'Binckhorst begon als proeftuin en is nu een duurzaam voorbeeld'

'Op een locatie waar je eerst alleen bedrijven zag, kun je straks goed wonen én werken. Echt een transitie van een gebied. En daar gaat de energietransitie naadloos in mee natuurlijk.' 

Hans Meurs – CEO VORM
Hans Meurs

Onze gezamenlijke doelen

Innovatief smart grid
Collectief net
Hergebruik leidingnet
Duurzaam en betaalbaar

Video en podcast

Hans Meurs van projectontwikkelaar en bouwer VORM en Martijn van der Zande van Eneco vertellen in onze video en podcast hun verhaal over het collectieve thermische smart grid - BinckNet®. Een unieke energie-oplossing waar energie uit lokale bronnen wordt gehaald en warmte en koeling tussen meerdere gebouwen worden uitgewisseld.

De Binckhorst transformeert tot duurzame wijk

De gemeente wil een nieuwe stadswijk met een klimaatneutrale én betaalbare energievoorziening. In de planning voor de komende 10 tot 15 jaar zitten zo’n 10.000 nieuwbouwwoningen. De Binckhorst, ooit een groot bedrijventerrein met drie binnenhavens, is een echt transformatiegebied. Straks een plek voor wonen, werken en ontspanning. Met op en top duurzaamheid voor de vier nieuwbouwprojecten van VORM, samen zo’n 3.000 woningen: Binck Blocks, Binck City Park, One MilkyWay en Boogie Woogie. 
De Binckhorst
Project Binckhorst
Binck project
Binck project
Binck project

Slim, duurzaam, betaalbaar

Dat zijn de drie criteria van VORM voor de uitvraag in de markt naar een passende energieoplossing. 'Wij kenden Eneco natuurlijk als energiebedrijf', aldus Hans Meurs. 'Uit de acht partijen hebben we Eneco als beste gekozen vanwege hun track record en visie. Een solide partij met veel focus op die duurzaamheid en betaalbaarheid. Bijvoorbeeld het gebruikmaken van de Trekvliet, van bestaande leidingen. Het bestaande behouden en wat nodig is toevoegen. Bovendien biedt de energieoplossing flexibiliteit naar de toekomst, want de techniek van vandaag is morgen alweer verouderd.'

Toekomstgericht denken

Er zijn bestaande klanten op de Binckhorst en er komen veel nieuwe locaties bij. Het plan is dat het bestaande warmtenet een belangrijke rol krijgt. Dat is mogelijk omdat de Binckhorst op een uitloper van het warmtenet zit. Zo wordt het bestaande leidingnet hergebruikt. Een ander innovatief onderdeel van het BinckNet-plan is de collectiviteit. Locaties vormen samen clusters en wisselen energie met elkaar uit. We creëren een innovatief energiesysteem dat op een lagere temperatuur werkt dan een traditioneel warmtenet door het invoeden van lokale bronnen. 
 
Tel daarbij op: een transformatieperiode van 10 tot 15 jaar. In zo’n lange tijd verandert er veel. Niet alleen in het volume - het aantal nieuwe gebouwen - maar ook in techniek. Daar is het BinckNet op voorbereid. En zo ontstaat een energieoplossing die doordacht, flexibel is en organisch meegroeit met de lokale ontwikkelingen. 
Infographic Bincknet meerdere klusters

Data brengt alles perfect in balans

‘Wat betreft toekomstgericht denken zitten we op één lijn’, aldus Hans Meurs van VORM. 'De wens van VORM was om een duurzaam, betaalbaar en slim energiesysteem te ontwikkelen voor individueel regelbare verwarming én koeling. Het datagedreven smart grid sluit hier naadloos op aan.' Door realtime informatie over de beschikbare bronnen en ingeschatte vraag, wordt de warmte en koeling optimaal verdeeld en gaat er niets verloren. Via het BinckNet creëren we een comfortabel binnenklimaat voor de aangesloten gebouwen om hier prettig te kunnen wonen en werken.

Samenwerking centraal in de Binckhorst

De nauwe samenwerking tussen Eneco, VORM, andere projectontwikkelaars, beleggers – met ruimte van de gemeente Den Haag – heeft geleid tot het collectieve BinckNet®. Zo krijgen we gezamenlijk een complexe energie-oplossing voor elkaar in een transformatiegebied als de Binckhorst.
Binck
Soufian Chattou

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Spreekt onze aanpak voor Binckhorst u aan? En bent u nieuwsgierig naar wat Eneco voor uw project kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.

Soufian Chattou, Ontwikkelaar Energieprojecten regio Den Haag

Meer over Warmte & Koeling

Duurzame Warmte & Koeling realiseren

Een gebouw of hele wijk CO2-neutraal maken. Een decentraal thermisch grid of warmtenet aanleggen voor de buurt. Wij brengen daarin een bak aan ervaring en expertise mee, plus een nuchtere, no-nonsense aanpak. Het is altijd maatwerk en voor ieder project hebben we een oplossing.

Bestaande aansluiting voor Warmte & Koeling

Al klant of wordt u klant bij Eneco op een bestaande aansluiting voor Warmte & Koeling? Dat betekent een comfortabel binnenklimaat. Daar zorgt Eneco voor als uw kantoorpand, bedrijfsgebouw of appartementencomplex is aangesloten op ons warmte- of koelnet.

Onze projecten

Samen met onze experts komt uw organisatie tot de beste energie-oplossingen. Elk project is uniek: van complexe gebiedsontwikkeling tot lokale projecten met uitdagende eisen. Stuk voor stuk ingevuld met teamwork en maatwerk. Zo gaan we samen op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2035.