Projectontwikkelaar VORM over Haagse Binckhorst

'VORM gaat voor duurzame en betaalbare woningen in een leefbare buurt. Voor iedereen. Samen met onze partners. Het energiesysteem in een gebied moet daarbij aansluiten. Eneco doet dit met het innovatieve BinckNet®.'

 

Thomas van den Doel – Ontwikkelmanager VORM

Thomas van den Doel

Onze gezamenlijke doelen

Het nieuwe verwarmen en koelen
Samen werken aan betaalbare oplossingen
Op weg naar klimaatneutraal in 2035
Modern en innovatief
Binckhorst transformeert

De Binckhorst transformeert tot duurzame wijk

In de Binckhorst, ooit een groot bedrijventerrein met drie binnenhavens, realiseren de gemeente Den Haag, projectontwikkelaar VORM en Eneco Warmte & Koeling de komende 10 tot 15 jaar een moderne, vernieuwende en duurzame wijk. Hier komen wonen en werken op een prachtige manier samen.

Het nieuwe verwarmen en koelen

Er worden hier maar liefst drie nieuwbouwprojecten gerealiseerd: Binck Blocks, Binck City Park en One Milky Way. Deze zijn allen voorzien van een innovatieve en duurzame energievoorziening: Eneco BinckNet®. Dit datagedreven thermische smart grid zorgt in deze gebouwen voor ‘het nieuwe verwarmen en koelen’.

Samen werken aan betaalbare oplossingen

Om de Binckhorst te helpen bij de omschakeling naar toepassing van duurzame warmte en koeling is er een intensieve samenwerking opgezet tussen projectontwikkelaar VORM, de gemeente Den Haag en Eneco. Ook lokale belanghebbenden en eindgebruikers worden intensief betrokken bij de wijk. Het resultaat van deze samenwerking is een passende, betaalbare oplossing, die voldoet aan de duurzaamheidseisen voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw.
Binckhorst het nieuwe verwarmen
Binckhorst gebouwen

Op naar een duurzaam Binckhorst

De gemeente Den Haag doet er alles aan om in 2040 een klimaatneutrale stad te zijn. De eisen voor de Binckhorst zijn dan ook strenger dan de wettelijke Bijna Energieneutrale Gebouwen-eis (BENG-eis). Met Eneco BinckNet® helpt Eneco de gemeente Den Haag om haar ambities te waar te maken. Dat doen we enerzijds door verbruiksdata – vanzelfsprekend na toestemming van de eindgebruiker – te analyseren en zo bronnen en technieken zo slim mogelijk in te zetten. Anderzijds gebeurt dat door de primaire warmteleiding terug te brengen naar 70 en op termijn zelfs naar 55 graden Celsius.

Eneco BinckNet®, een datagedreven thermisch smart grid

Eneco BinckNet® is een innovatieve energieoplossing die draait om een combinatie van techniek, temperatuur, lokale bronnen en data. WKO’s (Warmte Koude Opslag) vormen de basis voor de levering van warmte en koeling. In deze WKO’s wordt in de winter koude opgeslagen, waarmee zomers wordt gekoeld. Andersom verwarmen we in de winter met zomerwarmte. Ook andere lokale bronnen, bijvoorbeeld aquathermie en aardwarmte, kunnen in de toekomst op het slimme, innovatieve BinckNet worden aangesloten. Combineer dat met de analyse van verbruiksdata – vanzelfsprekend na toestemming van de eindgebruiker – dan creëer je een datagedreven thermisch smart grid dat zorgt voor een comfortabel binnenklimaat tegen aantrekkelijke kosten. Voor VORM, bewoners en bedrijven.

 

Het smart grid groeit flexibel mee in het tempo dat de woningen gebouwd worden. En biedt de hoogst mogelijke bedrijfszekerheid. Voor heel de Binckhorst, of het nu om bestaande, nieuwe woningen of utiliteitsbouw gaat.

Infographic Bincknet meerdere klusters

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen?

Spreekt onze aanpak voor de Binckhorst u aan? Bent u nieuwsgierig naar wat Eneco voor uw project kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op met een van onze experts.

Soufian Chattou, Ontwikkelaar Energieprojecten regio Den Haag
Soufian Chattou