Veranderingen salderen en terugleververgoeding

Als je kiest voor zonnepanelen ga je zelf duurzame stroom opwekken. Een slimme keuze. Voor het milieu én voor je portemonnee. Want wat je overdag zelf opwekt en direct verbruikt, betaal je niet aan ons. Die opbrengst verrekenen we met je via de zogenaamde salderingsregeling. En als je in het jaar méér stroom opwekt dan je totaal verbruikt, krijg je zelfs een terugleververgoeding via je jaarnota. Terugleveren, salderen, regeling, vergoeding: veel termen. Hoe alles precies werkt, lees je op deze pagina.

Terugleveren en salderen

Terugleveren, salderen en de terugleververgoeding zijn belangrijke begrippen waarmee je te maken krijgt als je zonnepanelen hebt. Daarom leggen we in de video nog eens stap voor stap uit wat deze begrippen precies betekenen.

Rekenvoorbeeld salderen

De hoeveelheid stroom die je in een verbruiksjaar hebt afgenomen strepen we 1-op-1 weg tegen hoeveelheid stroom je hebt teruggeleverd. Dat heet salderen.


Dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld.

 

 • Stel je verbruikt in één jaar in totaal 2.500 kWh stroom. kWh staat voor ‘kilowattuur’, de eenheid waarin je stroom meet.

 • Maar je wekt ook 1.000 kWh zelf op die je teruglevert aan het elektriciteitsnet.

 • Dan betaal je nog (2.500 kWh – 1.000 kWh) voor 1.500 kWh aan ons.
 

Rekenvoorbeeld terugleververgoeding

Wekken je zonnepanelen in een verbruiksjaar meer stroom op dan je zelf verbruikt? Voor deze overige stroom geeft Eneco je een vergoeding per kWh, de terugleververgoeding. 


Ook dit leggen we uit met een rekenvoorbeeld.

 


 

 • Stel je verbruikt 2.000 kWh stroom en je zonnepanelen wekken 3.000 kWh op.

 • Dan lever je meer terug aan het elektriciteitsnet dan dat je verbruikt.

 • Voor de 2.000 kWh verbruikte stroom geldt het salderen.

 • Voor de 1.000 kWh die je extra teruglevert, krijg je de terugleververgoeding.

Stroom terugleveren: wat heb je nodig?

Je hebt hiervoor naast zonnepanelen een meter nodig die de teruggeleverde stroom registreert. Én je moet je netbeheerder op de hoogte stellen. Dat doe je door je zonnepanelen te registreren op www.energieleveren.nl.

Zodra dit is verwerkt, kun je stroom terugleveren en registreert je netbeheerder de stroom die je teruglevert. De netbeheerder stuurt je meterstanden vervolgens naar Eneco, zodat wij precies weten hoeveel energie je teruglevert. Wij verrekenen dit op je jaarnota

Zo werkt salderen in 4 stappen

 1. Salderen mag alleen met een kleinverbruikersaansluiting. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère.
 2. Wil je stroom terugleveren aan het elektriciteitsnet? Meld je dan eerst aan bij https://energieleveren.nl/. Zo kan de teruggeleverde stroom worden geregistreerd en verrekend.
 3. Lever stroom terug via dezelfde aansluiting als waarmee je je stroom afneemt.
 4. Na 12 maanden kijken we hoeveel stroom je hebt afgenomen en hoeveel je hebt teruggeleverd. Salderen gebeurt dus per verbruiksjaar, niet per kalenderjaar. Binnen de salderingsregeling mag je niet meer terugleveren dan je afneemt. Dat heet de salderingsgrens. Lever je meer terug dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding, zoals hierboven uitgelegd.

Saldering op de meter

Afhankelijk van het type meter is de saldering op verschillende manieren af te lezen. Weet je niet zeker welke meter er in de meterkast hangt? Bekijk welke meter je hebt.Digitale meter


Een digitale meter registreert de teruglevering met aparte telwerken. Op telwerk 1 en 2 zie je wat je verbruikt van het net. Op teller 3 en 4 zie je wat je teruglevert aan het net. Het verschil tussen de geleverde en extra gebruikte energie rekenen we met je af. De  meterstanden geeft je jaarlijks aan ons door en lezen we uit als je een slimme meter in het bedrijf gebruikt. Niet iedere digitale meter is overigens een slimme meter: als je meter niet op afstand kan worden uitgelezen, moet je zelf de standen doorgeven.Analoge meter


Een analoge (dus niet-digitale) meter registreert de teruglevering niet apart, maar draait achteruit wanneer je teruglevert aan het energienet. De verrekening zie je dus direct op je meter: de stand is het verbruik dat je nog moet betalen. Voor het berekenen van de zakelijke jaarnota geef je die netto meterstand aan ons door.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

 • E-mail
 • Eneco digitale assistent
 • Telefoon

We helpen je graag.