Wat is een ‘normaal’ zakelijk energieverbruik?
Ieder bedrijf, van eenmanszaak tot mkb, heeft een heel eigen energieverbruik. Het is daardoor bijna onmogelijk het verbruik met elkaar te vergelijken. Wel kun je na verloop van tijd natuurlijk je eigen verbruik vergelijken met dat van het jaar ervóór.
Hoge factuur of te hoog verbruik
Is het bedrag op je jaarnota aan de hoge kant? Naast hoog verbruik kan dit liggen aan:
- Een te laag maandbedrag
Als dit te laag is geschat, betaal je tijdens het jaar te weinig en moet je bijbetalen op de jaarnota. - Een verkeerde meterstand
Vergelijk de eindstand op je jaarnota met de huidige stand op de meter. Als deze nu lager is dan de stand op je jaarnota, is er iets misgegaan. Vraag een correctienota aan via Mijn Eneco. - Geschatte meterstanden van vorig jaar
Als er geen meterstanden zijn doorgegeven, worden deze geschat. Dan kan het zijn dat er te weinig verbruik is berekend. Zijn de meterstanden dit jaar wel opgenomen (dus niet geschat), dan hebben we het te weinig berekende verbruik van vorig jaar afgerekend op de jaarnota van dit jaar.
Mogelijke oorzaken hoog verbruik
Soms heb je echt meer verbruikt dan je verwachtte. Hier lees je per energiesoort waar het aan kan liggen.
Te veel stroomverbruik
Sommige apparaten zijn berucht om hun energieverbruik, zoals een airco. Heb je nieuwe apparaten in gebruik genomen of gebruik je in je bedrijf verouderde of kapotte elektrische apparaten? Dan kan dit de oorzaak zijn voor een toename in je verbruik. Ook ruimere openingstijden van je bedrijf kunnen een oorzaak zijn.
Energieverbruik controleren
Helaas kun je niet altijd aan de buitenkant zien of een apparaat te veel energie verbruikt, maar er zijn manieren om dit te controleren:
- Met een verbruiksstekker
Houd grip op je stroomverbruik, ook op het werk. - Noteer op vaste tijdstippen de meterstanden
Dan kun je het verbruik bijhouden en vergelijken. - Toon, de slimme meter
Je ziet precies welke apparaten energie verspillen.
Te veel gasverbruik
Een aantal voor de hand liggende oorzaken voor meer gasverbruik zijn:
- Een strenge winter
- Ruimere openingstijden voor je bedrijf
- Meer medewerkers in dienst
Zelf controleren
Volg je gasverbruik door steeds op vaste tijdstippen de meterstanden op te schrijven en te vergelijken. Ook via je slimme meter volg je je verbruik.
Oorzaken van hoog warmteverbruik
Een aantal voor de hand liggende oorzaken:
- Je bedrijf is gegroeid of je werkt als zzp’er vaker op locatie met de verwarming aan.
- Je hebt je bedrijfspand verbouwd en de ruimte die verwarmd wordt, is groter geworden. Of er zijn extra radiatoren of vloerverwarming bij gekomen.
- Het was een lange of strenge winter.
- Je bedrijfsruimte is een nieuwbouwpand waar nog vocht in de muren zit en daardoor moet je meer stoken.
Technisch defect
Soms is er een technische oorzaak voor een hoog warmteverbruik. De verantwoordelijkheid voor de binneninstallatie ligt bij de eigenaar van het pand. Eneco kan deze dus niet herstellen. Als eigenaar kun je een installateur inschakelen om te onderzoeken wat er kapot is en dit te laten repareren. Zo voorkom je in de toekomst hoge energierekeningen.
Zelf controleren
Volg je warmteverbruik door steeds op vaste tijdstippen de meterstanden op te schrijven en te vergelijken. Zo krijg je meer inzicht en waarschijnlijk ook meer grip op je warmteverbruik.
Hoog warmtapwaterverbruik
Een hoog warmtapwaterverbruik hangt vaak samen met een hoog warmteverbruik. Wordt er meer warm water gebruikt in het bedrijf, dan zie je dat meteen terug in je warmtapwaterverbruik én in je warmteverbruik.
Veelgestelde vragen
- Het is vrij onwaarschijnlijk dat je gasverbruik door een lek omhoog is gegaan. Bij een gaslek in het gedeelte van de gasleiding vóór de meter (dus in het netbeheerdersgedeelte) wordt het lekkende gas niet geregistreerd op jouw meter en veroorzaakt het daar dus geen hoger gasverbruik. Zou er een gaslek zitten in het gedeelte van de gasleiding ná de meter, dus in de binneninstallatie, dan zou je dat wel terugzien op de meter, maar ook direct ruiken. Uiteraard moet je dan meteen de gaskraan dichtdraaien voor de veiligheid. Als je een lek vindt in het bedrijfspand is het belangrijk dat je deze zo snel mogelijk verhelpt.
- Een deel van de warmte-installatie wordt warm gehouden. Zo is er altijd direct warm water als je de kraan opendraait. Ondanks de isolatie van de installatie gaat er daardoor altijd wat warmte verloren, ongeveer 1 gigajoule (GJ) in een heel jaar. Dat zie je terug op je warmtemeter.
- Via Mijn Eneco of als je een slimme meter hebt via je Maandelijks EnergieRapport houd je maandelijks in de gaten wat je verbruik is. Wil je het vaker bekijken, installeer dan de Eneco app. Die biedt mogelijkheden om je verbruik nog strakker in de gaten te houden.
