Enkeltarief en dubbeltarief

Bij enkeltarief is er één tarief voor al het stroomverbruik van je onderneming. Bij dubbeltarief rekenen we het stroomverbruik tegen twee verschillende tarieven af: het daltarief en het normaaltarief. Voor stroomverbruik in de nacht, in het weekend en tijdens feestdagen (daluren) berekenen we een lagere prijs dan tijdens de overige uren.
 

Benieuwd naar je verbruik?

Vraag gemakkelijk en snel je energieverbruik op.

Enkeltarief voor bedrijven

Een enkele meter heeft 1 venster waar het verbruik in getallen staat. Een dubbele meter heeft 2 vensters. Heeft de meter in jouw bedrijfsruimte één (actief) telwerk, dan betaal je enkeltarief.Heeft de meter twee (actieve) telwerken, dan kun je nog steeds enkeltarief hebben. De standen van beide telwerken tellen we bij elkaar op. Welk tarief op het stroomverbruik van jouw bedrijf van toepassing is, zie je in Mijn Eneco of op je jaarnota. Bij enkeltarief staat er één tarief vermeld. Bij dubbeltarief twee verschillende tarieven.

Zakelijk dubbeltarief (daltarief en normaaltarief)

Heeft de meter in je kantoor twee (actieve) telwerken, dan kun je ook kiezen voor dubbeltarief. Bij dubbeltarief heeft je stroom twee verschillende tarieven. Voor stroomverbruik in de nacht, in het weekend en tijdens feestdagen berekenen we een lagere prijs per kWh, dan overdag op werkdagen. Deze lagere prijs is het daltarief. Het tarief voor stroom op werkdagen is het normaaltarief.

Of dubbeltarief voordeliger is voor jouw onderneming, hangt af van de tijden dat je de meeste stroom verbruikt. Dubbeltarief is voordeliger wanneer minimaal 40% van je totale stroomverbruik tijdens de daluren plaatsvindt. Verbruik je minder dan 40% in de daluren, dan is enkeltarief waarschijnlijk voordeliger. In Mijn Eneco of op je jaarnota zie je hoeveel je verbruikt en op welke uren van de dag.

Heb je nog geen slimme meter en neem je stroom af tegen dubbeltarief?

Dan werkt jouw meter nog met het TF-signaal. Dit signaal geeft aan jouw meter door wanneer het dag- en nachtverbruik ingaat. De netbeheerders zetten het signaal vanaf 1 juli 2021 uit omdat er slimme meters komen die met een ander signaal werken. Het kan zijn dat je onze stroom niet meer tegen dubbeltarief kan ontvangen. Je krijgt het dan tegen enkeltarief.Soms wordt het TF-signaal ook gebruikt door andere apparaten zoals een boiler of koelinstallatie. Heb je vragen over het plaatsen van een slimme meter en de kosten? Neem dan even contact op met je netbeheerder.

Daluren

De tijden voor het daltarief worden bepaald door de netbeheerder. In het grootste deel van het land zijn de daluren:  • in het weekend
  • op feestdagen
  • van 23:00 tot 7:00 uur op werkdagen*

In de overige uren betaal je het normaaltarief.*In Brabant en Limburg beginnen de daluren op werkdagen om 21:00 uur.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

  • E-mail
  • Eneco digitale assistent
  • Telefoon

We helpen je graag.