Hoog verbruik

Als de jaarafrekening van uw bedrijfspand hoger is dan verwacht, kan dat komen door een hoog energieverbruik. Bekijk hoe u het verbruik van gas, warmte, stroom en warm tapwater in de gaten houdt.

Stap 3: gasmeteropstelling

Kijk naar uw eigen energieverbruik

Het energieverbruik van elk bedrijf is anders. Het heeft dan ook bijna geen zin om bedrijven en hun energieverbruik met elkaar te vergelijken. Wel is het goed om na een bepaalde periode te kijken naar uw eigen verbruik. Hoe is dat bijvoorbeeld vergeleken met het jaar ervoor?

In Mijn Eneco Zakelijk ziet u direct wat u verbruikt.

Te hoog verbruik of te hoge factuur

Als de jaarafrekening hoger is dan verwacht, kan dat naast hoog verbruik ook komen door:  • Een te laag voorschotbedrag Als dit bedrag te laag is ingeschat, betaalt u dat jaar te weinig en moet u bijbetalen op de jaarafrekening.

  • Verkeerde meterstanden Vergelijk de eindstand op uw jaarafrekening met de huidige stand op de meter. Is die lager dan op de jaarafrekening? Dan is er iets misgegaan. Vraag een correctienota aan via de Klantenservice.

  • Geschatte meterstanden Als er geen meterstanden zijn doorgegeven, moeten we de meterstanden schatten. En dan kan het zijn dat er te weinig verbruik geschat is. Zijn de meterstanden dit jaar wel opgenomen? Dan verrekenen we het te weinig berekende verbruik van vorig jaar op de jaarafrekening van dit jaar.

Te veel stroomgebruik


Sommige apparaten staan bekend om hun hoge energieverbruik. Een airco bijvoorbeeld. Maar ook sterk verouderde apparaten slurpen energie. Het kan ook zijn dat u ruimere openingstijden heeft? Met een verbruiksstekker kunt u controleren of een apparaat te veel energie gebruikt en houdt u grip op het stroomverbruik. Noteer de meterstanden op vaste tijdstippen, zodat u het verbruik kunt bijhouden en vergelijken.Te veel gasverbruik


De meest voorkomende oorzaken van hoger gasverbruik zijn een strengere winter, veranderde openingstijden en meer medewerkers in dienst. Door op vaste tijden de meterstanden te noteren en vergelijken, volgt u het gasverbruik in uw bedrijf. Of volg het verbruik met de slimme meter.Oorzaken van hoog warmteverbruik


Een paar oorzaken die wij veel zien:  • Uw bedrijf is gegroeid Uw bedrijfspand is verbouwd en de ruimte die verwarmd moet worden is groter geworden, dus er zijn extra radiatoren of vloerverwarming geplaatst.

  • Het was een lange of strenge winter U heeft een nieuwbouwpand waar nog vocht in de muren zit. Dan moet er meer gestookt worden.

  • Technisch defect Hoog warmteverbruik wordt soms veroorzaakt door een technisch mankement. De eigenaar van het pand is hiervoor verantwoordelijk, Eneco kan het defect niet herstellen. U kunt een installateur vragen om te onderzoeken en repareren wat er mis is.

U krijgt meer inzicht in en grip op uw warmteverbruik door op vaste momenten de meterstanden op te schrijven en te vergelijken.

Hoog warm tapwater verbruik


Als er meer warm water wordt gebruikt in het bedrijfspand, ziet u dat direct terug in het warm tapwater verbruik en het warmteverbruik.

Vrouw kijkt naar telefoon

Komt u er niet uit?

Neem dan contact met ons op. U kunt ons bereiken via telefoon of e-mail. We helpen u graag.