Windpark Delfzijl Noord

Eneco Ventures is actief op zoek naar startups die innovatieve “Home Energy Management Systems” (HEMS) ontwikkelen

Huishoudens zijn essentieel voor de energietransitie en HEMS oplossingen kunnen flink besparen op de energierekening door het verschuiven en verminderen van het verbruik op basis van flexibele energietarieven. Belangrijker nog: door meer apparaten te integreren en slim aan te sturen met behulp van geavanceerde (AI) oplossingen, profiteren huishoudens niet alleen voor zichzelf, maar dragen ze ook bij aan het elektriciteitsnet en onze planeet.

HEMS zijn op hardware- en software gebaseerde oplossingen, zoals een slimme thermostaat die verbinding maakt met verschillende apparaten in je huis, waaronder zonnepanelen, laadpunten, warmtepompen en thuisbatterijen.

De voordelen?
 
  • Verminder en optimaliseer de energieproductie en -consumptie.
  • Geld besparen.
  • Verminder piekbelastingen en lever netbalanceringsdiensten.
  • Verklein de ecologische voetafdruk.

Bijvoorbeeld: in de zomermaanden leveren zonnepanelen doorgaans meer stroom dan een huishouden verbruikt. Een HEMS zorgt ervoor dat de geproduceerde elektriciteit eerst wordt gebruikt door de apparaten in huis, en dat de overtollige productie eerst wordt opgeslagen in de thuisaccu, of wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet als de prijzen op dat moment hoog zijn. Het is de klant die bepaalt welke beslissingen de HEMS thuis mag nemen. Door te leren van consumptiegedrag en door AI te gebruiken, zal het vervolgens autonoom de lokale energieproductie, -consumptie en -opslag optimaliseren. Om dat te kunnen doen, zal de HEMS duizenden datapunten verzamelen en analyseren, waaronder de verbruikspatronen van de klant, weersvoorspellingen, dynamische tarieven en netcapaciteitstarieven.
 
Ventures Hems
Een realistisch huishoudensexperiment uitgevoerd in Finland met behulp van een zeer eenvoudig HEMS-systeem waarbij het elektriciteitsverbruik werd verminderd en verplaatst met behulp van weergegevens, vochtigheid en flexibele elektriciteitstarieven, kon voor deze huishoudens tot 30% energiebesparingen opleveren. In een andere studie waren de besparingen die konden worden bereikt tot 40% bij gebruik in combinatie met meer apparaten zoals zonnepanelen en thuisbatterijen, terwijl de piekbelastingen voor het net met meer dan 50% werden verminderd.

Eneco Ventures is de Corporate Venture Capital (CVC) tak van Eneco, een van de grootste nutsbedrijven in Nederland, met circa 6 miljoen klanten in de Nederlandse, Belgische en Duitse markt. Wij denken dat HEMS kan bijdragen aan de ambitie van Eneco om in 2035 klimaatneutraal te zijn en slimme energiebeheeroplossingen voor hele buurten mogelijk kan maken – de zogenaamde ‘Energy Communities’.

Heb jij een start-up actief in het leveren van HEMS-diensten in Europa, of heb je een innovatieve oplossing voor Energy Communities? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als CVC van Eneco kunnen we je veel meer bieden dan alleen financiering, zoals toegang tot ons klantenbestand, tot onze energie-assets en uitgebreide marktexpertise. We hebben uitgebreide ervaring om met veelbelovende startups samen te werken en ze te helpen groeien. Neem contact met ons op via ventures@eneco.com!

Gerelateerde artikelen

Fuse Box team

Eneco investeert in Fusebox om vraag en aanbod in evenwicht te brengen

Lees meer
Alexandre Mateus en Daphne Piket

Eneco Ventures verwelkomt nieuwe collega’s

Lees meer
LichtBlick Startup Installion

LichtBlick neemt ons portfolio bedrijf Installion over

Lees meer