Het prijsplafond op de jaarnota: zo werkt het

Aan het einde van elk verbruiksjaar ontvang je je jaarnota. Op je jaarnota zie je hoeveel energie je dat jaar hebt verbruikt. In 2023 zie je ook het prijsplafond terug op je jaarnota. Hoe werkt dit nou precies en hoe wordt dit berekend? We begrijpen dat je je afvraagt hoe dit precies werkt en hoe het berekend wordt. We leggen het je graag uit.
Illustratie van een man achter de laptop 2

Je jaarnota bekijken?

Je vindt ‘m in de Eneco app of in Mijn Eneco onder het kopje ‘Nota’s’. Je ziet het prijsplafond terug op de jaarnota bij 'de berekening van de nota in detail'.

Het prijsplafond en je jaarnota

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Dit is een door de overheid vastgesteld maximumtarief op energie. Je ziet het prijsplafond als korting terug op je jaarnota bij 'de berekening van de nota in detail'.

Op deze pagina helpen we je graag goed te begrijpen hoe deze korting is berekend. En in de video hiernaast leggen we je stap voor stap uit hoe het prijsplafond werkt. 

Als het tijd is voor je jaarnota, berekenen we hoeveel je vanaf 1 januari 2023 hebt verbruikt, en of dit onder of boven het verbruiksplafond ligt. We berekenen dit tot het moment van je jaarnota. Tot het verbruiksplafond betaal je de tarieven van het prijsplafond. Heb je meer verbruikt, dan betaal je voor je verbruik erboven de tarieven uit je contract.
Illustratie met grafiek van Eneco verbruiksplafond gas

Je verbruik

Het verbruiksplafond in 2023 bestaat uit twee delen: het eerste deel voor de jaarnota, en het deel erna. De volledige korting van het prijsplafond zie je in 2023 en 2024 op je jaarnota terug. Bij de jaarnota in 2023 berekenen we hoeveel je vanaf 1 januari 2023 tot de datum van je jaarnota hebt verbruikt

Je totale verbruik binnen het verbruiksplafond zie je terug bij de berekening van je nota in detail. 
Op je jaarnota in 2024 berekenen we je verbruik na de jaarnota in 2023, tot aan 31 december 2023. De korting is wel al verrekend in je termijnbedrag, zodat je in 2023 wel voordeel hebt van het prijsplafond.

Je tarief

Je contracttarief kan meerdere keren per jaar veranderen. Op je jaarnota berekenen we een gemiddelde van al deze tarieven bij elkaar. Je verbruik per tarief wordt ook meegewogen. Zijn je tarieven hoger dan het prijsplafond, dan zie je het verschil terug als tarief en korting op je jaarnota. 

Blijft het gemiddelde tarief onder het prijsplafond? Dan betaal je gewoon je lagere contracttarieven.
Illustratie met grafiek van Eneco prijsplafond jaarnota

Je verbruik na de jaarnota

Na je jaarnota begin je aan de rest van je verbruiksplafond. Dit wordt op dezelfde manier als korting verwerkt op je jaarnota in 2024. Een voorbeeld: je ontvangt je jaarnota op 1 september. Dan worden de maanden tot september op je jaarnota in 2023 verwerkt. Oktober, november en december 2023 zie je terug op je jaarnota van september 2024.

Veelgestelde vragen

Zie ook