Voorkom bijbetalen op je jaarnota

Natuurlijk wil je geen nare verrassingen als je de jaarnota van je bedrijf krijgt. Daarom leggen we je uit hoe de jaarnota precies werkt, hoe je het energieverbruik van je pand in de gaten houdt én hoe je het termijnbedrag aanpast.
Illustratie van een man achter de laptop 2

Pas je termijnbedrag aan

Wil je je termijnbedrag aanpassen? Je regelt het gemakkelijk en snel online.

Het verband tussen de jaarnota en het termijnbedrag

Als je bedrijf klant wordt van Eneco, of je verhuist van bedrijfspand, dan berekenen we hoeveel energie je maandelijks verbruikt. Dat doen we op basis van meterstanden, maar bijvoorbeeld ook met het energieverbruik van vergelijkbare panden. Zo schatten we je verbruik en dus ook de kosten voor het komende jaar. Door de kosten door twaalf te delen, bepalen we je termijnbedrag. Dat bedrag betaal je maandelijks. Het is dus eigenlijk een voorschot.

Aan het einde van het contractjaar krijg je de jaarnota. Daarin staat hoeveel energie je bedrijf daadwerkelijk verbruikt heeft. We kijken ook of je verbruik overeenkomt met de termijnbedragen die je het hele jaar betaald hebt. Het kan zijn dat het bedrag dat je al betaald hebt en de werkelijke kosten voor je verbruik verschillen. Dat kan bijvoorbeeld komen door een koude winter of als je meer apparaten bent gaan gebruiken.

Nieuw termijnbedrag na de jaarnota

Uit de jaarnota blijkt of de termijnbedragen van je onderneming aansluiten bij je werkelijke verbruik. Soms moet je wat bijbetalen, maar soms krijg je juist geld terug. Op basis van de jaarnota en je verbruik van het afgelopen jaar bepalen we het termijnbedrag voor het komende jaar. Zien we bijvoorbeeld dat je te veel betaald hebt? Dan passen we je termijnbedrag aan.

Het eerste nieuwe termijnbedrag betaal je meteen met de jaarnota. Dit bedrag staat onderaan je jaarnota. Meer weten over het termijnbedrag? Lees er alles over op deze pagina.

Vind je je nieuwe termijnbedrag te hoog of te laag? Pas het snel zelf aan in Mijn Eneco.

Fout in de jaarnota?

Het kan gebeuren dat er iets niet klopt aan je jaarnota. Denk bijvoorbeeld aan verkeerde meterstanden. Je kunt zelf in Mijn Eneco een correctienota aanvragen.

Energieverbruik in de gaten houden

Je checkt op verschillende manieren of het energieverbruik van je bedrijf nog past bij het termijnbedrag. Bekijk ze hier.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

  • E-mail
  • Eneco digitale assistent
  • Telefoon

We helpen je graag.