Eneco Provada stand in de Rai Amsterdam
Verduurzamen, Vastgoed

Eneco op PROVADA 2025: samen naar toekomstbestendig vastgoed

3 juli 2025 door Redactie Eneco
Van 17 tot 19 juni vormde de PROVADA in de RAI Amsterdam het kloppend hart van de Nederlandse vastgoedwereld. Ook Eneco was dit jaar prominent aanwezig tijdens deze vastgoedbeurs, waar ruim 27.000 bezoekers op afkwamen. Een prachtige gelegenheid om de noodzaak, voordelen en mogelijkheden van het verduurzamen van zakelijk vastgoed onder de aandacht brengen. Én wat Eneco hierin kan betekenen. Inspirerende powertalks bij de stand en deelname aan het Energiedebat zetten deze boodschap kracht bij.
Eneco Provada stand in de Rai Amsterdam
Met ruim 230 stands en een brede waaier aan inhoudelijke sessies ademde PROVADA 2025 ambitie, netwerkdynamiek en toekomstgericht denken. Van projectontwikkelaars tot beleggers, van architecten tot consultants en energieleveranciers - iedereen was er. In strak vormgegeven stands, tussen koffiebars en presentatiewanden, vond informatie-uitwisseling plaats over zaken als innovatie, circulair bouwen, digitalisering en natuurlijk: de energietransitie. Want ook in de vastgoedsector staat die hoog op de agenda, en spelen op dit vlak forse uitdagingen, bijvoorbeeld rondom financiering van verduurzamingsmaatregelen en netcongestie.

Netbewust bouwen, hoe dan?

Ondanks de uitdagingen is er meer mogelijk dan vaak wordt aangenomen. Dit benadrukte Dick Velings, directeur zakelijk bij Eneco, tijdens het Energiedebat op 18 juni. Naast Velings namen hieraan deel: Leendert de Ruiter van netbeheerder Enexis, Marieke Mentink van bouwpartner Dura Vermeer, Tjalling de Vries van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Mieke Verhees van gemeente Eindhoven en Wouter van den Wildenberg van vastgoedadviesbureau Fakton. Onder leiding van Tom van ’t Hek gingen zij met elkaar in gesprek over netbewust ontwikkelen en bouwen: hoe dan? Een complex vraagstuk dat de afgelopen jaren alleen maar groter is geworden. Onder andere omdat de drukte op het elektriciteitsnet, die deels ook onvoorspelbaar is, verder toeneemt. Het systeem piept en kraakt, maar ondertussen moeten er vóór eind 2030 een miljoen woningen worden opgeleverd, moet bestaand zakelijk vastgoed aan steeds strengere energetische normen voldoen en is het alle zeilen bijzetten om nog in de buurt te komen van de landelijke klimaatdoelen.

De juiste prikkels

De netbeheerders investeren miljarden per jaar aan uitbreiding van de energie-infrastructuur, de rijksoverheid werkt aan kaders, randvoorwaarden en actieprogramma’s voor een duurzame gebouwde omgeving, maar iedereen erkent en ervaart in de praktijk dat er meer nodig is. En dat alle partijen daarin hun rol hebben te nemen.

“Laat je niet verlammen door de omvang van het probleem, maar denk in kansen en mogelijkheden. Er zijn nu al zó veel oplossingen. Zeker als je integraal denkt vanuit het energiesysteem en inzet op slimme sturing om pieken af te vlakken en de netbelasting beter te verdelen."- Dick Velings, Managing director Eneco Zakelijk

We kunnen niet wachten tot de energienetten zijn uitgebreid.” Hij pleitte ervoor anders te kijken en bedrijven met flexcapaciteit te belonen. “Dat gebeurt nu niet, de kosten stijgen enorm, en zo blijft een groot potentieel onbenut. Als efficiënt, lokaal netgebruik wordt aangemoedigd via de juiste prikkels in nettarieven en bijvoorbeeld gerichte subsidies, komen er meer projecten van de grond terwijl er tegelijkertijd minder verzwaring van de energienetten nodig is.” Deze visie kreeg veel bijval, en klonk door in de conclusie van het debat: we moeten nú aan de bak, vanuit een strategische, integrale aanpak, waarin slim gestuurde decentrale oplossingen een grote kracht zijn.  

Goed bezochte powertalks

Net als in het Energiedebat stonden in de opvallende Eneco-stand de schijnwerpers gericht op de energietransitie, en hoe het toekomstbestendig maken van vastgoed hierin een belangrijke rol speelt. Een deel van de stand was vrijgemaakt voor een serie interessante en goed bezochte powertalks. In deze korte maar krachtige kennissessies werden bezoekers bijgepraat over actuele thema’s rondom verduurzaming van zakelijk vastgoed. Onder andere over innovatieve energietechnieken, biodiversiteit in de gebouwde omgeving, maar ook de slimme laadoplossingen van Eneco kwamen aan bod en – in meer detail dan tijdens het energiedebat – slimme sturing. In dit kader vertelde Frank Broos hoe ondernemers en vastgoedeigenaren met slimme energiesturing van hun assets (zoals batterijen en zonnepanelen) duurzame energie optimaal kunnen benutten en tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een stabieler elektriciteitsnet. Uit de vragen uit het publiek - “Wat is de terugverdientijd?”, “Vanaf welk vermogen wordt dit voor ons interessant?” – bleek al wel dat voor hiervoor veel belangstelling is.
Eneco Provada stand in de Rai Amsterdam

AI – de toekomst van vastgoed verduurzamen

Datzelfde geldt voor Eneco GroenGebouw™, de dit jaar gelanceerde totaaloplossing waarmee Eneco vastgoedeigenaren de verduurzaming van hun bedrijfspanden uit handen neemt, van integraal energieplan tot uitvoering, beheer en financiering. In verschillende powertalks kwamen onderdelen van Eneco GroenGebouw voorbij. Bijvoorbeeld over de opmars van kunstmatige intelligentie op het gebied van vastgoedverduurzaming. En hoe AI kan helpen de juiste stappen te zetten op het juiste moment. Een mooi voorbeeld is het AI-model dat Eneco heeft ontwikkeld en dat onder meer rekening houdt met data van energiemarkten, weer en klimaat en de Nederlandse gebouwenmarkt. Dit gebruiken de Eneco-experts om tot het optimale integrale energieplan te komen voor elk bedrijfspand. En met succes: Eneco GroenGebouw levert vastgoedeigenaren in de praktijk tot 10% rendement op hun investering op en tot 30% energiebesparing.

Verduurzamen is slim investeren

De financiering van verduurzaming – ook een optie in Eneco GroenGebouw – was onderwerp van de levendige powertalk van Merel Meerman van de Rabobank. Zij betrok haar toehoorders actief bij haar verhaal over de economische kant van verduurzaming van vastgoed. Ja, er is wet- en regelgeving die vastgoedeigenaren voorschrijft om maatregelen te nemen en die wet- en regelgeving wordt steeds strenger. Maar, liet zij zien, naast verplicht is verduurzaming vooral een kans. Voor het milieu én de boekhouding. Zo heeft verduurzaming een positief effect op de waarde van bedrijfspanden, op de verhuurbaarheid en de huuropbrengsten, en banken zijn eerder bereid om duurzame panden te (her)financieren, tegen betere voorwaarden. Ook omdat duurzaam vastgoed klimaatbestendiger is – en dus financieel minder risicovol. “Ga vandaag nog aan de slag”, adviseerde Merel. Daarvoor gaf ze ook praktische tips mee, bijvoorbeeld over subsidies en duurzame leningen.

Overtuigend toekomstbeeld

Met slimme energiesturing en Eneco GroenGebouw zette Eneco op de PROVADA een overtuigend toekomstbeeld neer: flexibel gebruik van het energienet dat meer duurzame ontwikkeling mogelijk maakt, en zakelijk vastgoed dat niet alleen duurzamer, maar ook slimmer en rendabeler wordt. In een tijd van stijgende energieprijzen, steeds strengere wetgeving en netcongestie biedt Eneco een antwoord dat verder gaat dan techniek: een integrale aanpak met oog voor mens, gebouw én omgeving.

De gesprekken rondom de stand, en ook op de rest van de beursvloer bevestigden het: verduurzaming leeft – en Eneco is klaar om daarin samen met partners het verschil te maken en vastgoedbeheerders echt te onzorgen.

Lees meer over Eneco GroenGebouw of Slimme Energiesturing of neem contact op met een van onze adviseurs.

Lachende vrouw

Nieuw: Eneco GroenGebouw™

Maak van uw gebouw een toekomstbestendige investering. EnecoGroenGebouw™ is onze nieuwe totaaloplossing die laat zien dat verduurzamen niet alleen moet, maar loont. Benieuwd wat dit voor uw vastgoed kan betekenen?

Gerelateerde artikelen

Wine tasting Platenburg

Uw bedrijfsvastgoed verduurzamen loont – maar wat is de slimste aanpak?

Lees meer
Energieplanner

Energieplanning: voorkom verrassingen en groei duurzaam

Ontdek alles over energieplanning
Laadinstallatie op zon operationeel bij Oegema Transport

Slim batterijsysteem operationeel bij Oegema Transport

Lees meer over het slimme batterij-systeem