Het prijsplafond voor energie in 2023

Het prijsplafond voor energie gold van 1 januari tot en met 31 december 2023 en was bedoeld om je energierekening minder hoog te maken. Vanaf 1 januari 2024 geldt het prijsplafond niet meer. Wil je toch nog even nalezen hoe het ook alweer zat? Alle informatie vind je op deze pagina.

Hoe werkt het prijsplafond?

In deze video leggen we je stap voor stap uit hoe het prijsplafond voor stroom en gas werkt.
 
Heb je warmte? Bekijk dan onze video over het prijsplafond voor warmte. 

Tarieven en verbruik

Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik:

- Gas: maximaal € 1,45 per m³ tot 1.200 m³ gas
- Stroom: maximaal € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
- Warmte: maximaal € 47,38 per GJ tot 37 GJ

Tot het verbruiksplafond ben je verzekerd van bovenstaande tarieven. Ook als de energieprijzen stijgen. Verbruik je meer energie dan het verbruiksplafond, dan betaal je je actuele tarieven. 
Wat is het prijsplafond, Eneco legt uit

De opbouw van je termijnbedrag in 2023

Per 1 januari zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen veranderd. Ook de btw is weer aangepast van 9% naar 21%. Dit alles nemen we mee in de berekening van je nieuwe termijnbedrag. In deze video leggen we je uit hoe je termijnbedrag in 2023 is opgebouwd. 

De verdeling van het prijsplafond

 1. Het verbruiksplafond van 2.900 kWh voor stroom is verdeeld over 12 maanden. Er is rekening gehouden met je verbruik door het jaar heen. In de wintermaanden ligt het plafond wat hoger, omdat je dan meer stroom verbruikt.
  Prijsplafond stroom
 2. Het verbruiksplafond voor gas is ook verdeeld over 12 maanden. In de wintermaanden ligt het plafond hoger, omdat je dan meer veel meer gas verbruikt om te verwarmen.
  Prijsplafond gas
 3. Het verbruiksplafond voor warmte is ook verdeeld over 12 maanden. In de wintermaanden ligt het plafond hoger, omdat je dan meer veel meer warmte verbruikt om te verwarmen.
  Prijsplafond warmte
 4. Het verbruiksplafond in 2023 bestaat uit twee delen: het eerste deel voor de jaarnota, en het deel erna. De volledige korting van het prijsplafond zie je in 2023 en 2024 op je jaarnota terug. Bij de jaarnota in 2023 berekenen we hoeveel je vanaf 1 januari 2023 tot de datum van je jaarnota hebt verbruikt
  Lees meer over het prijsplafond op de jaarnota
  Geld illustratie
 5. In de loop van januari krijg je via de Eneco app en Mijn Eneco inzicht in je verbruik tot aan het verbruiksplafond. Zo zie je hoe je er maandelijks voor staat en kom je achteraf niet voor verrassingen te staan.
  Bekijk je verbruik
  App illustratie

Hoe werkt het prijsplafond voor stroom, gas en warmte?

Hieronder geven we je een antwoord op de meest gestelde vragen die we krijgen over de werking van het prijsplafond. Staat je vraag er niet tussen? Stel ‘m dan aan onze Klantenservice. We helpen je graag verder.

Voor wie is het prijsplafond

Het prijsplafond is voor kleinverbruikers. Dit zijn vooral huishoudens, zzp'ers, kleine bedrijven en verenigingen met stroom en/of gas. Deze kleinverbruikers hebben een kleinverbruiksaansluiting t/m 3 x 80 ampère en/of een G6 gasmeter of kleiner die niet meer dan 40 m³ gas per uur doorlaat.

Voor locaties zonder verblijfsfunctie, denk bijvoorbeeld aan een garagebox, aanlegsteiger of openbaar toilet, geldt het prijsplafond alleen voor gas.

Het prijsplafond per situatie:

Bekijk je energietarieven

Over je verbruik boven het verbruiksplafond betaal je je actuele tarieven. Je contractinformatie en actuele tarieven kun je inzien in onze app of Mijn Eneco. Of vraag het aan onze .

Inzicht in je jaarverbruik

Wil je weten of je energieverbruik het afgelopen verbruiksjaar (dit loopt van jaarnota tot jaarnota) boven of onder het verbruiksplafond zat? Kijk dan in de Eneco app of Mijn Eneco. Of vraag het aan onze .
Wij zijn er bij het opstellen van deze tekst vanuit gegaan dat de regeling van het prijsplafond ongewijzigd wordt doorgevoerd, zoals deze nu bij ons bekend is. Bij wijzigingen van de regeling informeren we je zo spoedig mogelijk.