Coca-Cola Europacific Partners + Eneco

De Nederlandse Coca-Cola fabriek laten werken met lokaal opgewekte groene stroom

Coca-Cola Europacific Partners + Eneco23 februari 2024 door Redactie Eneco
We willen allemaal de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Dat kan alleen als we onze klimaatambities omzetten in acties. Daar helpt Eneco u graag bij. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Laat u inspireren door het verhaal van Coca-Cola Europacific Partners (CCEP).

Coca-Cola Europacific Partners (CCEP), de bottelaar van Coca-Cola in Nederland, heeft als doel om in 2040 over de gehele keten klimaatneutraal te opereren. 

De Nederlandse Coca-Cola fabriek in Dongen is sinds 2023 CO2-neutraal gecertificeerd volgens de PAS2060 norm. De belangrijkste reductie van uitstoot volgt uit de overstap van de fabriek van gas op elektriciteit. Door het vervangen van de gasboilers door e-boilers en het toevoegen van warmtepompen en buffertorens wordt de gehele fabriek omgezet. 

Samen met Eneco heeft CCEP voor de behoefte aan groene stroom specifiek gekeken naar de omgeving van de fabriek in Noord-Brabant waar ze al 66 jaar zitten. Meer dan 85% van alle Coca-Cola dranken die in Nederland worden verkocht, zoals Coca-Cola Zero, Fanta Zero, Sprite en Fuze Tea, worden geproduceerd in de fabriek in Dongen. Er zijn maar liefst 9 verpakkingslijnen die onder andere 180.000 blikjes en 55.000 glazen flessen per uur vullen (die 25 keer opnieuw worden gebruikt). 

Om deze drankjes te produceren, wil het bedrijf de energiebehoefte zo lokaal mogelijk vervullen. Samen met Eneco is CCEP op zoek gegaan naar de beste oplossing en wordt de stroom geleverd door wind- en zonneparken die letterlijk om de hoek liggen.  Zonnepark ‘de Wildert’, ligt slechts op 300 meter afstand van de fabriek. En windpark ‘Spinderwind’ ligt op 3,5 kilometer van de fabriek.
“Lokaal inkopen van energie zorgt voor een mindere belasting en verstopping van het net, en is passend bij de lokale filosofie van de fabriek.”- Renaud Merkelbagh - Strategic Partner Manager Eneco
Omdat we de energienetten richting hun maximale capaciteit zien bewegen, scheelt het als de wind- en zonne-energie lokaal in de buurt door CCEP kan worden afgenomen in plaats van deze ver(der) weg te transporteren. Daarmee wordt verdere netcongestie voorkomen. 

Eva Amsterdam - Senior Sustainability Manager Netherlands Coca-Cola Europacific Partners: 

“Onze fabriek staat hier al ruim 66 jaar en die blijven we vernieuwen. Nu gaan we overschakelen van gas naar een intern warmwaternetwerk. Met warmteterugwinning zullen we 4000 ton CO2-uitstoot per jaar besparen. Dat we dit kunnen doen met lokaal opgewekte wind- en zonne-energie past bij onze aanwezigheid hier.” 

Om de gestelde Net Zero 2040-ambitie te bereiken, zal CCEP zich blijven focussen op het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in de fabriek maar ook de gehele waardeketen. De kortetermijndoelstelling is om de absolute Scope 1-, 2- en 3-broeikasgasemissies tegen 2030 met 30% te verminderen (ten opzichte van 2019), en de lange termijn doelstelling om tegen 2040 Net Zero te bereiken.

Bent u benieuwd wat Eneco voor uw bedrijf kan doen? Vraag een adviesgesprek aan.

Zakenman met tablet in hand

Eneco en klanten in 2035 klimaatneutraal

Klimaatambities waarmaken. Samen gaat dat sneller. Daarom werken we daar met ondernemers zoals u hard aan.

Gerelateerde artikelen

Files op het elektriciteitsnet: wat merkt u daarvan?

Files op het elektriciteitsnet: wat merkt u daarvan?

Lees meer over de files op het elektriciteitsnet
Blijdorp

Diergaarde Blijdorp wordt klimaatpositief in 2030

Pinguïns duurzaam koel houden
Zon op dak

Bedrijfspand verduurzamen? 8 redenen om te kiezen voor zonnepanelen op uw dak

Lees hier de 8 redenen