Vermindering energiebelasting en hulp bij betalen
Wat doet de overheid?
Belastingverlaging op stroom
Door de belasting op stroom (dus niet op gas!) te verminderen compenseert de overheid deels de stijgende energierekening. Dit zie je terug op je stroomnota in de vorm van een lager tarief voor de “energiebelasting stroom”. Daarnaast wordt de “vermindering energiebelasting” verhoogd. Er wordt dus een groter bedrag afgetrokken van je stroomrekening dan in 2021. Beide vind je op je jaarnota van 2022 onder het kopje “2) Overheidsheffingen op stroom en gas”.
Goed om te weten: de vermindering van de energiebelasting is alleen van toepassing op locaties met een verblijfsfunctie. Dit is een adres waar mensen kunnen verblijven, zoals in woningen, kantoorpanden, hotels of fabrieken. Een adres zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een garagebox, een ketelhuis of volkstuin. Wanneer jouw locatie geen verblijfsfunctie heeft, dan is de vermindering van de energiebelasting niet van toepassing.
Neem je stroom af bij een andere energieleverancier? Dan word je via die leverancier gecompenseerd. Deze compensatie door de overheid is eenmalig in 2022. Wat er gebeurt met de energiebelasting in 2023 is nog niet bekend. Lees hier meer over op de site van de Rijksoverheid.
Wat kan je zelf doen?
Houd je verbruik in de gaten met de Eneco app
In de Eneco app zie je in het 'Dashboard' in één oogopslag of je meer of minder verbruikt dan je budget. Bij 'Verbruik' zie je alle details over je verbruik van stroom en/of gas. En onder 'Regelen' zie je de Tussenstand. Hier laten we je zien of we verwachten dat je geld terugkrijgt op je jaarnota, of dat je moet bijbetalen. Wil je de uitkomst bijsturen? Pas dan in één klik je termijnbedrag aan. Mocht je de Eneco app nog niet gedownload hebben, dan is het nu hét moment om dat te doen.
Wat doet Eneco?
Als het niet lukt om je rekening te betalen, dan helpen we je graag verder. Hieronder lees je meer over de hulp die we jou bieden.
Advies termijnbedrag
Als je termijnbedrag niet meer goed past in de huidige situatie, krijg je hierover van ons een bericht in het eerste kwartaal van 2022 (in sommige situaties passen we je termijnbedrag tussentijds aan). In dit tussentijdse advies verwerken we o.a. de vermindering van energiebelasting, je energieverbruik sinds je vorige jaarnota tot nu toe (als dat bij ons bekend is) en eventuele tussentijdse tariefwijzigingen. Met dit advies willen we voorkomen dat je moet bijbetalen op je jaarnota (bij gelijkblijvend energieverbruik). Het is daarom verstandig om ons advies over je termijnbedrag over te nemen.
Wil je weten hoe we je tussentijdse advies berekenen? Kijk dan op de pagina met meer uitleg en rekenvoorbeelden.
Betalingsregelingen
Bij een betalingsregeling delen we de nota op in stukken, dit noemen we termijnen. Elke maand betaal je een termijn. Om je tijdens de energiecrisis beter te kunnen helpen is het beleid voor de betalingsregeling verruimd. Zo kan je nu kiezen voor een langere termijn. Dit betekent dat de hoogte van een maandelijks termijn lager is. En bij goed betaalgedrag kan je vaker een betalingsregeling afspreken. Lees er hier alles over.
Geldfit: test en persoonlijk advies
Gaat het niet om een specifieke rekening die je even niet kunt betalen, maar heb je wat hulp nodig bij het op orde krijgen van je geldzaken? Doe dan anoniem een korte test bij onze partner Geldfit en krijg een persoonlijk advies wat de beste volgende stap is voor jou. Bijvoorbeeld waar je bij jou in de buurt een steuntje in de rug kunt krijgen om financieel fit te worden. Kijk voor de test, meer informatie en een telefoonnummer op onze pagina over Geldfit.