Het prijsplafond voor energie: alle informatie op een rij

Het prijsplafond voor energie geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Maar wat is dat eigenlijk, een prijsplafond? En hoe werkt het precies? Wanneer komt u ervoor in aanmerking? Het antwoord op deze en andere vragen over het prijsplafond leest u op deze pagina.

Hoe werkt het prijsplafond?

Het prijsplafond is een maximale prijs voor energie. De maximale prijs is door de overheid vastgesteld op € 0,40 per kWh elektriciteit en € 1,45 per m3 gas incl. EB en btw. 
 
Deze maximale prijs geldt voor kleinverbruikaansluitingen tot een verbruik van 2.900 kWh elektriciteit en 1.200 m3 gas per jaar. Dit noemen we het verbruiksplafond.
 
Voor alles wat u hierboven verbruikt, betaalt u uw contractuele tarief. 
Eneco prijsplafond

Hoe wordt het prijsplafond verrekend?

 1. Het verbruiksplafond van 2.900 kWh voor stroom is verdeeld over 12 maanden. Er is rekening gehouden met uw verbruik door het jaar heen. In de wintermaanden ligt het plafond wat hoger, omdat u dan meer stroom verbruikt.
  Het verbruiksplafond per maand voor gas
 2. Het verbruiksplafond voor gas is ook verdeeld over 12 maanden. In de wintermaanden ligt het plafond hoger, omdat u dan meer gas verbruikt om te verwarmen.
  Het verbruiksplafond per maand voor gas
 3. Voor zakelijke klanten met een kleinverbruikaansluiting berekenen we het verschil tussen het contractuele tarief en het prijsplafondtarief. Voor uw energieverbruik tot het verbruiksplafond van de betreffende maand, wordt dit verschil als korting verrekend op uw maandelijkse factuur.
  Vrouw kijkt naar telefoon
 4. Stel: het contractuele tarief voor uw kleinverbruikaansluiting is €0,90 per kWh. Het prijsplafondtarief is vastgesteld op is €0,40 per kWh. Het verschil tussen uw contractuele tarief en het prijsplafondtarief is €0,50 per kWh. Het verbruiksplafond is in januari vastgesteld op 339 kWh. Voor uw verbruik tot 339 kWh wordt in januari €0,50 per kWh (=€169,50) als korting verrekend op uw maandelijkse factuur. Aan deze berekening kunnen geen rechten worden ontleend.
  Het verbruiksplafond per maand voor gas
 5. Over uw verbruik boven het verbruiksplafond betaalt u uw contractuele tarief. U kunt al uw contractinformatie, verbruik en actuele tarieven inzien in Mijn Eneco Zakelijk.
  Vrouw kijkt naar telefoon

Mijn Eneco Zakelijk

In Mijn Eneco Zakelijk heeft u altijd inzicht in uw contractinformatie, tarieven en verbruik.

Veelgestelde vragen over de werking van het prijsplafond