Haagse Binckhorst: waar duurzaamheid en lef samenkomen
De Binckhorst wordt getransformeerd tot een moderne, creatieve en vernieuwende stadswijk. Een gezonde, schone wijk. Klaar voor de toekomst. Daarom krijgt Binckhorst de energie die daarbij hoort. Een slim, thermisch net, dat naadloos aansluit bij de ambitie van Den Haag om in 2040 een CO2-vrije stad te zijn. We zijn trots dat we belangrijke stappen hebben gezet in de energiepuzzel. Heeft u interesse in een Warmte en Koude oplossing voor uw project? Lees dan even verder, of neem contact met ons op.


Innovatief wonen en werken staat centraal
De ontwikkeling van het gebied gebeurt in overleg en in samenwerking met alle betrokkenen. Denk daarbij aan de gemeente, projectontwikkelaars, eindgebruikers en Eneco. Iedereen denkt mee.

Een intensieve samenwerking
“VORM richt zich met name op binnenstedelijke ontwikkelingen en heeft daarbij in de afgelopen jaren steeds meer focus gekregen op Den Haag. Door hierbij expliciet en intensief de samenwerking te zoeken met andere partijen, waaronder Eneco, wil VORM bijdragen aan gezamenlijke waardecreatie voor het te ontwikkelen gebied”, zegt Tim Boeter, vastgoedontwikkelaar bij VORM.
Boeter gaat verder. “Met de marktuitvraag voor energielevering op de Binckhorst, zeiden we tegen elkaar: “het moet anders dan anders”. De oplossingen die we tot dat moment gezien hadden, deden geen recht aan de waarden waar VORM voor staat: duurzaamheid en betaalbaarheid. Onze uitvraag was heel duidelijk: bied een energiesysteem aan wat recht doet aan de grote gebiedsontwikkeling op de Binckhorst - dus écht een collectief systeem voor het gebied - wat duurzaam is en betaalbaar. Voor VORM, maar ook zeker voor de bewoners.”

Duurzaam, maar dan zelfs versneld
Bijkomende uitdaging is dat de eisen van de gemeente Den Haag strenger zijn dan vastgesteld volgens de BENG-eis. Bovendien doet Den Haag er alles aan om in 2040 al een klimaatneutrale stad te zijn. “Wij denken graag mee voor de beste oplossing”, aldus Van der Zande.

Eneco BinckNet® brengt de CO2-vrije stad een stap dichterbij
Gebouwen in de Haagse wijk Binckhorst worden verwarmd en gekoeld door het energiesysteem van morgen: Eneco BinckNet®. Een slim, thermisch net dat alle gebouwen stapsgewijs aan elkaar koppelt, gebruikmaakt van lokale bronnen en flexibel meegroeit met ontwikkelingen. Daardoor draagt iedereen die hier woont en werkt bij aan een groene, duurzame toekomst.

Nieuwbouw én bestaande bouw
Eén van de unieke kenmerken van BinckNet® is dat het geschikt is voor nieuwbouw én bestaande bouw. Het is duurzaam, lokaal, betrouwbaar en betaalbaar. Omschakelen naar een gasvrije energievoorziening is vrijwel zonder aanpassingen in de woningen mogelijk. BinckNet® is eenvoudig aan te sluiten op de bestaande binneninstallatie en verwarmingsradiatoren.
CO2-neutraal kan niet van vandaag op morgen
Bij de start zorgen WKO’s voor de levering van Warmte en Koude aan een project. In een Warmte Koude Opslag systeem slaan we koude van de winter op om te gebruiken voor koeling in de zomer. En warmte uit de zomer wordt opgeslagen voor verwarmen in de winter. We creëren clusters van verschillende nieuwbouwprojecten die gebruikmaken van dezelfde bron(nen) in de ondergrond, om zo de capaciteit optimaal te benutten.
Dit cluster wordt in de toekomst mogelijk geregenereerd met aquathermie uit bijvoorbeeld het nabijgelegen kanaal, de Trekvliet. We hergebruiken de Haagse stadswarmte-infrastructuur om pieken in de warmtevraag op te vangen. Deze dient ook als back-up, zodat we een maximale leveringszekerheid kunnen garanderen.

Een innovatief, data-gedreven net

Interesse of afspraak maken?
Neem contact met ons op
Op naar een C02-vrij 2040
In onze 3-traps fasering groeit BinckNet® organisch verder met vastgoedontwikkelingen in de Binckhorst. Andere lokale Warmte en Koude bronnen, zoals geothermie, worden eenvoudig op het slimme, innovatieve net aangesloten. Uiteindelijk kan de temperatuur in de warmteleiding worden teruggebracht naar 55 graden Celsius. Dat maakt BinckNet® tot een slim, thermisch en vooral ook duurzaam net, aldus Léon Stute van Eneco.
