De verschillende meters in uw bedrijfspand

In de meterkast hangen bijna altijd een elektriciteits- en gasmeter. Dat kunnen digitale of analoge meters zijn. Of een slimme meter. Het kan ook zijn dat in de meterkast een warmte- of warmtapwatermeter hangen. Welke meters hangen waar in uw bedrijfspand?
Stap 3: gasmeteropstelling

Waar de meters hangen

In de meterkast in de gang of hal vindt u de meeste meters. Op ooghoogte ziet u de elektriciteitsmeter, de gasmeter hangt wat lager op kniehoogte. Is uw bedrijfspand wat ouder? Dan kan het zijn dat de gasmeter in de hal of onder de trap hangt. De warmtapwatermeter is een aparte meter. U vindt hem in de meterkast laag bij de grond. In een wat ouder pand hangt hij soms in de kruipruimte of in de kelder.

Welke meters zijn er

Een elektriciteitsmeter hangt in elk pand. En bijna altijd een gasmeter. In gebouwen met stadswarmte hangt een warmtemeter. Daar hoort soms een warmtapwatermeter bij. Elk type meter bestaat uit verschillende soorten die op een andere manier uitgelezen moeten worden. Daarom is het goed om te weten om welke meter het gaat.

Elektriciteitsmeter

Stroom wordt gemeten in kWh (kilowattuur). Er zijn in ieder geval drie soorten elektriciteitsmeters:

Gasmeter

Gas wordt gemeten in m3 (kubieke meter). Er zijn 3 typen gasmeters:

Warmtemeter

Met een warmtemeter in uw bedrijfspand ziet u het verschil in temperatuur tussen het aangevoerde en afgevoerde verwarmingswater. Ook houdt deze meter bij hoeveel verwarmingswater er door de installatie stroomt. Vervolgens berekent hij het warmteverbruik in GJ (gigajoule) of m3 (kubieke meter). U moet beide standen doorgeven.

Warmtapwatermeter

Hangt er een warmtapwatermeter in uw bedrijfspand? Daarmee wordt het verbruik van warm kraanwater gemeten. U ziet het verbruik in kubieke meter (m3).

Vrouw kijkt naar telefoon

Komt u er niet uit?

Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken via telefoon of e-mail. We helpen u graag.