Leegstaand pand

Soms staat een bedrijfspand tijdelijk leeg. Bijvoorbeeld als het na een verhuizing niet meteen wordt verkocht of als het nog niet in gebruik is genomen. In dat soort gevallen biedt het verlagen van je termijnbedrag uitkomst. Voor grotere mkb’s en corporaties is het leegstandtarief soms ook een oplossing. In het uiterste geval kun je bij leegstand de energielevering (tijdelijk) stopzetten. Lees hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.
Illustratie van een vrouw op haar telefoon met app mogelijkheden

Pas je termijnbedrag aan

Wil je je termijnbedrag aanpassen? Je regelt het gemakkelijk en snel online.

Termijnbedrag omlaag

Als een zakelijk pand tijdelijk leegstaat, is het vaak praktisch het termijnbedrag voor energie voor dat pand flink te verlagen. Met het lagere termijnbedrag brengen we enkel de vaste bedragen voor de levering en netwerkkosten van energie bij je in rekening. 

Voor grotere mkb’s en coöperaties hebben we een Leegstandhulp in het leven geroepen. Daar kun je eenvoudig de energielevering in leegstaande panden aanpassen.

Veel lager termijnbedrag: niet altijd een goed idee

Maak voordat je het termijnbedrag flink verlaagt eerst een goede afweging. Dit lage bedrag brengt soms namelijk een groot risico op achteraf bijbetalen met zich mee. In dat soort gevallen kun je beter het termijnbedrag een klein beetje verlagen. Het gaat heel gemakkelijk in Mijn Eneco of via de Eneco App.

Twee voorbeelden van gevallen waarin een zeer laag termijnbedrag leidt tot later bijbetalen:  • Heb je een stroomaansluiting van groter dan of gelijk aan 3x35 ampère? Alleen al de netbeheerderstarieven voor de vaste kosten van zo’n zwaardere aansluiting liggen ruim € 50 hoger dan die voor een standaard particuliere aansluiting. Dan heb je aan een minimaal termijnbedrag van € 50 dus nooit genoeg.

 

  • Voor stadswarmte kunnen de vaste kosten (vastrecht, meterhuur en huurafleverset) al rond de € 40 per maand liggen. Inclusief verbruik zal een termijnbedrag van € 50 dan al snel te laag zijn. Al is het maar door het aanslaan van de thermostaat in een koude winter.

Levering helemaal afsluiten?

Kies je ervoor de energielevering in een pand compleet af te sluiten, dan moet je dat aan ons én aan de netbeheerder doorgeven. Wil je daarna weer aangesloten worden, dan brengt de netbeheerder aansluitkosten in rekening.

Neem je geen contact op met de netbeheerder, dan benadert die je vanzelf als hij ziet dat er een werkende aansluiting is zonder leveringscontract. De netbeheerder stelt je dan voor de keuze om je opnieuw aan te melden bij een leverancier of de levering te laten afsluiten.

Veelgestelde vragen

Man met telefoon vrouw met tablet kijkend naar scherm

Kom je er niet uit?

Vind je niet wat je zoekt, neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken via

  • E-mail
  • Eneco digitale assistent
  • Telefoon

We helpen je graag.