Wereldbol in de vorm van een ballon

Help mee CO₂ te verminderen

Ons klimaat is aan het veranderen. Steeds vaker krijgen we te maken met extreme weersomstandigheden zoals droogte of juist een teveel aan water. Daarom is het van belang dat we wereldwijd onze CO₂-uitstoot beperken.

Zo verminderen we CO₂-uitstoot

Met Eneco CO₂-GecompenseerdGas draag je als klant ook een steentje bij om zo samen de  uitstoot van CO₂ te beperken. Je ondersteunt dan projecten in Ghana en Peru, waarbij mensen zich samen met de lokale bevolking inzetten voor het verminderen van CO₂ die in de lucht komt.

 

 

CO₂ komt vrij bij de verbranding van bijvoorbeeld aardgas. Een brandstof die ook vaak wordt gebruikt voor het opwekken van elektriciteit of warmte. Om de CO₂-uitstoot te beperken zet Eneco zich als energieleverancier in voor de overstap naar duurzame bronnen voor elektriciteit en warmte. Dit doen wij vanuit onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal te zijn in de landen waar wij actief zijn (Nederland, België en Duitsland). Voor het behalen van onze ambitie zetten wij sterk in op CO₂-reductie en in beperkte mate op CO₂-verwijdering. Hiermee zijn we ook consistent met de definitie van het net zero emissions target van de Science Based Targets initiative (SBTi). 

Projecten waar je aan bijdraagt

Als klant kun je ook bijdragen aan het verminderen van de CO₂-uitstoot, door bijvoorbeeld minder gas te verbruiken. Dit is echter niet voor iedereen mogelijk. Toch een verschil maken in de hoeveelheid CO₂ die er in de lucht komt? Je kunt er bij Eneco voor kiezen om bij te dragen aan projecten in Ghana en Peru. Door deze projecten te steunen vindt er minder CO₂-uitstoot plaats. Door het behoud van bossen blijft ook de opname van CO₂ behouden.  
 

In Ghana zorgen efficiënte barbecues voor 25.000 ton minder CO2-uitstoot

Efficiënte barbecues in Ghana

In Ghana koken mensen veel op hout of houtskool waarbij CO₂ vrij komt. Het project waarin Eneco investeert, vervangt traditionele kookpotten door cookstoves. De lokale bevolking vindt de cookstoves fijn werken en er is minder tijd nodig voor het regelen van de brandstof. Deze efficiënte barbecues verbruiken namelijk 25% minder houtskool. Waardoor het voor een vermindering van de CO₂-uitstoot zorgt. Ook draagt het bij aan bosbehoud doordat minder bomen worden gekapt voor de productie van houtskool. Hierdoor blijven bomen behouden die weer CO₂ opnemen. 

Nieuwsgierig? Lees hier meer over het project

Behoud biodiversiteit in Peru

591.951 hectare bos wordt beschermd met het Tambopata-Bahuaja Biodiversiteitsreservaat. Het reservaat zorgt niet alleen voor het behoud van het bedreigde tropisch regenwoud in het Peruaanse Amazonegebied. Het ondersteunt ook de lokale bevolking, bijvoorbeeld door het helpen van boeren bij duurzame cacaoproductie. Op deze manier wordt bijgedragen aan CO₂-reductie en een duurzame economische ontwikkeling van het natuurgebied. Tegelijkertijd zorgt het behoud van de bossen voor opname van CO₂ en een goed leefgebied voor zeldzame en bedreigde dieren in het wild.

Meer weten over dit project?
Met Eneco CO2-GecompenseerdGas ondersteun je onder andere een project dat zich richt op het behoud van de biodiversiteit in Peru.

Internationaal erkende keurmerken

Beide projecten waar we in investeren hebben een internationaal erkend keurmerk. Voor het project in Ghana is dat het Gold Standard-keurmerk, voor het project in Peru het Verified Carbon Standard keurmerk.

Projecten met deze keurmerken zorgen gegarandeerd voor CO₂-vermindering.


Logo Golden StandardVerified Carbon Standard logo

Een duurzamere keuze

Bij ons krijg je CO₂-Gecompenseerd Gas. Zo draag jij ook bij aan het verminderen van CO₂. Dat is goed voor de mensen in Ghana en Peru, maar ook voor ons. Want minder CO₂ in de lucht, daar hebben we allemaal voordeel van. Verminderen in plaats van compenseren

Met Eneco CO₂-Gecompenseerd Gas kun je niet je eigen CO₂-uitstoot compenseren. Het schadelijke effect van CO₂ is er wanneer dit in de lucht komt. We kunnen wel met elkaar werken aan het beperken van onze uitstoot. Dat is ook waar Eneco CO₂-Gecompenseerd Gas zich voor inzet.