Nederland van bovenaf
Besparen, Wet- en regelgeving

Vijf tips om nu energie te besparen

Als zakelijke grootverbruiker kan het energieverbruik en de bijbehorende kosten op dit moment snel oplopen. Energie besparen wordt dan ook steeds belangrijker. Tegelijkertijd wordt de nood steeds hoger om de organisatie te verduurzamen om de klimaatdoelstellingen te behalen. Onze experts geven vijf tips waarmee u direct aan de slag kan. Om nú te verduurzamen en te besparen.24 augustus 2023 door Redactie Eneco

Tip 1 - Let op de verwarming van uw bedrijfspand

Vaak wordt de meeste energie verbruikt voor het verwarmen van het bedrijfspand.

 • Zet de verwarming in uw bedrijf standaard 1 graad lager. Met elke graad bespaart u gemiddeld 7 procent in energiekosten.
 • Stook niet in ruimtes die u niet gebruikt. In verbruiksgegevens van zakelijke klanten zien we vaak dat ruimtes onbewust buiten werktijden onnodig worden verwarmd.
 • Zet de verwarming in uw bedrijf een uur vóórdat de werkdag voorbij is alvast lager. 
 • Investeer in een slimme thermostaat die de temperatuur per ruimte en tijdsvak kan regelen.  

Tip 2 - Ga onnodig energieverbruik (sluipverbruik) tegen

Bij veel bedrijven wordt onbewust onnodig energie verbruikt. Grote bedrijven kunnen hier doorgaans veel energie op besparen.


 • Bekijk alle apparaten in uw bedrijfspand: moeten deze ’s nachts en in het weekend aan blijven staan? Kijk bijvoorbeeld naar het luchtventilatiesysteem, apparaten op stand-by (zoals koffie- en snoepautomaten) en de buiten(reclame)verlichting. Plaats tijdschakelaars of slimme stekkers zodat ze in stand-by stand niet onnodig energie verbruiken. 
 • Vervang oude apparaten. Deze gebruiken vaak onnodig veel energie. Met een energiemeter kunt zien hoeveel stroom oude apparaten verbruiken.
 • Vervang gewone verlichting met LED-verlichting. Een ledlamp is 90% zuiniger dan een gloeilamp en 85% zuiniger dan een halogeenlamp*.
 • Plaats bewegingssensoren. Zo voorkomt u onnodige energieverbruik wanneer ruimtes of apparaten niet gebruikt worden.

Tip 3 - Meten is weten

Door uw energieverbruik te meten komt u erachter waar u kunt besparen. Met een energiemeter of verbruiksapp kunt u inzicht krijgen in uw verbruik. Zo ziet u wanneer en hoeveel er mogelijk onnodig energieverbruik plaatsvindt. Zo kunt u stappen zetten die écht effect hebben. Wij kunnen u hierbij helpen met Eneco EnergieCoach.
Bespaartip: isoleer de ruimtes

Tip 4 - Bespaar met isolatie

Vaak lekt warmte of koeling in uw bedrijf onnodig weg. • Plaats tochtstrippen op deuren en ramen. Deze zijn verkrijgbaar bij de gemiddelde bouwmarkt.
 • Isoleer cv-leidingen die vaak aan het plafond zijn gemonteerd. Een installatiebedrijf kan deze leidingisolatie voor u verzorgen, maar dit materiaal is ook verkrijgbaar bij de gemiddelde bouwmarkt.
 • Overweeg glasisolatie, zoals HR++ glas of triple glas.
 • Bouw tochtsluizen, bij deuren die vaak opengaan. Met schuifdeuren kunt u bijvoorbeeld een aparte ruimte creëren om warmte of kou buiten te houden. 

Tip 5 - Investeer in het verduurzamen van uw bedrijfspand

Er zijn ook grotere stappen om uw bedrijfspand te verduurzamen en de maandelijkse lasten te verlagen. • Overweeg een (hybride) waterpomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Die warmte wordt gebruikt om het pand te verwarmen. Hierdoor kunt u tot bijna 70% minder gas verbruiken*.
 • Met zonnepanelen wekt u uw eigen energie op en kunt u honderden euro’s besparen op uw energierekening. Een set van 10 zonnepanelen produceert bijvoorbeeld jaarlijks 3.200 kWh.
 • Verduurzaam uw bedrijfspand met slimme ramen. Dit is een vrij nieuwe ontwikkeling waarbij folie met zonnecellen tussen twee glasplaten is verwerkt. Het raam reflecteert en vangt licht op wat wordt omgezet in duurzame energie.

 

*Bron: milieucentraal.nl

Subsidies en overheidssteun

Bedrijven die moeten voldoen aan de Energiebesparingsplicht, kunnen subsidie krijgen voor het isoleren of verduurzamen van hun bedrijfspand.  
 
Bedrijven die bijvoorbeeld willen verduurzamen met een warmtepomp of zonnepanelen kunnen gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).  
 
Grootschalige projecten waar duurzame (hernieuwbare) energie wordt geproduceerd of de CO2-uitstoot wordt verminderd, komen in aanmerking voor Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
 
Lees op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of u in aanmerking komt voor subsidies en andere vormen van steun, zoals bijvoorbeeld de Energie Investeringsaftrek (EIA) of de Milieuinvesteringsaftrek (MIA/VAMIL)

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen op de energiemarkt? Ontvang het laatste nieuws, handige tips rondom verduurzaming en inspirerende cases van andere bedrijven in onze nieuwsbrief.
Eneco mag mijn e-mailadres gebruiken voor het toesturen van de nieuwsbrief. Lees ons privacystatement voor meer informatie.

Relevante wet- en regelgeving

Informatieplicht energiebesparing

Verbruikt u jaarlijks meer dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m3 aardgas? Dan moet u waarschijnlijk voldoen aan de informatieplicht energiebesparing, wat betekent dat u verplicht bent om uitgevoerde energiebesparende maatregelen te rapporteren.

Energielabel C verplicht

Kantoorgebouwen groter dan 100 m2 moeten vanaf 2023 volgens de wet aan energielabel C of hoger voldoen. Als uw pand vanaf dat jaar energielabel D of lager heeft, kunt u een boete krijgen of moet u het pand sluiten.

Eneco WetgevingsKompas

Wilt u direct weten welke wet- en regelgeving geldt voor uw situatie? Kom erachter met het Eneco WetgevingsKompas.

Meer duurzame inspiratie

Elektroboiler Ypenburg

Waarom versnellen e-boilers de energietransitie voor de industrie?

Lees hoe e-boilers de verduurzaming een boost geven
Zonnepanelen boven IJ Ziekenhuis

In 5 stappen zonnepanelen op uw bedrijfsdak

Bekijk de stappen
Windpark Autena Vianen

Hoe het Nederlandse energiesysteem steeds groener kleurt

De kansen en uitdagingen van duurzame opwek