Slimmer energie inkopen met BiedOptimaal

Nederlandse tuinders zijn pioniers in het slim omgaan met energie. Vijftien jaar geleden zag AgroEnergy kansen om deze specifieke groep bedrijven te ondersteunen met producten en diensten. De tuinders die zijn aangesloten bij Lingezegen Energy zijn ambitieus, vertelt zaakvoerder Berno Schouten: "Wij rusten niet voordat 100% duurzaamheid is bereikt."
Otto Basten

Zelf energie inkopen en opwekken

Tuinders in Nederland verbruiken en leveren veel energie. Daarom zagen zij al vroeg kansen voor het inkopen en zelf opwekken van energie met behulp van warmte-krachtkoppelingsinstallaties (WKK), legt Berno uit. Next Garden - een glastuinbouwgebied dat ligt tussen de Randstad en het Ruhrgebied - is hier een mooi voorbeeld van. Twaalf tuinders uit Next Garden sloten zich aan bij Lingezegen Energy om dit collectief te doen. Schouten: "In totaal hebben we zeven WKK-installaties in gebruik. De zelf opgewekte elektriciteit gebruiken onze tuinders voor een deel zelf en wat ze over hebben, leveren ze aan anderen. Door goed in te spelen op schommelingen in de vraag naar energie, zorgen ze voor een verantwoorde productie en zijn ze zelf een bron van energie. Hoe mooi is dat?"

Een flexibel energienetwerk

Tuinders zijn eigenlijk kleine energiebedrijfjes en dragen bij aan het flexibiliseren van het energienetwerk. Berno: "Tuinders kopen en verkopen zelf hun energie op de zogenoemde APX markt. Klanten van AgroEnergy doen dat via de handelsportal EnergyManager en kunnen gebruik maken van het product BiedOptimaal. Dat is software die op basis van big data en weersverwachtingen voorspelt wanneer een tuinder zijn elektriciteit het best kan verkopen."
Bedrijfsvoering biedoptimaal

Slimmere bedrijfsvoering

"Een groot voordeel van BiedOptimaal is dat het kosten en tijd bespaart. Het kan zelfs automatische systemen aansturen," aldus Berno Schouten. "Het programma kijkt naar de warmte- en CO2-behoefte in de kas voor de komende dagen, naar de historisch verbruikte warmte en de voorspelling van wind, zon en buitentemperatuur. Daarbovenop kijkt het naar de dagprijzen voor gas en stroom op de energiebeurzen. We krijgen elke dag de optimale APX-bieding voorgesteld."
"Het bijzondere vind ik dat de APX-bieding een automatisch proces is. Wij vertrouwen volledig op dit systeem en hebben er geen omkijken meer naar, alles gaat vanzelf zodat wij ons op ons echte werk kunnen richten," vervolgt Schouten.

"AgroEnergy en Lingezegen Energy hebben elkaar gevonden in hun enthousiasme voor nieuwe innovatieve toepassingen. Het gaat hand in hand met hun missie om niet te rusten voordat 100% duurzaamheid is bereikt. Het doel? Berno: ‘We halen nu een efficiëntie van 95% en in 2025 willen we energieneutraal zijn."