Windpark op zee,

Groene waterstof

Groene waterstof is een belangrijke stap in de uitvoering van ons One Planet Plan. En het is van de belangrijkste voorwaarden voor het halen van de Nederlandse en Europese klimaatdoelen en het verminderen van onze afhankelijkheid van import van fossiele energie uit onstabiele regio’s.

Eneco wil de komende jaren op grote schaal groene waterstof produceren om geleidelijk af te kunnen stappen van aardgas. 

Voordeel groene waterstof

Het voordeel van groene waterstof is dat het een flexibele oplossing biedt voor de opslag en transport van energie en zo voor de overbelasting van het elektriciteitsnet. Daarnaast komt er geen COvrij bij het proces.

NortH2

Begin 2022 is Eneco als partner toegetreden tot het groene waterstof consortium NortH2. We zien in NortH2 volop kansen voor de verdere verduurzaming van onze productie en levering aan industriële klanten. 

NortH2 wil een grote bijdrage leveren aan de Nederlandse en Europese klimaatdoelen door de snelle ontwikkeling van een integrale waterstofketen van windenergie op zee en de productie en opslag ervan.

Eneco maakt samen met Shell, Equinor en RWE deel uit van het groene waterstof consortium, met Groningen Seaports als support partner. Zonder projecten met de omvang van NortH2 halen we niet tijdig de klimaatdoelen. Wij willen daarom deel zijn van dit consortium en nu samen met partners de noodzakelijke grote stappen zetten.

Beleid

Om de Nederlandse en Europese waterstofdoelen voor 2030 te halen is een helder beleidskader nodig, waaronder:

  • De snelle inzet van het budget van 15 miljard dat is vrijgemaakt in het regeerakkoord voor vroege fase opschaling van waterstof en groen gas;
  • Een snelle aankondiging van een uitrolschema van jaarlijkse waterstoftenders die in capaciteit oplopen;
  • Zorgen voor gecombineerde tenders voor wind offshore en waterstofproductie. 
  • Maak schaalvergroting mogelijk door vanaf 2024 wind en waterstof tenders op Gigawatt-schaal te organiseren. Alleen met grootschalige projecten zoals NortH2 kan Nederland in 2030 voldoende groene waterstof produceren.
  • Regelen van de marktordeningsregels en andere randvoorwaarden.

Wat is groene waterstof?

Groene waterstof wordt gemaakt uit water met behulp van groene elektriciteit. Via het elektrolyseproces wordt water (H2O) door toevoeging van elektriciteit omgezet in waterstof (H2) en zuurstof (O2). Groene waterstof kan gebruikt worden als grondstof voor bijvoorbeeld kunstmest en synthetische brandstoffen, als brandstof voor hoge temperatuur-toepassingen in de zware industrie en voor de verwarming van huizen. Daarnaast kan het een energiebron zijn voor (zwaar) transport. Bovendien kan waterstof ingezet worden in (omgebouwde) gascentrales om CO2-vrije elektriciteit te produceren op momenten dat er onvoldoende wind- en zonnestroom geproduceerd kan worden.

ONTDEK HOE WE SAMENSNELLER VERDUURZAMEN

Vrouw staat voor het raam

Gerelateerde artikelen

PepsiCo

Chips duurzaam bakken met warmtebatterij

Lees meer
Heerema monteur

Heerema's kraanschepen gebruiken groene walstroom

Lees meer
Portretfoto Ron Wit

"Ieder groot bedrijf zou moeten bepalen wat zijn resterende koolstofbudget is"

Lees meer