Het dak op
Volgens onderzoek van Deloitte is er in Nederland nog zo’n 900 km2 dak beschikbaar. Is jouw dak ook geschikt voor zonnepanelen? Dan is het de moeite waard om je er verder in te verdiepen. De eenvoudige installatie, het hoge rendement en de interessante regelingen zorgen ervoor dat steeds meer ondernemers gaan voor zon.
Geen btw
Als ondernemer betaal je geen btw over de zonnepanelen zelf. Ook de installatie en het onderhoud zijn voor jou vrij van btw. Voor de panelen gaat het over 21%, installatie en onderhoud 6%. Daarnaast zijn er nog andere belasting- en subsidieregelingen van toepassing voor ondernemers die kiezen voor zonnepanelen.
SDE+
Heb je genoeg ruimte voor zonnepanelen die samen 15.000 Watt-piek opleveren? Dan kom je in aanmerking voor de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+). Pak je het wat bescheidener aan? Dan komen de Milieu-investeringsaftrek (MIA), Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL), Energie Investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) in beeld.
MIA & VAMIL
De Milieu-investeringsaftrek profiteer je als ondernemer van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop de gebruikelijke investeringsaftrek. De VAMIL maakt het voor ondernemers mogelijk om 75% van de investering af te schrijven op een door jou gekozen moment. Zo kun je door sneller af te lossen je fiscale winst verminderen, en dus de belasting die je in dat jaar betaalt. Dit levert je liquiditeit- en rentevoordeel op.
EIA
Via de Energie-investeringsaftrek (EIA) kun je als bedrijf 45% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Dat kan bovenop de gebruikelijke afschrijving. Hierbij gaat het om alle kosten van een zon-PV-installatie met een gezamenlijk piekvermogen van meer dan 25 kW. Niet alleen de panelen zelf, maar ook bijvoorbeeld de installatie en de aansluiting op het elektriciteitsnet.
KIA
De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek tot slot is een regeling die investeringen in bedrijfsmiddelen stimuleert. Zonnepanelen vallen hier ook onder. Met de KIA kun je, afhankelijk van je overige investeringen, tot 28% van je investeringsbedrag in de zonnepanelen aftrekken.
Omdat je met zonnepanelen grote kans loopt meer op te wekken dan je verbruikt, is het handig om een slimme meter te hebben. Dan kun je namelijk terugleveren aan het net. Je energieleveranciers verrekent vervolgens de door jou teruggeleverde stroom. Zo zet je je overtollige energie om in euro’s.
Meer weten? Lees alles over de regelingen op rvo.nl, of kijk naar de mogelijkheden van zonnepanelen op het dak van je bedrijf.
