De verschillende meters

In een meterkast vind je eigenlijk altijd een stroommeter. Meestal hangt er ook een gasmeter. Gaat het in jouw bedrijfspand om de digitale of de analoge versie? Of hangt er al een slimme meter? Regelmatig vind je in de meterkast ook een warmtemeter of een warmtapwatermeter. Op deze pagina staat welke meters waar in je bedrijfspand hangen.
Illustratie van een vrouw op haar telefoon met app mogelijkheden

Geef je meterstanden door

Online je meterstanden doorgeven is zo gebeurd! Houd je opnamekenmerk bij de hand.

Waar vind ik de meters?

De meeste meters hangen in de meterkast in de gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere panden. Als je een warmtemeter hebt, zit die meestal ook in de meterkast, op kniehoogte. De warmtapwatermeter is een aparte meter. Hij zit vaak laag bij de grond in de meterkast. In oudere gebouwen bevindt hij zich soms in de kruipruimte of in de kelder.

Welke meters zijn er in mijn bedrijfspand?

Ieder pand heeft een stroommeter. Bijna altijd is er ook een gasmeter. In gebouwen met stadswarmte is er geen gasmeter maar een warmtemeter. Daar hoort soms ook een warmtapwatermeter bij. Van alle typen meters bestaan diverse soorten. Omdat je ze ook op verschillende manieren afleest, is het goed te weten welke je precies hebt.

Stroommeter

Stroom wordt gemeten in kWh (kilowattuur). Er zijn grofweg drie typen stroommeters:

Gasmeter

Gas wordt gemeten in m³ (kubieke meter). Er zijn grofweg drie typen gasmeters:

Warmtemeter

Een warmtemeter meet het verschil in temperatuur tussen het aangevoerde en afgevoerde verwarmingswater. Hij meet ook hoeveel verwarmingswater er door de installatie stroomt. Met deze twee factoren berekent de meter hoeveel warmte je verbruikt in GJ (gigajoule) en m³ (kubieke meter). We vragen je om beide standen.
 
Dit zijn de meest voorkomende meters:

Warmwatermeter

Een warmwatermeter meet hoeveel warm kraanwater je verbruikt in bijvoorbeeld de keuken van je bedrijfspand. Hij geeft dat verbruik weer in kubieke meter (m³).

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

  • E-mail
  • Eneco digitale assistent
  • Telefoon

We helpen je graag.