De verschillende meters
Waar vind ik de meters?
De meeste meters hangen in de meterkast in de gang of hal. De stroommeter hangt op ooghoogte, de gasmeter vaak op kniehoogte. Al hangt die laatste soms ook in de hal of onder de trap, vooral in oudere panden. Als je een warmtemeter hebt, zit die meestal ook in de meterkast, op kniehoogte. De warmtapwatermeter is een aparte meter. Hij zit vaak laag bij de grond in de meterkast. In oudere gebouwen bevindt hij zich soms in de kruipruimte of in de kelder.
Welke meters zijn er in mijn bedrijfspand?
Ieder pand heeft een stroommeter. Bijna altijd is er ook een gasmeter. In gebouwen met stadswarmte is er geen gasmeter maar een warmtemeter. Daar hoort soms ook een warmtapwatermeter bij. Van alle typen meters bestaan diverse soorten. Omdat je ze ook op verschillende manieren afleest, is het goed te weten welke je precies hebt.
Stroommeter
Stroom wordt gemeten in kWh (kilowattuur). Er zijn grofweg drie typen stroommeters:
Analoge stroommeter
Op deze meter zie je een draaischijf en een telwerk met cijfers. Die draaien als je stroom afneemt. Op sommige meters zit maar één telwerk. Soms zijn er twee telwerken, eentje boven en eentje onder.
Terugleveren
Op momenten waarop je energie teruglevert aan het net, bijvoorbeeld doordat je met zonnepanelen zelf stroom opwekt, draaien schijf én telwerk van deze meter achteruit.
Digitale stroommeter
Op een digitale meter staat een schermpje met cijfers in plaats van een ronddraaiend telwerk. Heb je enkeltarief, dan staat er één stand op het scherm. Heb je dubbeltarief, dan kun je door op de knop op de meter te drukken, de verschillende meterstanden zien (normaal- en daltarief).
Een digitale meter is niet altijd een slimme meter, alleen als hij op afstand uit te lezen is.
Terugleveren
Lever je zelf (zonne-)energie terug aan het netwerk, dan zie je de standen daarvan ook terug als aparte cijfers (T3 en T4 meestal).
Slimme stroommeter of AMR-meter
Een slimme meter geeft de meterstanden automatisch door, jij hoeft dat dus niet meer te doen. Alleen bij een storing kunnen we er wel eens om vragen. Om de paar seconden verspringt de stand op het scherm naar een andere teller, bijvoorbeeld voor dal- en normaaltarief. Sommige slimme meters hebben een knop die je moet indrukken om de verschillende meterstanden weer te geven.
Terugleveren
Als je zelf energie opwekt (bijvoorbeeld met zonnepanelen) zie je ook de terugleverstanden op het scherm verschijnen.
Gasmeter
Gas wordt gemeten in m3 (kubieke meter). Er zijn grofweg drie typen gasmeters:
Analoge gasmeter
Dit wat oudere type meter heeft een telwerk met cijfers die draaien zodra er gas wordt verbruikt. Je hoeft alleen de eerste cijfers door te geven. De cijfers in het rode vakje worden niet meegerekend.
Digitale gasmeter
Deze gasmeter heeft een display met digitale cijfers in plaats van een ronddraaiend telwerk. Een digitale gasmeter is alleen een slimme meter als hij op afstand uit te lezen is.
Slimme gasmeter
Bij een slimme gasmeter worden de meterstanden automatisch op afstand uitgelezen. Je hoeft ze dus niet aan ons door te geven, behalve wanneer de meter een storing heeft. Dan nemen we contact met je op.
Warmtemeter
Een warmtemeter meet het verschil in temperatuur tussen het aangevoerde en afgevoerde verwarmingswater. Hij meet ook hoeveel verwarmingswater er door de installatie stroomt. Met deze twee factoren berekent de meter hoeveel warmte je verbruikt in GJ (gigajoule) en m3 (kubieke meter). We vragen je om beide standen.
Dit zijn de meest voorkomende meters:
Kamstrup Multical 66
Op het scherm zie je standaard de GJ-stand. Door kort te drukken op de knop met het pijltje verspringt die kort naar de stand in kubieke meter (m3).
Landis + Gyr Ultraheat 2WR5
Op het scherm zie je standaard de stand in GJ. Door kort te drukken op de knop verschijnt de stand in m3. Na een tijdje springt hij vanzelf terug op de GJ-stand.
Landis + Gyr Ultraheat 50
Op het scherm staat standaard de stand in GJ. Door kort te drukken op button 2 verschijnt de stand in m3. Met button 1 kun je verschillende informatie opvragen. Loop 0 geeft de actuele meterstanden aan die je nodig hebt voor de jaar- of eindnota.
Warmwatermeter
Een warmwatermeter meet hoeveel warm kraanwater je verbruikt in bijvoorbeeld de keuken van je bedrijfspand. Hij geeft dat verbruik weer in kubieke meter (m³).
Deze meter vind je meestal laag bij de grond in de meterkast of kruipruimte. Het is een kleine ronde meter met een rode kleur (de watermeter voor koud water is blauw). Twijfel je over welke meter de warmwatermeter is? Voel voorzichtig aan de leiding. Is die warm, dan heb je de juiste te pakken.
Veelgestelde vragen
- Staat er een melding die begint met een F (F0, F1, F2) op het scherm van je warmtemeter, dan gaat het om een foutmelding.
Meestal kun je ondanks dat gewoon de meterstanden zien door op de knop **Loop** te drukken. Wil je de foutmelding oplossen, neem dan contact op met de storingsdienst van Warmte (0800-0072). - Kijk eens op onze pagina’s: Warmtemeter en warmtapwatermeter en Meterstanden warmte doorgeven. Daar staat het antwoord tussen.
- Een gasmeter is vrij groot en rechthoekig. Hij heeft een metalen ‘kast’. Een watermeter is rond en klein.
- Dat kan op twee manieren. Lees welke manier in jouw geval van toepassing is op de pagina over de Warmtemeter en warmtapwatermeter .
