Gouden en groene ambities realiseren

Gouden en groene ambities realiseren

Sportcentrum Papendal + Eneco10 januari 2024 door Redactie Eneco

We willen allemaal de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Dat kan alleen als we onze klimaatambities omzetten in acties. Daar helpt Eneco u graag bij. Bent u benieuwd wat u kunt doen? Laat u dan inspireren door de stappen die Sportcentrum & hotel Papendal heeft gezet én nog gaat zetten.

Sportcentrum Papendal is het grootste TeamNL centrum van Nederland. Voor talenten en topsporters die hier trainen staat maar één ding voorop. Dat is keihard werken om het allerhoogste te bereiken wat er in hun sport mogelijk is; Goud.

Diezelfde mentaliteit zie je ook terug in de manier waarop het sportcentrum zelf omgaat met energie en duurzaamheid. Zo hebben ze de groene ambitie om in 2030 volledig CO2-neutraal te zijn. Om die ambitie te halen zijn er al flinke stappen gezet.  

“Net als de sporters hier spelen wij ook topsport. Alleen dan op het gebied van verduurzamen.”Rob Klijnhout – Teamleider Techniek & Onderhoud. Sportcentrum & hotel Papendal

Steeds dichter bij de ambitie

De maatregelen tot nu toe hebben gezorgd voor een daling van het gasverbruik van 800.000 m3 naar 200.000 m3 in 10 jaar tijd. Terwijl het sportcentrum is gegroeid van drie naar negen panden en het stroomverbruik gelijk is gebleven. 

Om volledig van het gas af te gaan moeten ze nog verder elektrificeren. Daarom is Papendal samen met Eneco bezig met het uitbreiden van de 43 laadplekken tot een groot laadplein waar in de toekomst 200 auto’s kunnen laden. Hier is natuurlijk veel extra stroom voor nodig. Een groot deel hiervan wekken ze nu al op met 3.200 zonnepanelen, ook dit wordt in de toekomst nog verder uitgebreid. 

De grootste uitdaging op korte termijn is de congestie op het stroomnet. Het stroomnet is overvol en een netuitbreiding is nog niet aan de orde, daarom installeren ze binnenkort een batterij. Hiermee kunnen ze stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken. Zo wordt overbelasting van het net op piekmomenten tegengegaan en kunnen de elektrische auto's ook deels via de batterij opladen als de zon niet schijnt. Daarnaast wil Papendal de douches met warmte- en zonnepanelen verwarmen om ook hier gas te besparen.
“Zorg dat je goede partners om je heen hebt die je kunnen adviseren. Want je kunt het niet alleen.” Rob Klijnhout – Teamleider Techniek & Onderhoud. Sportcentrum Papendal

Warmte Koude Opslag (WKO)

Sinds Papendal is het gestart met verduurzamen, zijn alle gebouwen op het terrein met elkaar verbonden via één as. Met de gedachte om energie te koppelen aan de accommodaties en de verduurzaming te centraliseren. In samenwerking met Eneco heeft Papendal op de as een WKO aangelegd. Een 800 meter lange installatie onder de grond, met aan de buitenzijde twee warme bronnen en in het midden twee koude bronnen. Dankzij deze installatie werd het mogelijk om bij elke accommodatie een warmtepomp te plaatsen. Dankzij al deze maatregelen hoopt Sportcentrum Papendal dat ze ook over 10 jaar nog steeds vooroplopen.

Bent u benieuwd wat Eneco voor uw bedrijf kan doen?

Vraag vrijblijvend een adviesgesprek aan. Een van onze experts neemt (op werkdagen) binnen 24 uur geheel vrijblijvend telefonisch contact met u op.

Eneco mag mijn contactgegevens gebruiken voor het gevraagde contact. Lees ons privacy statement voor meer informatie.

Gerelateerde artikelen

Coca Cola

De fabriek laten werken met lokaal opgewekte groene stroom

Laat u inspireren
Albert Heijn

Boodschappen doen terwijl je auto oplaadt op Eneco HollandseWind

Laat u inspireren