Nieuwe duurzame onderwijslocatie

Samen met gemeente Rotterdam ontwikkelt Hogeschool Rotterdam aan de Laan op Zuid een nieuwe onderwijslocatie. Het wordt een duurzaam gebouw. De Hogeschool gaat het gebouw delen met een school van Stichting BOOR. 

Bron foto: architectenbureau cepezed
Artist Impression Onderwijslocatie Laan op Zuid Cepezed

Korte bouwtijd

Op 4 juni werd het officiële startsein gegeven voor de bouw. In maar liefst twee jaar wordt de bouw gerealiseerd. Met de start van het schooljaar in 2026 wordt het nieuwe complex in gebruik genomen. Eneco is verantwoordelijk voor de aanleg en exploitatie van de energieoplossing. 

Hoge vraag naar koude

De nieuwe onderwijslocatie wordt een daglichtrijk gebouw met veel ramen. Hierdoor is er een hogere vraag naar koelen. Een Warmte Koude Opslag is hiervoor de meest duurzame oplossing. We gebruiken het grondwater in de aarde om warmte en koude op te slaan. 

Duurzame energievoorziening

Voor de Warmte Koude Opslag maken we in de bodemlaag twee bronnen: een warmtebron en een koudebron. In de winter pompen we het warme grondwater omhoog uit de warmtebron. En in de zomer koelen we het gebouw met het water uit de koudebron. De aanleg staat gepland in het begin van 2026. De bronnen van de Warmte Koude Opslag bevinden zich buiten het perceel. De technische ruimte creëren we in de kelder van het complex.
Energieoplossingen Onderwijslocatie Laan op Zuid

Toekomstig energiegebiedssysteem

Voor dit project werken we intensief samen met Kuijpers. Zij installeert de Warmte Koude Opslag. Na vijf jaar nemen we het correctief onderhoud en beheer van de bron over van Kuijpers. In de toekomst kunnen we hier een energiegebiedssysteem ontwikkelen. Door de energievraag van woningen en kantoren aan elkaar te koppelen, kunnen we efficiënter gebruikmaken van het bodemsysteem.

Back-up op het warmtenet

We doen er alles aan om de warmtelevering zo betrouwbaar mogelijk te laten verlopen. Daarom leggen we een back-up systeem aan. De nieuwe onderwijslocatie sluiten we aan op het bestaande warmtenet in het gebied Rijnhaven. Is er een storing? Dan kunnen overschakelen naar het warmtenet. En naar een tijdelijke noodvoorziening voor de koudelevering.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Spreekt onze aanpak voor deze nieuwe onderwijslocatie u aan? En bent u nieuwsgierig naar wat Eneco voor uw project kan betekenen?  Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.
 
Vincent Ilmer, Ontwikkelaar Energieprojecten regio Rotterdam
Vincent Ilmer

Meer over Warmte & Koeling

Duurzame Warmte & Koeling realiseren

Een gebouw of hele wijk CO2-neutraal maken. Een decentraal thermisch grid of warmtenet aanleggen voor de buurt. Wij brengen daarin een bak aan ervaring en expertise mee, plus een nuchtere, no-nonsense aanpak. Het is altijd maatwerk en voor ieder project hebben we een oplossing.

Bestaande aansluiting voor Warmte & Koeling

Al klant of wordt u klant bij Eneco op een bestaande aansluiting voor Warmte & Koeling? Dat betekent een comfortabel binnenklimaat. Daar zorgt Eneco voor als uw kantoorpand, bedrijfsgebouw of appartementencomplex is aangesloten op ons warmte- of koelnet.

Onze projecten

Samen met onze experts komt uw organisatie tot de beste energie-oplossingen. Elk project is uniek: van complexe gebiedsontwikkeling tot lokale projecten met uitdagende eisen. Stuk voor stuk ingevuld met teamwork en maatwerk. Zo gaan we samen op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2035.