Over Eneco

Eneco is een sterk, geïntegreerd, zelfstandig en groeiend energiebedrijf, actief in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het hoofdkantoor van Eneco is gevestigd in Rotterdam.

Eneco World
We zijn al meer dan 100 jaar actief op het gebied van energie. De wortels van Eneco gaan terug tot de 19e eeuw. In die tijd werd er voor het eerst op ‘grote’ schaal gas en elektriciteit geproduceerd en werden er lokale energiebedrijven opgericht. Deze lokale energiebedrijven werden in de 20e eeuw steeds groter en fuseerden. Na een historie van samenwerking en fusies van de gemeentelijke nutsbedrijven Rotterdam, Den Haag en Dordrecht ontstond in 1995 het huidige Eneco.

Kerncijfers

Bedrijfsresultaat

345

miljoen euro (EBIT)

Aantal klantcontracten

5.430

miljoen

Aantal medewerkers (FTE)

3.340

Credit Rating

A-

Investeringen

553

miljoen euro

Netto winst

272

miljoen euro

Totale opbrengsten

10.779

miljoen euro

Klanttevredenheid

84,0%

Cijfers volgens proforma boekjaar 1 april 2022 - 31 maart 2023

Mijlpalen

* Zie begrippenlijst

2011

Alle particuliere en klein-zakelijke klanten in Nederland van leverancier Eneco Consumenten B.V. krijgen groene stroom van Eneco.2012

Eneco introduceert de slimme thermostaat Toon®, die klanten op elk moment van de dag inzicht geeft in hun eigen energieverbruik en in de kosten daarvan. Eneco groeit in korte tijd uit tot marktleider in dit segment.

2014

De eerste warmte wordt geleverd via Leiding over Noord. Een tracé van 16,8 kilometer transporteert restwarmte van de afval- en energiecentrale AVR in Rozenburg via Vlaardingen en Schiedam naar het stadswarmtenet in Rotterdam.

2015

Eneco is een van de oprichters van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). De NVDE is het platform voor samenwerking binnen de duurzame energieketen en gesprekspartner voor overheid en politiek.

2016

Eneco bereikt de mijlpaal van 1 GigaWatt duurzame opwekcapaciteit. Omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 850.000 huishoudens.2020

Eneco sluit met de Belgische kunststofproducent Borealis een tienjarige overeenkomst om hun CO₂-afdruk te helpen verkleinen. Per 2021 draaien de vestigingen van Borealis op windenergie van windpark SeaMade in de Noordzee. CrossWind, een joint venture tussen Eneco en Shell, gaat het offshore windpark Hollandse Kust (Noord) bouwen; wereldwijd een van de eerste offshore windparken die geen subsidie ontvangen.

2021

Eneco presenteert het One Planet Plan en daarmee de ambitie om samen met klanten al in 2035 klimaatneutraal te zijn. Het plan bevat een routekaart met de belangrijkste tussendoelen, mijlpalen en geplande acties.

2022

Samen met PepsiCo verduurzaamt Eneco de chipsfabriek in Broek op Langedijk via elektrificatie en thermische opslag.