Gigabatterij,

Dankzij de gigabatterij is groene stroom ook beschikbaar zonder wind of zon

Onlangs is in Lelystad de grootste batterij van Nederland in gebruik genomen. Eneco zet de ‘GIGA Buffalo’ van projectontwikkelaar GIGA Storage in om pieken in de vraag naar energie op te vangen met duurzame stroom die is opgeslagen in de batterij. Alles wijst erop dat dit type reuzebatterij van groot belang zal worden in het versnellen van de energietransitie en dus het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen.
“Het is voor veel mensen vanzelfsprekend dat we het licht aandoen en de verwarming aanzetten op momenten dat we dat willen. Met de komst van duurzame energie verandert dat”, zegt Fredrik Troost, senior structurer bij energiebedrijf Eneco, dat de ambitie heeft om in 2035 klimaatneutraal te zijn.

Overschotten en tekorten

De toenemende aantallen windmolens en zonnepanelen laten zich niet zo gemakkelijk aansturen als de aan- en uitknop van een gascentrale, legt Troost uit. “Wanneer de vraag naar duurzaam opgewekte stroom uit wind en zon groter is dan het aanbod, wordt er nu nog uitgeweken naar energie uit gascentrales. Een cruciale stap in het behalen van onze klimaatambitie en het versnellen van de energietransitie is ervoor te zorgen dat we de vraag naar energie volledig uit duurzame middelen kunnen halen.” 

De GIGA Buffalo vervult hierin een belangrijke rol. De batterij kan overschotten van groene stroom tijdelijk opslaan en beschikbaar stellen zodra er tekorten zijn, wanneer de vraag groter is dan het aanbod. Het werkt dus als een ‘energie-opslagplek’ die vraag en aanbod van duurzame energie in balans brengt. 

16 miljoen AA-batterijen

GIGA Storage ontwikkelde hiervoor de technologie, terwijl Eneco verantwoordelijk was voor de inzet op de markt. Dat zijn twee verschillende focusgebieden die niet zonder elkaar kunnen. “Door nauw samen te werken, is dat gelukt”, zegt Ruud Nijs, CEO van GIGA Storage.

In september 2022 is de GIGA Buffalo in gebruik genomen. De batterij heeft een vermogen van 25 megawatt en een capaciteit van 48 megawattuur. “Dat komt ongeveer neer op het volume van 16 miljoen AA-batterijen”, zegt Troost. “Of 900 Tesla’s model 3”, valt Nijs hem bij.        

Dat de GIGA Buffalo de verduurzaming van onze stroomvoorziening bevordert, is duidelijk. Maar hoe duurzaam is het vervaardigingsproces van de reuzebatterij? Dat heeft GIGA Storage onlangs door Citys Consultancy laten berekenen. Bij de hele cyclus van het mijnen van lithium tot aan het afbreken en recyclen, komt een CO₂-uitstoot kijken die de batterij binnen ongeveer zes maanden gebruik al compenseert.

Concurrentie

De Buffalo zorgt niet alleen in technisch opzicht voor impact, maar brengt ook veel teweeg in de industrie zelf. “Het heeft de energiewereld een extra impuls gegeven om ook in beweging te komen”, zegt Nijs. “Ik zie concurrentie ontstaan sinds wij hiermee bezig zijn. Maar ik noem die ‘concurrenten’ liever collega’s, want er is een hoop werk te verzetten.”

Dit artikel is tot stand gekomen door de commerciële redactie van NU.nl.
One Planet Plan

One Planet Plan

Met de ingebruikname van de GIGA Buffalo zet Eneco weer een stap richting de realisatie van het zogeheten One Planet Plan. Hierin is onder meer vastgelegd dat het energiebedrijf in 2035 klimaatneutraal wil zijn in de eigen activiteiten en in de energie die het levert aan klanten. De weg daarnaar toe loopt via klanten helpen verduurzamen, meer duurzame energie opwekken en het balanceren en optimaliseren van het energiesysteem.

Gerelateerde artikelen

PepsiCo

Chips duurzaam bakken met warmtebatterij

Lees meer
Portretfoto Ron Wit

"Ieder groot bedrijf zou moeten bepalen wat zijn resterende koolstofbudget is"

Lees meer
Windpark op zee

NortH2: samen werken we aan groene waterstof

Lees meer