Ontwikkelingen energiemarkt, wat betekent dit voor mijn bedrijf?
Wat de ontwikkelingen op de energiemarkt voor uw bedrijf betekenen, staat natuurlijk in relatie tot uw energieverbruik, maar hangt ook af van het soort contract dat u hiervoor heeft afgesloten. Krijgt u elektriciteit en/of gas geleverd door Eneco? Lees dan de informatie op deze pagina goed door.
Actuele ontwikkelingen energiemarkt
We vinden het verschrikkelijk wat er gebeurt in Oekraïne. De aanval van Rusland op Oekraïne beheerst ook de energiewereld. We merken dat de situatie veel vragen oproept over het gas dat wij leveren. Hier leest u de reactie van Eneco op de situatie in Oekraïne.
Lees hier een wekelijkse update over de ontwikkelingen op de energiemarkt.
Bent u momenteel zakelijke klant bij Eneco?
Als u een vast contract heeft verandert er voor u niets. U krijgt energie geleverd zoals u dit van ons gewend bent. U hoeft dus niets te doen.
Heeft u (ook) warmte van Eneco? Daarover vindt u meer op onze pagina over de warmtetarieven.
Wilt u weten wat de einddatum van uw contract is?
Bekijk hier eenvoudig welke producten u bij ons heeft en bekijk de einddatum. Indien uw contract op korte termijn afloopt, neem dan gerust contact op met uw vaste accountmanager. Hij/zij helpt u graag verder.
Waardoor stijgen de energietarieven?
De afgelopen periode zijn de prijzen op de Europese energiemarkt flink opgelopen. Dit heeft verschillende oorzaken. Er is meer vraag naar gas vanuit Azië en we hebben te maken met een beperkte levering vanuit Rusland. Door een koud voorjaar in 2021 waren de gasvoorraden vrij leeg. Deze zijn ze door de daaropvolgende hoge prijzen minder gevuld. De geopolitieke spanningen met Rusland en de situatie in Oekraïne hebben de prijzen verder doen stijgen en daarmee ook de energietarieven.
Veelgestelde vragen
- Het weer is gunstig en er lijkt voldoende gas in de Europese voorraden aanwezig om aan de huidige vraag te voldoen. Gedurende de zomer moeten we in Europa op een bepaald moment wel de voorraden aanvullen en ons voorbereiden op de komende winter. De verantwoordelijkheid voor maatregelen om de leveringszekerheid van aardgas te borgen in een crisissituatie ligt in de eerste plaats bij Gasunie en de landelijke overheid, met name het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Op Europees niveau speelt de Europese Commissie (DG Energie) een belangrijke coördinerende rol. Eneco houdt rekening met verschillende scenario’s, waarbij leveringszekerheid voor onze klanten altijd centraal staat. Indien Rusland geen gas meer kan of wil leveren, kan dat wel een verder prijsopdrijvend effect geven gezien de krappe beschikbaarheid van gas op de markt. De prijzen op de elektriciteitsmarkt zijn hieraan gekoppeld, vanwege het grote aandeel gasgestookte elektriciteitscentrales in Nederland.
- Indien uw bedrijf een contract met vaste prijs voor energie heeft, hoeft u niets te doen. Eneco zorgt er voor dat de tarieven en condities blijven zoals met u afgesproken, conform contract en leveringsvoorwaarden. Indien u een (deels) variabele prijs betaalt, past Eneco de tarieven aan op de momenten conform de contractafspraken die met u zijn gemaakt.
- De prijsbewegingen in de huidige energiemarkt zijn zo groot dat we geoffreerde prijzen niet lang kunnen garanderen. Bij sterk veranderende tarieven is Eneco genoodzaakt de prijzen aan te passen.
In Nederland wekken we nog steeds een groot deel van de elektriciteit op met fossiele centrales (zoals gas). Hierdoor zijn de elektriciteitsprijzen gekoppeld aan de gasprijzen. Door een wereldwijd vraag en aanbod probleem voor gas liggen de gasprijzen erg hoog. Omdat we een significant deel van de elektriciteit met gascentrales opwekken, werkt de hogere gasprijs door in de elektriciteitsprijzen.
- De energieprijs op de beurs komt tot stand op basis van een continue match tussen vraag en aanbod. Op moment dat de vraag hoog is en het aanbod met duurzame opwek laag is (bijvoorbeeld omdat zonnepanelen in de winter op donkere/bewolkte dagen weinig stroom opwekken), wordt de elektriciteitsprijs bepaald door de duurst in te zetten fossiele centrales.
- Bij extreme marktomstandigheden is tijdelijk geen handel mogelijk. De afgelopen jaren merken we steeds vaker dat uitzonderlijke prijsvolatiliteit op de markt aanwezig is. Bijvoorbeeld door de huidige oorlog in Oekraïne. Prijzen schieten dan op zeer korte termijn omlaag of omhoog. Dit brengt zowel voor klant als Eneco een te groot financieel risico met zich mee. De markten sluiten dan tot een moment met meer stabiliteit.
- Indien u volume hebt geklikt, geldt voor dat volume en de bijbehorende termijn het energietarief waartegen u hebt geklikt. Voor het verwachte volume dat u niet hebt dicht geklikt, geldt dat dit voor u wordt bijgekocht tegen de ongewogen maandgemiddelde EPEX spot prijzen ongeacht hoe laag of hoog deze zijn. Indien de markt is gesloten, kunt u tijdelijk geen klikverzoeken plaatsen.
- Dat hangt af van uw contractafspraken. Indien u (een deel van) uw energie op de EPEX spotmarkt inkoopt, gelden er iedere dag of iedere maand andere tarieven. Heeft u een contract waarin uw energietarieven periodiek worden herzien, dan zal Eneco uw tarieven aanpassen conform de contractueel periodieke herziening. U kunt dit terugvinden in uw energiecontract.
- Het loont in ieder geval altijd om zoveel mogelijk energie te besparen. Op korte termijn kunt u kritisch kijken waar u precies energie voor nodig heeft en of dit echt noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het onnodig laten branden van het licht of aan laten staan van computers. Daarmee gaat u sluipverbruik tegen. Om echt te besparen, kunt u duurzame maatregelen nemen met meer impact. Denk aan isolatie, LED-verlichting, zonnepanelen en energiezuinige apparaten in uw bedrijfspand. De Eneco EnergieCoach helpt u hierbij. U bespaart tot wel 30% op uw energiekosten. Of wellicht zijn er mogelijkheden om een bedrijfsproces waar nu gas voor nodig is, te elektrificeren. Of wellicht zijn er mogelijkheden om een bedrijfsproces waar nu gas voor nodig is, te elektrificeren. Hier vindt u meer informatie.