties deze laagdrempelige mogelijkheid om te verduurzamen nog laten liggen. Wel is 15%, waarbij duurzaamheid een grote rol speelt, van plan in het komende jaar de overstap naar groene stroom te maken.

2. Bijdragen aan een schoner milieu is de belangrijkste drijfveer voor groene stroom

Voor 65% van de bedrijven die groene stroom gebruikt, speelt het milieu een belangrijke (of mogelijk de belangrijkste) rol in die keuze. Bedrijven dragen graag bij aan de energietransitie. Duurzaamheid is bij 68% een belangrijk thema in het bedrijfsbeleid, vaak gekoppeld aan ambitieuze doelstellingen. Bij één op de vijf zakelijke klanten is duurzaamheid zelfs leidend in het bedrijfsbeleid. Bouwbedrijf Dura Vermeer heeft bijvoorbeeld als doel om de uitstoot van stikstof, CO2 en andere schadelijke gassen uiterlijk in 2030 tot nul te hebben teruggebracht.

3. Nog een belangrijke reden voor groene stroom: klanten verwachten het

Het milieu is niet de enige reden voor bedrijven om voor groene stroom te kiezen. Ongeveer 25% noemt ook als reden dat klanten dit verwachten: zij doen namelijk het liefste zaken met bedrijven die hun verantwoordelijkheid nemen. En zorgvuldig omgaan met de belasting van het milieu. Ook dit weegt zwaar mee in de keuze voor groene stroom: bedrijven zien in dat dit goed is voor hun imago en het bijdraagt aan een sterkere concurrentiepositie.

4. Groene stroom, duurder? Lang niet altijd

Van de bedrijven die nog geen groene stroom hebben, vindt bijna de helft de kosten te hoog. Vooral bedrijven waar de energiekosten een relatief groot aandeel hebben in de totale bedrijfskosten. Het idee dat groene stroom duur is, leeft sterk. Maar klopt die aanname wel? De tijd dat groene stroom veel meer kostte dan grijze stroom ligt achter ons. Het prijsverschil neemt in rap tempo af. Ja, de kosten voor groene stroom liggen hoger, maar de keuze levert ook een beter imago en dus waarschijnlijk meer en loyalere klanten op. Hierdoor ziet het uiteindelijke kostenplaatje er toch weer anders uit.

5. Bereidheid hoog om meer te betalen voor in Nederland opgewekte groene stroom

Het verschil tussen groene stroom uit Europa en groene stroom van dichter bij huis wordt door zakelijk Nederland goed gevoeld. Voor bijna 80% van de bedrijven die deelnamen aan het marktonderzoek heeft groene energie uit eigen land de voorkeur. Bijna 90% van de bedrijven waarbij duurzaamheid een grote rol speelt, is ook bereid om meer te betalen voor in Nederland opgewekte energie.

6. Gebrek aan kennis als belemmerende factor

Een gebrek aan kennis over groene stroom houdt veel bedrijven tegen om de knoop door te hakken. 30% van de bedrijven zonder groene stroom noemde dit als belangrijke belemmering. En dat is zonde. Want van de bedrijven die duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan maar nog niet zijn overgestapt, is dit zelfs 45%. Heeft u ook het gevoel dat u nog onvoldoende thuis bent in de mogelijkheden van groene stroom? Wij geven u graag vrijblijvend informatie en advies om een goede keuze te maken.
Een zonnepaneel zet zonne-energie om in stroom.

Zet een duurzame stap met Eneco HollandseWind® of Eneco HollandseZon® met Milieukeur

Groen ondernemen begint met 100% groene stroom. Schakel met ons om naar slimmer en duurzamer. Draag lokaal bij aan verduurzaming met HollandseWind of Zon, opgewekt bij u in de buurt.

Meer duurzame inspiratie

Tim en Thomas op dak Rotterdam Ahoy

Dak Rotterdam Ahoy vormt bron van duurzame energie

Lees meer over de duurzame energie van het Rotterdamse Ahoy
Windmolens op zee

Windenergie vanaf windpark op zee met Wind2Heat

Ontdek meer over windenergie op zee
Gas

Gasprijzen gehalveerd in een maand tijd

Bekijk hier de update van week 1 2023